Λογοτέχνες Φθιώτιδας: Λογοτεχνικό μνημόσυνο Βασίλη Αλεξίου

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε από την εφημερίδα «Κωσταλεξιώτικα Νέα» ότι έφυγε πρόσφατα (13-12-2021) από τη ζωή ο λογοτέχνης και ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Βασίλης Αλεξίου (φιλολογικό ψευδώνυμο Αλέκος Βασιλείου και στη συνέχεια Βασίλης Κωσταλέξης).

Καταγόταν από το Κωσταλέξι Φθιώτιδας με σημαντικό κοινωνικό έργο και πλούσιο συγγραφικό με Δοκίμια, Κριτικές, Μελέτες, Τοπική Ιστορία, Λαογραφία και Ποίηση.

Έχει γράψει 35 βιβλία, επιμελήθηκε την εφημερίδα «Κωσταλεξιώτικα Νέα» από το 1974 – 1992, κυκλοφόρησε το περιοδικό «Πνευματικές Σελίδες» από το 1984 – 1995 και ίδρυσε την «Κοινοτική Βιβλιοθήκη Κωσταλεξίου» το 1973 και την Αδελφότητα κωσταλεξιωτών Φθιώτιδος «ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ» το 1974.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Επισυνάπτουμε αναλυτικό βιογραφικό με τις δράσεις του και την εργογραφία του, εξώφυλλα βιβλίων του και ποιήματά του.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                     Η Γεν. Γραμματέας

Κώστας Τσιαλαφούτας           Ειρήνη Πασχαλίδη

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ :

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι thumbnail_ΦΩΤΟ-Αλεξίου-Βασίλης-1931-2021.jpg

Ο Βασίλης Αλεξίου γεννήθηκε το 1931 στο Κωσταλέξι Φθιώτιδας και καταγόταν από αγροτική οικογένεια. Απόγονος του αγωνιστή του 1821 Αλέξη Χριστοδούλου, ενός από τους εφτά προύχοντες του Κωσταλεξίου.

Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1964 από τις στήλες της «Φιλολογικής Βραδυνής». Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά κι εφημερίδες του τόπου μας. Από νωρίς προσανατολίσθηκε στην κριτική και δοκιμιακή εργασία, όπου σαν κύριο χαρακτηριστικό της γραφής του μπορεί ν’ αναφερθεί η ακριβολογημένη και επιστημονικά θεμελιωμένη εποπτεία στην ανάλυση προσώπων και κειμένων. Ιδιαίτερα στο χώρο της κριτικής προσωπογραφίας, καλλιέργησε δόκιμα το θαυμάσιο πρότυπο που άφησε ο Στέφαν Τσβάιχ. Παράπλευρα με την Κριτική μελέτη, που αποτελεί και τον κύριο άξονα της λογοτεχνικής παρουσίας του, ασχολήθηκε και με το διήγημα, όπου κυριαρχεί το ηθογραφικό στοιχείο σε μια δροσερή ανάπλαση καταστάσεων και βιωμάτων γνήσια ελληνικών, καθώς και με την ποίηση, με το ψευδώνυμο Βασίλης Κωσταλέξης.

Έχει γράψει 35 βιβλία, επιμελήθηκε την εφημερίδα «Κωσταλεξιώτικα Νέα» από το 1974 – 1992, κυκλοφόρησε το περιοδικό «Πνευματικές Σελίδες» από το 1984 – 1995 και ίδρυσε την «Κοινοτική Βιβλιοθήκη Κωσταλεξίου» το 1973 και την Αδελφότητα κωσταλεξιωτών Φθιώτιδος «ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ» το 1974.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων και του Συλλόγου «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», μέλος της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Πανελλήνιου Πνευματικού Συλλόγου «Οι φίλοι του Σουλίου», της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρίας, του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών Ελλάδος, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της Περιοδικής Έκδοσης Γραμμάτων και Τεχνών «Σύγχρονη Σκέψη» 1976-1981 και τακτικό μέλος του Συνδέσμου ιστορικών Συγγραφέων Ελλάδος.

Κατά καιρούς, έχει γίνει παρουσίαση του έργου του από τον αθηναϊκό και επαρχιακό τύπο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.