Μαζική η συμμετοχή των μηχανικών στη συγκέντρωση του ΤΕΕ/ΤΑΣ με ομιλητή τον Πρόεδρο του ΤΣΜΕΔΕ Ι. Γαβρίλη (video)

Συγκέντρωση  οργάνωσε η Διοίκηση του ΤΕΕ/Αν. Στερεάς τη Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στη Λαμία για ενημέρωση  των συναδέλφων   πάνω σε  θέματα  που αφορούν το ασφαλιστικό Ταμείο των μηχανικών με ομιλητή τον Πρόεδρο του ΤΣΜΕΔΕ  Ιωάννη  Γαβρίλη. Στην εκδήλωση  παρευρέθηκε και το μέλος της Διοίκησης του ΕΤΑΑ  Θεόδωρος  Βασιλείου ενώ  αίθουσα του Τεχνικού  Επιμελητηρίου ήταν κατάμεστη από μηχανικούς  ιδιαίτερα νέους οι οποίοι κατέθεσαν  την αγωνία τους για τις εξελίξεις και το μέλλον του ασφαλιστικού τους φορέα.

Ο Πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ κ. Γαβρίλης σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ τόνισε ότι το ασφαλιστικό  είναι  ένα ζήτημα που καίει όλους τους Έλληνες  αλλά έχει μια ιδιαίτερη σημασία για τους μηχανικούς. Γιατί,  όπως είπε,  το ΤΣΜΕΔΕ ήταν  από τα πιο υγιή  ταμεία που είχε αυτασφάλιση, δηλαδή  οι μηχανικοί συνεισέφεραν οι ίδιοι στο Ταμείο τους. Το κούρεμα όμως των ομολόγων και διάφορες  άλλες παρεμβάσεις της Πολιτείας  κατάντησαν ένα εύρωστο  και υγιές Ταμείο να βλέπει με σκεπτικισμό το μέλλον του. Η πρωτοφανής ανεργία  στο κλάδο των μηχανικών  είπε ο κ. Γαβρίλης, επιδεινώνει την κατάσταση  αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι  στο μέλλον θα υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας . Οι μηχανικοί πρόσθεσε ο κ. Γαβρίλης  θα είναι  πάλι ο μοχλός  για  την ανάπτυξη. Εμείς,  έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας,  όλοι οι θεσμικοί παράγοντες θα πρέπει να το δουν το πρόβλημα με διαφορετική οπτική,  πρόσθεσε και πρέπει  να αγωνιστούμε για να βγούμε όλοι μαζί  από το τέλμα.

 Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΣ  Αποστόλης Καραναστάσης  στο χαιρετισμό του τόνισε ότι η αγωνία των συναδέλφων και ιδιαίτερα των νέων και παράλληλα η  οργή   τους για ότι γίνεται  στο χώρο της εργασίας και στο Ταμείο είναι δικαιολογημένη.   Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί πρόσθεσε απαιτούν ένα ΤΕΕ ενωμένο και κοντά στους μηχανικούς. Απαιτούν ακόμα διαφάνεια στην ενημέρωση όλων των συναδέλφων σε  σημαντικά  θέματα όπως  το κούρεμα των αποθεματικών και αν η διεκδίκηση  τους είναι ακόμα μαχητή,  την ένταξη   στον ΕΟΠΥΥ με όλο το παρασκήνιο που έγινε στη Βουλή με τις δυο ψηφοφορίες,  το κίνημα της μαζικής διαγραφής  μηχανικών από το Ταμείο αφού αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες  ασφαλιστικές εισφορές,  για το θέμα του ΟΑΕΔ και των προνοιακών παροχών,  τι θα γίνει με τους συνάδελφους που είναι εκτός κλάδου υγείας γιατί δεν   έχουν ασφαλιστική ενημερότητα, την εγγυοδοσία και την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ συναδέλφων που ασκούν εμπορική δραστηριότητα συναφή με την ειδικότητα τους, και το διαχωρισμό σε μηχανικούς δύο ταχυτήτων προ και μετά το ‘93.  Επίσης,   υπάρχουν  ερωτήματα για τη  στάση των  εκπροσώπων του ΤΕΕ στο ΔΣ του ΕΤΑΑ δηλαδή την παροχή θετικής ψήφου στην αύξηση των εισφορών.

Κρίσιμα  ερωτήματα  προς τον Πρόεδρο του ΤΣΜΕΔΕ  ως αναφορά  τα αποθεματικά, την αύξηση των εισφορών , τη συμμετοχή του Ταμείου στην αύξηση του Μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής  και έντονη κριτική για τους χειρισμούς των προβλημάτων του κλάδου από τα συνδικαλιστικά τους όργανα τέθηκαν  από μέλη της Διοικούσας και  πολλούς παρευρισκόμενους  μηχανικούς.»

 Ο Πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ  στην ομιλία του περιέγραψε  αναλυτικά την  υπάρχουσα  δυσάρεστη κατάσταση  ως αναφορά το ασφαλιστικό των μηχανικών   την οποία  απέδωσε σε πολιτικές αποφάσεις όπως το κούρεμα των ομολόγων και νομοθετικές ρυθμίσεις  των τελευταίων χρόνων που  είχαν στόχο τα αποθεματικά του Ταμείου τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε  ο Πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ  σήμερα ένας μεγάλος αριθμός μηχανικών δεν γράφεται στο Ταμείο γιατί αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές λόγω της ανεργία που επικρατεί στον κλάδο.  Γι αυτό θεωρεί αναγκαίο να υπάρξει ρύθμιση ώστε να υπάρχει η δυνατότητα  να  αναστέλλεται η παραμονή στο ΤΣΜΕΔΕ  κάποιου μέλους χωρίς να χάνεται η ιδιότητα του μηχανικού.

Για την ένταξη  του ΕΤΑΑ στο ΕΟΠΥΥ ο κ. Γαβρίλης υπεραμύνθηκε των  προσπαθειών της Διοίκησης του ΤΕΕ και του Ταμείου   που είχαν σαν αποτέλεσμα  να εξαιρεθούν αρχικά  από την ένταξη που έγινε πραξικοπηματικά με δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή.  Μίλησε για αφόρητες πιέσεις και απειλές από ανώτατους υπηρεσιακούς παράγοντες  και  περιέγραψε με  τα χειρότερα λόγια τη  σχέση μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΤΣΜΕΔΕ καθώς και την υποβάθμιση  των παροχών υγείας προς τους ασφαλισμένους. . Πρόβλεψε οτι θα υπάρξουν χειρότερες μέρες   και κάλεσε  σε  συντονισμένη προσπάθεια αντίστασης .

 Για  την  θετική ψήφο των εκπροσώπων του ΤΣΜΕΔΕ στο ΔΣ  του ΕΤΑΑ  στην αύξηση των  ασφαλιστικών εισφορών  μίλησε για σπέκουλα που εκπορεύεται από διάφορες πλευρές . Υπεραμύνθηκε  των ενεργειών του  λέγοντας ότι  οι αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών  ήταν ρυθμίσεις του μεσοπρόθεσμου που έπρεπε να γίνουν.  Οι εκπρόσωπου του Ταμείου   έδωσαν πραγματική μάχη με κίνδυνο  να πάνε φυλακή για να κερδίσουν πολιτικό και συνδικαλιστικό χρόνο προς όφελος των συναδέλφων.   Για το θέμα έχουν καταθέσει αναλογιστική μελέτη με την οποία αποδείκνυαν  ότι η αύξηση των  ασφαλιστικων  εισφορων είναι όχι μόνο δυσβάστακτη για τους μηχανικούς αλλά αν γινόταν  θα βούλιαζε το Ταμείο αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαν.

 Για το θέμα της εγγυοδοσίας δηλαδή τη χορήγηση εγγυητικών επιστολών από το  ΤΣΜΕΔΕ είπε ότι αυτό  θα πρέπει να συνεχιστεί  γιατί πέρα από τα οφέλη  που έχουν οι μηχανικοί και η οικονομία στη δύσκολη συγκυρία υπάρχουν σημαντικά έσοδα  για το Ταμείο.  Θετικές ρυθμίσεις έγιναν  και  στο θέμα  της ασφάλισης των μηχανικών στον ΟΑΕΕ και οι προσπάθειες συνεχίζονται.

 Για το θέμα της συμμετοχής του Ταμείου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής απάντησε ότι υπερ της συμμετοχής είναι η πλειοψηφία των παρατάξεων του ΤΕΕ . Η απόφαση πρόσθεσε είναι  ΄μονόδρομος΄  γιατί  σε περίπτωση αποτυχίας θα χαθούν τα 200 εκ.  που έχουν ήδη επενδυθεί από το ΤΣΜΕΔΕ στην Τράπεζα. Πρόσθεσε ακόμα ότι τα ομόλογα αυτά δεν κουρεύτηκαν και αν υπήρχε μια Τράπεζα των Ασφαλιστικών Ταμείων , οι εργαζόμενοι θα ήταν σήμερα ωφελημένοι.

  Τέλος, ο κ. Γαβρίλης τόνισε  ότι ο αγώνας των μηχανικών  θα πρέπει  να συνεχιστεί νομικά και κινηματικά και χρειάζεται συσπείρωση  όλων των μηχανικών στα συνδικαλιστικά τους όργανα για να αντισταθούν ενωμένοι και να αλλάξουν τα πράγματα.

ΔΟΥ 002

gaurilhs TMEDE 004

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.