Μήνυμα ενότητας από το Γοργοποτάμο – Ο ΠτΔ ανακηρύχτηκε Επίτιμος Δημότης Λαμίας (φωτο)

Το μήνυμα της ενότητας έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε σήμερα το πρωί στην εκδήλωση της  επετείου ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου πριν 73 χρόνια  από τις δυνάμεις του Άρη Βελουχιώτη και του Ναπολέοντα Ζέρβα, σε συνεργασία με ομάδα Βρετανών σαμποτέρ (για το ιστορικό της ανατίναξης διαβάστε ΕΔΩ!).

Στο γιορτασμό της 43ης επετείου της Ανατίναξης της Γέφυρας στο Γοργοπόταμο, εκτός από την τιμητική παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας παρευρέθηκε ο υπουργός της Επικρατείας Νίκος Παππάςως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο βουλευτής Φθιώτιδας Γ. Σαρακιώτης ως εκπρόσωπος της βουλής, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός,  ο Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, οι βουλευτές του Νομού Φθιώτιδας Καραναστάσης Απ., Μιχελής Θανάσης Βέττας Δημ και Σταϊκούρας Χρ. , οι αυτοδιοικητικές και στρατιωτικές αρχές, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και αντιστασιακές οργανώσεις.

Ο κ.Παυλόπουλος,ο οποίος παρέστη στην  επέτειο της Ημέρας της Εθνικής Αντίστασης στο Γοργοπόταμο για πρώτη φορά, τόνισε χαρακτηριστικά:  «Ιδίως υπό την σημερινή εθνικώς κρίσιμη εσωτερική και διεθνή συγκυρία η ιστορία θα είναι αμείλικτη αν δεν διδαχθούμε όσα πρέπει από την εμβληματική μάχη του Γοργοποτάμου,  επικό επίτευγμα της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης, αλλά κι εκείνα που, δυστυχώς όμως, επακολούθησαν μετά την ηρωική Απελευθέρωση από την ναζιστική και φασιστική κατοχή».

«Με αρραγή ενότητα οφείλουμε, πιστοί στα μεγάλα και ανεξίτηλα ιδανικά του Έθνους, να επιδιώξουμε τους στόχους, οι οποίοι θα οδηγήσουν με ασφάλεια την Ελλάδα μας και τον Λαό μας στον δρόμο της δημιουργίας και του μέλλοντος που μας αρμόζει κατά τον ιστορικό προορισμό μας» πρόσθεσε.

Στον ενωτικό   και αντιφασιστικό μήνυμα  της επετείου  αναφέρθηκε στο σύντομο χαιρετισμό του  ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στη σημερινή εκδήλωση τιμής και μνήμης. Ειδικότερα ο  κ. Παππάς αναφέρθηκε στα πολλαπλά πρόσωπα επετείου της Ανατίναξης της Γέφυρας στο Γοργοπόταμο «μιας μάχης σύμβολο», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Γιορτάζουμε κατ΄αρχάς»,  υπογράμμισε ο κ. Παππάς  «μια μεγάλη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων κατά του φασιστικού άξονα,  το προανάκρουσμα του παγκόσμιου αγώνα που θα φουντώσει τα επόμενα χρόνια για να οδηγήσει στην απελευθέρωση από το ναζιστικό ζυγό.

Το φως της ελπίδας, της γενναιότητας, της περηφάνιας που βγήκε από την λάμψη των εκρηκτικών του Γοργοπόταμου φώτισε όλη την Ευρώπη». Γιορτάζουμε τη συνεργασία  των Ευρωπαϊκών δυνάμεων που παρά τις διαφορές συσπειρώθηκαν γύρω από ένα εξαιρετικα  σημαντικό σκοπό. Γιορτάζουμε ακόμη μια μεγάλη στιγμή της  δικής μας Εθνικής Αντίστασης. Μια μοναδική στιγμή συνεργασίας ΕΛΑΣ-ΕΔΕΣ που έδωσαν τα χέρια  για το κοινό εγχείρημα. Και είναι αυτή η στιγμή της συνεργασίας που έμεινε στη συλλογική μνήμη ως ορόσημο ακόμα και τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν. Τέλος ο κ. Παπάς αναφερθηκε στην ανάγκη ενότητας του λαού, διαλόγου  και συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων στη σημερινή κρίσιμη στιγμή,»για να ανεβούμε τον  ανηφορικό δρόμο» γεγονός που υπογραμμίζει όπως ανέφερε και η παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στην εκδήλωση. «Αν συσπειρωθούμε, ενώσουμε τις δυνάμεις μας  και πολεμήσουμε συντεταγμένα μπορεί να υπάρξει το φως της λευτεριάς, το φως της ελπίδας  για ένα καλύτερο αύριο για μας και για τις γενιές που έρχονται», πρόσθεσε.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης χαρακτήρισε την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας ως ένα μήνυμα εθνικής ενότητας για τα κρίσιμα θέματα της χώρας. Ενώ με την ευκαιρία της παρουσίας του ΠτΔ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου τονίζοντας την υποχρέωση η Ελλάδα να τα διεκδικήσει καλώντας τον κ. Παυλόπουλο να συμβάλει στην προσπάθεια αυτή.     

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κωνσταντίνος Μπακογιάννης χαρακτήρισε το πολιτικό σύστημα, κάποιες φορές, κατώτερο των περιστάσεων.Ζήτησε ενότητα των πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των κρίσιμων θεμάτων της χώρας.

Ενωτικοί εμφανίστηκαν ,επίσης,κατά τις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ΕΟΕΑ ΕΔΕΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑΣ και του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής ΕΑΜΙΚΗΣ Αντίστασης και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μνήμης Αρη Βελουχιώτη.

Ο κ.Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι και στη συνέχεια μετέβη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας όπου έγινε τελετή ανακήρυξης του σε Επίτιμο Δημότη Λαμίας.  

Ο δήμαρχος Λαμιέων κ.Σταυρογιάννης αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας την μετριοπάθεια του και τη συμβολή του στον εθνικό διάλογο καλώντας συγχρόνως τον κ.Παυλόπουλο να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις του στην εθνική συνεννόηση και ζήτησε την συμβολή του- σαν συνδημότη πλέον- στην διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου.

«Τιμώ την ενωμένη εθνική αντίσταση. Όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι μπορούν να πετύχουν πράγματα που μοιάζουν απραγματοποίητα. Όταν όμως ξεκινά ο εθνικός διχασμός γίνονται όσα έγιναν μετά εθνική αντίσταση, με τον αιματηρό αδελφοκτόνο εμφύλιο» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Στη συνέχεια αφού ευχαρίστησε το Δήμαρχο Ν. Σταυρογιάννη για τιμή που του έκανε να τον ανακηρύξει Επίτιμο Δημότη Λαμίας, επικέντρωσε την ομιλία του στην ανάγκη εθνικής ενότητας στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Στη συνέχεια, απαντώντας στον Δήμαρχο Λαμίας κ. Νίκο Σταυρογιάννη, που  ζήτησε την συμβολή του στην διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, υπογράμμισε: «΄Εχω υποστηρίξει μέχρι σήμερα και ως καθηγητής και ως πολιτικός και τώρα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι οι διεκδικήσεις αυτές είναι πλήρως νομικά  και απολύτως δικαστικά επιδιώξιμες ενέργειες».

«Είναι οι δύο φράσεις που έχω χρησιμοποιήσει και εμμένω σε αυτές» επισήμανε ο ΠτΔ.. Και αυτή δεν είναι η άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και μέχρι πρότινος Καθηγητή της Νομικής. Είναι η άποψη που έχουν κορυφαίοι νομικοί της Ευρώπης. Δεν αντιδικούμε με κανέναν. Ούτε ζητούμε «εκδίκηση»».

«Άλλωστε το αίσθημα της εκδίκησης για μας τους Έλληνες είναι παντελώς άγνωστο», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να συμπληρώσει: «΄Οπως μας ζητούν να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας, όπως μας ζητούν να τηρούμε το διεθνές δίκαιο, και εμείς αντιτάσσουμε το ίδιο. Με θεσμικούς λοιπόν και πολιτικούς όρους θα επιδιώξουμε αυτό που μας ανήκει μέσα από τα αρμόδια δικαστικά fora. Αυτό είναι εθνικό μας χρέος. Απαίτηση για τους παλιούς και τις γενιές που έρχονται».

«Θα την επιδιώξουμε όπως ταιριάζει στον Ευρωπαϊκό μας Πολιτισμό, με τους θεσμούς του Ευρωπαϊκού Δικαιϊκού Πολιτισμού. Και νομίζω πως η δικαίωση των Ελλήνων και σ’ αυτόν τον τομέα, είναι μια δικαίωση της ίδιας της Ευρώπης» σημείωσε ο κ.Παυλόπουλος.

Αναφερόμενος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις τελευταίες εξελίξεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα γεγονότα στο Παρίσι, υπογράμμισε το ρόλο της χώρας μας τονίζοντας ότι «η Ελλάδα καλείται να υπερασπιστεί ξανά τις αρχές και τις αξίες της δύσης και της Ευρώπης».

Χαρακτήρισε αδίστακτους εγκληματίες όσους προχωρούν σε πράξεις βίας και όλα αυτά τα απέδωσε στις «απεχθείς εκφάνσεις του ισλαμικού φονταμενταλισμού» που τις χαρακτήρισε «εντελώς ξένες προς τις πραγματικές αρχές της ισλαμικής θρησκείας».

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορική διαδρομή της χώρας μας προβάλλοντας την εθνική συνεννόηση και την κοινή προσπάθεια τονίζοντας το μήνυμα των Θερμοπυλών και του Γοργοπόταμου λέγοντας ότι «ο απόηχος της μάχης του Θερμοπυλών καθορίζει για πάντα το σφυγμό της παγκόσμιας ιστορίας ως πρότυπο αυτοθυσίας». Αναφερόμενος στο Γοργοπόταμο ο ΠτΔ χαρακτήρισε την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας ως «από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης στην κατεχόμενη Ευρώπη»και έκανε έκκληση «για εθνική ενότητα με αρραγή χαρακτηριστικά».

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΒΙΝΤΕΟ Νίκος Παρμενόπουλος

gorgopotamos DSC01363

DSC013722 DSC013731

DSC_1023 DSC_1039 DSC_1049 DSC_1064 DSC_1073 DSC_1077 DSC_1099 DSC_1107 DSC_1134 DSC_1144 DSC_1155 DSC_1182 DSC_1196 γορμοπόταμος παππας παυλοπουλος

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.