Λαϊκή Συσπείρωση: Για τα αιολικά πάρκα της περιοχής μας

Ως Λαϊκή Συσπείρωση στους Δήμους Λαμιέων και Μακρακώμης, χαιρετίζουμε τις λαϊκές κινητοποιήσεις για την αποτροπή εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα βουνά της περιοχής μας, όπως η Οίτη και η Σαράνταινα στη Δυτική Φθιώτιδα και δηλώνουμε συμπαραστάτες στους αγώνες που αναπτύσσονται.

Η στάση μας αυτή είναι σταθερή και αταλάντευτη και ξεκινάει από την αντίθεσή μας στις πολιτικές ιδιωτικοποίησης της παραγωγής της ενέργειας. Από την αντίθεση στην «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας που επέβαλε η Ε.Ε. και οι οδηγίες της, ώστε να παραδοθεί η παραγωγή της στην εκμετάλλευση των μονοπωλιακών ομίλων και του μεγάλου κεφαλαίου.

Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που θέλουν να αυξήσουν τα κέρδη τους μέσα από την πλήρη εμπορευματοποίηση του δημόσιου κοινωνικού αγαθού, που θα έπρεπε να είναι η ενέργεια, δεν υπάρχει περίπτωση να σεβαστούν το περιβάλλον και την προστασία του. Εκμεταλλεύονται το ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν για χάρη τους οι κυβερνήσεις Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ., ΣΥΡΙΖΑ και, τώρα, θέλουν να «φυτέψουν» ανεμογεννήτριες σε βουνά ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας και φυσικής ομορφιάς, όπως η Οίτη και το δάσος της Γραμμένης Οξυάς, αδιαφορώντας για την προστασία τους.

Περιοχές που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και του λαού της περιοχής οδηγούνται στην καταστροφή για το κέρδος λίγων επιχειρηματικών ομίλων. Η ίδια τύχη επιφυλάσσεται και για τις εύφορες εκτάσεις της κοιλάδας του Σπερχειού, από την ανεξέλεγκτη επέκταση φωτοβολταϊκών πάρκων, που θα οδηγήσει σταδιακά στην αλλαγή χρήσης γης και στην απομάκρυνση από την αγροτική καλλιέργεια. Στην Κεντρική Ελλάδα ελάχιστος αριθμός μεγάλων επιχειρήσεων έχουν ήδη εξασφαλίσει το σύνολο σχεδόν των αδειοδοτήσεων για φωτοβολταϊκά.

Την ίδια στιγμή οι λαϊκές οικογένειες στενάζουν κάτω από το δυσβάσταχτο ύψος της τιμής του ρεύματος, αδυνατώντας να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας και της διασφάλισης της κερδοφορίας των δήθεν επενδυτών, που οδηγούν το λαό στην ενεργειακή φτώχεια.

Υπογραμμίζουμε πως η προστασία του περιβάλλοντος και η οικολογική συνείδηση έχουν πολιτική διάσταση. Αφετηρία όλων των αρνητικών παρεμβάσεων στο περιβάλλον και στα οικοσυστήματα είναι η αναρχία στην παραγωγή και, κυρίως, το καπιταλιστικό κέρδος.

Όλα ξεκινούν από το ποιος παράγει την ενέργεια και για ποιον. Από το αν η παραγωγή ενέργειας γίνεται για να καλυφθούν οι ανάγκες του λαού ή για να βγάλουν κέρδη οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Από το αν αποτελεί δημόσιο κοινωνικό αγαθό ή αντικείμενο κερδοφορίας.

Σε αυτή τη βάση αγωνιζόμαστε και επιδιώκουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και να τον κινητοποιήσουμε ενάντια στις πολιτικές που καταστρέφουν το περιβάλλον, εμπορευματοποιούν τα δημόσια αγαθά, βαθαίνουν την εκμετάλλευση και τη φτώχεια του λαού.

ΛΑΜΙΑ 30 Ιουνίου 2020

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΑΜΙΑΣ-ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.