Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ

Με τις ψήφους μόνον των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, υπερψηφίστηκε τελικά νωρίς το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την εξυγίανση της εταιρείας ΛΑΡΚΟ.

Την τροπολογία που οδηγεί τη ΛΑΡΚΟ σε ιδιωτικοποίηση ή πτώχευση καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Πάντως οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουν τον αγώνα τους με νέα 24ωρη απεργία.

O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως η τροπολογία που έχει στόχο την πώληση της εταιρείας σε ιδιώτη επενδυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να δοθεί λύση στο «μπάχαλο» που επικρατεί στη ΛΑΡΚΟ  τα τελευταία 35 χρόνια.
Ο βουλευτής Φθιώτιδας  της ΝΔ Γιάννης Οικονόμου στην ομιλία του τόνισε:
«Για τη ΛΑΡΚΟ υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες τόσο από τις διοικήσεις όσο και από τις κυβερνήσεις. Οι ευθύνες αυτές πρέπει κάποια στιγμή και να συζητηθούν και να αποδοθούν». Κατηγόρησε για υποκρισία το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛ  προσθέτοντας  ότι  η  συμμετοχή του ιδιώτη είναι μονόδρομος. «Η τροπολογία της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ διασφαλίζει τη λειτουργιά της επιχείρησης για ένα χρόνο -ενώ σε αντίθετη περίπτωση υπήρχε άμεσος κίνδυνος λουκέτου από τις 17 Φεβρουαρίου- μέσα στον οποίο θα επιχειρήσουμε να διαμορφώσουμε ελκυστικές συνθήκες για επενδυτές -πραγματικούς επιχειρηματίες ,που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας και την ανάπτυξη της. Μέσα σε αυτό τον χρόνο η κυβέρνηση μας θα πρέπει να λάβει πρόνοια έτσι ώστε να μη μειωθούν οι αποδοχές των εργαζομένων που βρίσκονται στην περιοχή των 1000 ευρώ και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε στο τέλος αυτής της διαδικασίας να μη βρεθούν άνθρωποι χωρίς δουλειά και μεροκάματο», πρόσθεσε.

Υπερψηφίστηκε ακόμα μόνο από τη ΝΔ η τροπολογία για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Μόνο από τη ΝΔ υπερψηφίστηκε και η τροπολογία μεταξύ άλλων για την επέκταση κατά 10 χρόνια των συμβάσεων παραχώρησης περιφερειακών λιμανιών.

Επίσης, με τις θετικές ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής, υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «για την αύξηση του ποσού του κοινωνικού μερίσματος για το έτος 2019, την παράταση ισχύος του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και την παράταση της προθεσμίας κατάργησης υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων» (Α΄ 212) και άλλες διατάξεις». Αρνητική ψήφο έδωσε το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, ενώ «παρών» δήλωσε το ΜέΡΑ25.

Χ. Σταϊκούρας: Δεν υπάρχει ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση για τη σωτηρία της ΛΑΡΚΟ

Νωρίτερα, για την κατάσταση της ΛΑΡΚΟ μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής, εισηγούμενος την τροπολογία για την είσοδο ειδικού διαχειριστή στην εταιρεία.

Χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι: «Η κατάσταση στην εταιρεία είναι δραματική. Καταθέσαμε τροπολογία για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ, επιδιώκουμε την ανάληψή της από ιδιώτη επενδυτή μέσα από μια διαδικασία που θα είναι γρήγορη και συμβατή με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για πρώτη φορά το Δημόσιο βάζει 35 εκατομμύρια για την ειδική διαχείριση. Χωρίς αυτό το ποσό η ΛΑΡΚΟ θα χρεοκοπούσε. Ο ειδικός διαχειριστής θα μειώσει το κόστος των αμοιβών κατά 25%. Προβλέπεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα σε 12 μήνες».

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι πρέπει να σωθεί η εταιρεία και μίλησε για τα ελλείμματα και τα χρέη της. «Και όλα τα χρέη του παρελθόντος να διαγράψω, κάθε μήνα η ΛΑΡΚΟ μπαίνει μέσα. 148 εκατομμύρια ευρώ ήταν οι σωρευτικές ζημιές την τετραετία 2014-20018. Το 2019 ήταν χειρότερη η κατάσταση, πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ είναι τα συνολικά της χρέη.

Καθημερινά το χρέος της ΛΑΡΚΟ στη ΔΕΗ αυξάνει κατά πέντε με πεντέμισι εκατομμύρια ευρώ. Η ΔΕΗ είχε στείλει ειδοποίηση στη ΛΑΡΚΟ ότι θα διακόψει το ρεύμα στις 17 Φεβρουαρίου. Ανέστειλε την διακοπή λόγω της τροπολογίας που καταθέσαμε. Η ΛΑΡΚΟ απειλείται με πρόστιμο 49, 5 εκατ. ευρώ για το θέμα των αερίων του θερμοκηπίου. Ο τελευταίος ισολογισμός της εταιρείας δημοσιευμένος είναι το 2014, δεν υπάρχουν οικονομικές καταστάσεις. Τα ταμειακά διαθέσιμα της ΛΑΡΚΟ είναι μηδέν. Η εταιρεία ενοχοποιείται για τη σοβαρή ρύπανση της ευρύτερης περιοχής. Απαιτούνται πολλά εκατομμύρια για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής νικελίου, που όμως δεν υπάρχουν. 160 εκατομμύρια ευρώ καλείται η εταιρεία να επιστρέψει στο Δημόσιο έπειτα από αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για παράνομες κρατικές χρηματοδοτήσεις».

Όπως είπε ο υπουργός, μίλησε με ειλικρίνεια, με στοιχεία, αλλά και με σεβασμό απέναντι στα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων και των εργαζομένων, και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση για τη σωτηρία της ΛΑΡΚΟ πλην της τροπολογίας που καταθέσαμε.

 Διαβάστε ακόμη:

ΜέΡΑ25: Η κυβέρνηση ΝΔ ξεπουλάει την ΛΑΡΚΟ με τροπολογία της τελευταίας στιγμής

Με κλείσιμο της Εθνικής οδού συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.