Μελέτη ανέγερσης κτιρίου για την στέγαση του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Φθιώτιδας από το Δήμο Λαμιέων

Οριστική λύση για τη στέγαση του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Φθιώτιδας προωθεί ο Δήμος Λαμιέων.

Ο χώρος της Ειδικής Αγωγής αποτελεί τον πιο ευαίσθητο χώρο της Εκπαίδευσης και καθρέφτη ολόκληρης της δομής του κράτους.Οι σημερινές εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Φθιώτιδας βρίσκονται στο σχολικό συγκρότημα των κτιρίων όπου στεγάζονται το 9ο Γυμνάσιο και το 6ο Λύκειο Λαμίας.
 
Η στέγαση έγινε βάσει του αρ. 53043/Α2/30-03-2018 κτιριολογικού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας και έχει χαρακτηριστεί ως προσωρινή. Οι προσωρινές υποδομές του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. βρίσκονται κατά κύριο λόγο στον 1ο όροφο των κτιρίων που στεγάζεται το 9ο Γυμνάσιο. Οι χώροι αυτοί δεν επαρκούν για τη δυναμικότητα του Σχολείου,που προβλέπεται να αυξηθεί σε 58 μαθητές για το σχολικό έτος 2023-24 από 49 μαθητές που έχει σήμερα, σύμφωνα με έγγραφο της Περιφερειακής Δ/νσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Φθιώτιδας.

 
Κατά συνέπεια, καθίσταται επιτακτική η ανέγερση κτιρίου, που αφενός θα πληροί τις προδιαγραφές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και αφετέρου θα διασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες εκπαίδευσης των μαθητών του ΕΕΕΕΚ Λαμίας. Παράλληλα θα απελευθερωθούν και οι χώροι που καταλαμβάνει σήμερα το ΕΕΕΕΚ Λαμίας, προκειμένου να αποδοθούν για χρήση στο 9ο Γυμνάσιογια την περαιτέρω ανάπτυξη του.
 
Για τους λόγους αυτούς, ο Δήμος Λαμιέων αξιοποιώντας τις δυνατότητες του προγράμματος «Α.ΤΡΙΤΣΗΣ», με ταχείες διαδικασίες, προετοίμασε μελέτη ανέγερσης συγκροτήματος ΕΕΕΕΚ, εντός δημοτικού οικοπέδου έκτασης 8,2 στρ., που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Λ.Ελευθερίας και Σανταρόζα, υποβάλλοντας αντίστοιχο αίτημα χρηματοδότησης, μετά τη σημερινή ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου μας.
Η μελέτη δομής του κτιρίου,διαμορφώνει τις ασφαλείς συνθήκες που απαιτούνται για την ομαλή και αποτελεσματική ανάπτυξη των προγραμμάτων εκπαίδευσης.
 
Σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπεται η κατασκευή δύο κτιρίων: 1/ Διδακτήριο. Διώροφο κτίριο συνολικού εμβαδού 2.757,91τμ που περιλαμβάνει τους βασικούς χώρους εκπαίδευσης, δηλ. τις αίθουσες διδασκαλίας, τα εργαστήρια, χώρους ιατρικής περίθαλψης και τα γραφεία καθηγητών –ειδικοτήτων. Στο ισόγειο θα συγκεντρώνονται οι χώροι που απαιτούν την άμεση προσβασιμότητα, όπως τα γραφεία, οι χώροι ιατρικής περίθαλψης και κάποια εργαστήρια (κηπουρικής, ζαχαροπλαστικής κλπ). Στον όροφο βρίσκονται οι χώροι συγκέντρωσης και χαλάρωσης όπως οι αίθουσες διδασκαλίας, παιχνιδιού, ανάπαυσης και κάποια εργαστήρια.
2/ Φυσικοθεραπευτήριο –Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Ισόγειο κτίριο με υπόγειο συνολικού εμβαδού 1.307,89 τμ, που περιλαμβάνει πισίνα, χώρο γυμναστικής, αίθουσα τελετών και υπόγειους χώρους στάθμευσης, αποθήκες και χώρους Η/Μ.
 
Ο Δήμαρχος Λαμιέων δήλωσε σχετικά : «…Δεν υπάρχουν μαθητές δύο ταχυτήτων. Για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό, οι οικογένειες που καθημερινά καλούνται να αντιμετωπίσουν ανηφοριές, να αισθάνονται ότι είμαστε δίπλα τους καιότι κάνουμε αυτό που αξίζουν τα παιδιά.Στεκόμαστεμε σεβασμό και αγάπη στα άτομα με αναπηρίες, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Αυτά τα παιδιά μπορεί να έχουν ιδιαίτερες ανάγκες,αλλά σίγουρα έχουν και ιδιαίτερες ικανότητες. Είναι χρέος όλων μας να τις αναδείξουμε καιαυτό φροντίζουμε να πράττουμε ως Δήμος. Είμαστε δίπλα τους, γιατί τους αξίζουν τα καλύτερα…»

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.