Μεγάλη επιχείρηση πάταξης της παράνομης αλιείας στο Δέλτα του Σπερχειού

Μεγάλη επιχείρηση-σκούπα  ξεκίνησε  σήμερα τα ξημερώματα στον υδροβιότοπο του «Δέλτα» του Σπερχειού από το Λιμενικό και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η επιχείρηση που έγινε παρουσία του Εισαγγελέα Νικήτα Θεολογίτη  εντάσσεται στην προσπάθεια πάταξης της παράνομης αλιείας στην περιοχή μας από της Λιμενικής Αρχής Στυλίδας ιδιαίτερα  στην προστατευόμενη και οικολογικά ευαίσθητη περιοχή του Δέλτα του Σπερχειού.

Να σημειωθεί ότι η περιοχή του Δέλτα του Σπερχειού είναι ενταγμένη  στο Δίκτυο NATURA 2000  ως «Ζώνη Ειδικής Προστασίας» (GR2440005) . Το «Λιβάρι», αβαθής κόλπος αριστερά των εκβολών του Σπερχειού στο Μαλιακό  , είναι ένα φυσικό θαλάσσιο πάρκο  μεγάλης σημασίας για την αναπαραγωγή ψαριών και την ανάπτυξη των νεαρών ιχθυδίων στο οποίο απαγορεύεται  κάθε είδους αλιεία.

Οι εκβολές του Σπερχειού ποταμού προσφέρουν επίσης ιδανικές περιβαλλοντικές συνθήκες στην ορνιθοπανίδα, πολλά είδη της οποίας προστατεύονται. Στα πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή το χειμώνα  δεν διστάζουν να στήνουν καρτέρι οι κυνηγοί.

Ο βιότοπος στο Δέλτα του Σπερχειού  είναι ένας ανεκμετάλλευτος  οικολογικό θησαυρός για την περιοχή μας που αντί να αναδειχτεί και να προστατευτεί  με την ανοχή της πολιτείας  και βοηθούσης της  δυσκολίας πρόσβασης του  καταστρέφεται από παράνομες δραστηριότητες. Η υπεραλίευση και το παράνομο κυνήγι έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλη οικολογική καταστροφή στην περιοχή.

 P1060878

Στη σημερινή επιχείρηση που ελπίζουμε να έχει συνέχεια, το Λιμεναρχείο Στυλίδας  κατάσχεσε περίπου 10 αδήλωτα αλιευτικά σκάφη με αβαθές βύθισμα καθώς κι εργαλεία αλιείας  ενώ σφραγίστηκαν αυτοσχέδιες καλύβες  που χρησιμοποιούν για ορμητήριο οι λαθροκυνηγοί και οι ψαράδες .

Η επιχείρηση του Λιμενικού συνεχίστηκε με την ανέλκυση δεκάδων ιδιοκατασκευών – μεγάλων κλωβών κινέζικης προέλευσης  δεξια των εκβολών του Σπερχειού. Οι κλωβοί αυτοί χρησιμοποιούνται   για να εγκλωβίζουν «θαλάσσια αγγούρια», μπλε καβούρια και άλλα είδη τα οποία εκμεταλλεύονται παρανόμως Έλληνες και αλλοδαποί, πουλώντας τα πανάκριβα στην αγορά   προκαλώντας μεγάλη οικολογική καταστροφή.

livari

Διαβάστε ακόμη

Οταν τουφεκίζουν τους υγρότοπους το κράτος δεν ακούει

Πεζοπορώντας στις ακτές του Μαλιακού:

 

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.