ΛΑΡΚΟ: Με τροπολογία απολύουν όλους τους εργαζόμενους που απαντούν δυναμικά- Σφοδρές αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση

Έξω από τη Βουλή θα  είναι την Τρίτη 14 Ιουνίου οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ  αντιδρώντας στην «εν κρυπτώ» κατάθεση στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, της τροπολογίας που   οδηγεί   στην ανεργία το σύνολο των εργαζομένων.

Σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούν την απόσυρση της  απαράδεκτης τροπολογίας.

Η τροπολογία κατατέθηκε  νύχτα την Παρακευή και εν όψει του τριημέρου, ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος αντιδράσεων, και μάλιστα στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία την Τρίτη, με διαδικασία εξπρές. Προβλέπει τη δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων εξηρτημένης εργασίας των εργαζομένων στην επιχείρηση (απολύσεις).

Η τροπολογία

Το άρθρο 6 της τροπολογίας αναφέρει ότι τροποποιούνται/συμπληρώνονται οι διατάξεις αναφορικά με τη «ΓΕΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΑΡΚΟ» (ΛΑΡΚΟ Γ.Μ.Μ.Α.Ε.), η οποία βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης δυνάμει του άρθρου 21 του ν. 4664/2020.

Εν προκειμένω αναφέρει ότι:

α. Προβλέπεται δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων εξηρτημένης εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία. Ως συνέπεια τούτου, ανατίθεται στον ειδικό διαχειριστή ο προσδιορισμός του ύψους των οφειλόμενων αποζημιώσεων λόγω καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας, για το σύνολο των μισθωτών και ορίζεται ότι οι δαπάνες που προκύπτουν από την καταγγελία των συμβάσεων Εργασίας καλύπτονται από το Ελληνικό Δημόσιο (Ε.Δ.)

β. Ομοίως, παρέχεται δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή να προβεί στη σύναψη μηνιαίων ή διμηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου για το διάστημα που λειτουργεί η ειδική διαχείριση, μετά την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας και προς τον σκοπό της συνέχισης λειτουργίας της επιχείρησης και σε κάθε περίπτωση έως και πέντε (5) μήνες. Ορίζεται ότι οι δαπάνες που προκύπτουν από τη σύναψη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου εργασίας καλύπτονται από το Ε.Δ.

γ. Προβλέπεται η ένταξη των υπό απόλυση εργαζομένων, σε ειδικές δράσεις, ειδικά προγράμματα απασχόλησης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οπως αναφέρεται, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προβλέπεται σχετική δαπάνη ποσού 31 εκατ. ευρώ περίπου, η οποία αναλύεται σε:

  • 24 εκατ. ευρώ περίπου, από την καταβολή αποζημίωσης λόγω καταγγελίας του συνόλου των συμβάσεων εξηρτημένης εργασίας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Γ.Μ.Μ.Α.Ε.,
  • 7 εκατ. ευρώ περίπου, από την σύναψη μηνιαίων ή διμηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου για το διάστημα που λειτουργεί η ειδική διαχείριση, μετά την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας και προς τον σκοπό της συνέχισης λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ Γ.Μ.Μ.Α.Ε.

Η εν λόγω δαπάνη βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.

Οι αντιδράσεις  των σωματείων της ΛΑΡΚΟ

Με ενισχυμένα αντανακλαστικά, καθώς γνωρίζουν τις κυβερνητικές πρακτικές, τα σωματεία των εργαζομένων αποφάσισαν να προχωρήσουν την Τρίτη σε 24ωρη απεργία και να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή, την ώρα που θα συζητείται το νομοσχέδιο με την επίμαχη τροπολογία.

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση: «Το νομοσχέδιο σταματά κάθε δραστηριότητα λειτουργίας. Προωθεί άμεσα την απόλυση δεκάδων εργαζομένων στις εργολαβίες, δεκάδων αυτοαπασχολουμένων αυτοκινητιστών και μικροεργολάβων έργου, δεκάδων εργαζομένων στα εργοστάσια αμμοβολής. Οδηγεί σε πέντε μήνες το πολύ και τον τελευταίο εργαζόμενο της ΛΑΡΚΟ από την άμεση αεργία, στην μακροχρόνια ανεργία, κλέβει τον μόχθο μιας ζωής και μαραζώνει τον τόπο μας.

Η εισήγηση των μελών του Δ.Σ ψηφίστηκε ομόφωνα και σε κλίμα αγωνιστικότητας. Το ανώτερο όργανο, η Γ.Σ., αποφάσισε:

  1. Την Τρίτη 14/6, την μέρα που ψηφίζουν τις απολύσεις μας και το σταμάτημα της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, με 24ωρη απεργία μπαίνουμε στα λεωφορεία και πάμε στην βουλή.
  2. Τα λεωφορεία θα φύγουν από τα χωριά στις 11.30 το πρωί με ραντεβού 14.00 έξω από την βουλή.
  3. Το Σάββατο στις 20.00 στο καφενείο του Βέλιου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή σύσκεψη για οργάνωση της κινητοποίησης.
  4. Την Κυριακή στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή σύσκεψη στην Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου στην Μαλεσίνα.
  5. Τη Δευτέρα στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή σύσκεψη στην παραλία της Λάρυμνας».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

ΣΥΡΙΖΑ: Καταγγέλλουμε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις- Να αποσυρθεί η απαράδεκτη τροπολογία

Σε κοινή δήλωση προέβησαν, με αφορμή τροπολογία που προωθεί η Κυβέρνηση, η οποία και οδηγεί στη μαζική απόλυση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, η Βουλευτής Β1′ Βορείου Τομέα Αθηνών και Τομεάρχης Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου, ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αλέξης Χαρίτσης, ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Ενέργειας & Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος και ο Βουλευτής Φθιώτιδας, Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων και εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο σχετικό νομοσχέδιο, Γιάννης Σαρακιώτης. Ακολουθεί παρακάτω η κοινή δήλωση:

«Μετά την ψήφιση της κατάπτυστης τροπολογίας του Φεβρουαρίου του 2020 που άνοιξε το δρόμο για το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ, από τους Βουλευτές της ΝΔ και μόνο, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη που υποσχόταν “περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας για όλους”, με τροπολογία ντροπής που κατέθεσε νύχτα και φέρνει την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγεί σε μαζική απόλυση όλους τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ, της μοναδικής εταιρείας παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού επί δύο χρόνια απαξίωσε πλήρως το εργοστάσιο και τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της εταιρείας καθιστώντας τες επικίνδυνες ακόμη και για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων και αφού έκοψε μισθούς, δώρα και επιδόματα, προχωρά τώρα στην μαζική απόλυση των εργαζομένων που κράτησαν ζωντανή την εταιρεία υπό τις αντίξοες συνθήκες που η ίδια η Κυβέρνηση δημιούργησε. Σε μία περίοδο μάλιστα που η χρηματιστηριακή τιμή του νικελίου έχει εκτοξευθεί, καταγράφοντας ρεκόρ δεκαετιών και η Ρωσία, η οποία κατέχει το 12% της παγκόσμιας παραγωγής, βρίσκεται υπό το καθεστώς κυρώσεων.

Η ΛΑΡΚΟ είναι το αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα της Ελλάδας που οραματίζεται ο κ. Μητσοτάκης: απολύσεις, απαξίωση, φτωχοποίηση. Δηλώνουμε τη συμπαράσταση μας στον αγώνα των εργαζομένων της. Καταγγέλλουμε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει την απαράδεκτη τροπολογία που οδηγεί σε μαζική απόλυση τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ.»

Να αποσυρθεί η τροπολογία για το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ ζητά ο Δ. Κουτσούμπας

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, η τροπολογία αυτή είναι η επόμενη πράξη ενός «εγκληματικού σχεδίου που έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, με στόχο την απαξίωση, εγκατάλειψη, συκοφάντηση και υπερχρέωση μιας στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ. Κι όμως η επιχείρηση αυτή, ήταν και παραμένει ένα πραγματικό χρυσωρυχείο, απόδειξη ότι ο ορυκτός πλούτος που διαθέτει η χώρα μας, στο πλαίσιο βέβαια μιας άλλης κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού της».

Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να παραμείνει ανοιχτή, να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί, αλλά και να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων της, όπως έχει προτείνει το ΚΚΕ» προσθέτει ο γ.γ του ΚΚΕ και τέλος θυμίζει πως «οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι εδώ και χρόνια δίνουν έναν μεγαλειώδη ηρωικό αγώνα, δεν είναι μόνοι τους, γιατί ο αγώνας τους ο οποίος έχει τη στήριξη και την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων, είναι δίκαιος!».

Σε ανακοίνωσή του ΠΑΜΕ σχολιάζει πως «με αισχρό τρόπο η ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ ως εντολοδόχος της κυβέρνησης εκβιάζει τους εργαζόμενους να παραιτηθούν από το δικαίωμα τους στη δουλειά, στη συνέχιση της εργασίας τους με «αντάλλαγμα» μερικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η ειδική διαχείριση έδωσε τελεσίγραφο ότι μέχρι τέλος Αυγούστου θα σταματήσουν τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και θα οδηγήσουν στην ανεργία όλους τους εργαζόμενους, αλλά και όσους ζουν από την δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ».

»Εμπόδιο στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης ο αγώνας και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων οι οποίοι, μεταξύ άλλων, έχουν προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα που εκδικάζονται στις 17 Ιούνη ώστε να μην προχωρήσουν οι απολύσεις των εργαζομένων. Με έναν ωμό εκβιασμό η ειδική διαχείριση απαίτησε την απόσυρση των ασφαλιστικών μέτρων τάζοντας δήθεν επαναπρόσληψεις με συμβάσεις ενός και δύο μηνών».

Το ΠΑΜΕ ζητά επίσης να αποσυρθεί η επίμαχη τροπολογία και εκφράζει τη στήριξή του στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των σωματείων της ΛΑΡΚΟ καλώντας σε συγκέντρωση την ερχόμενη Τρίτη, στις 2 μ.μ., έξω από τη Βουλή.

ΜέΡΑ25 για ΛΑΡΚΟ: Μια νομοθέτηση που θα ζήλευε κι η μαφία

Στην τροπολογία που κατατέθηκε για τη ΛΑΡΚΟ εστιάζει το ΜέΡΑ25, ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως τονίζει, με το άρθρο 6 της τροπολογίας 1331/196, η «Μητσοτάκης Α.Ε. απολύει όλους τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ, προχωρώντας το σχέδιο ξεπουλήματος της εταιρείας στο τελικό του στάδιο».

Το κόμμα της αντιπολίτευσης εξηγεί ότι το επίμαχο άρθρο περιλαμβάνει τέσσερις παραγράφους, που προβλέπουν τα εξής:

«Με την πρώτη δίνεται η δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή της εταιρείας να καταγγείλει όλες τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, να απολύσει δηλαδή όλους τους εργαζόμενους.»

«Στην παρ.2 προβλέπεται η δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή να συνάπτει μηνιαίες και διμηνιαίες συμβάσεις εργασίας για την συνέχιση λειτουργίας της εταιρείας και συντήρησης του ενεργητικού της! Θα προσλαμβάνονται δηλαδή οι απολυμένοι με συμβάσεις ενός και δύο μηνών για να συντηρούν το ενεργητικό της ΛΑΡΚΟ, μέχρι να το αρπάξει ο ιδιώτης!»

«Με την τρίτη παράγραφο ορίζεται ότι η δαπάνη για τις απολύσεις, αποζημιώσεις κλπ, θα επιχορηγηθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Όταν είναι για καταστροφή, για ξεπούλημα, βρίσκονται κονδύλια. Όταν είναι για δημιουργία, για ένταξη της ΛΑΡΚΟ σε ένα «πράσινο σχέδιο» ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, όπως από το 2020 φωνάζει το ΜέΡΑ25, δεν υπάρχουν.»

«Τέλος, με την παρ.4 προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι στους απολυμένους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, άνω των 55, κάνοντας λόγο για ειδικά προγράμματα δράσης/απασχόλησης στους ΟΤΑ, τα οποία όλα όμως θα οριστούν με αποφάσεις υπουργού…

Το ΜέΡΑ25 σημειώνει ότι οι απολύσεις είχαν ήδη προαναγγελθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, από τους υπουργούς της κυβέρνησης, Χρ. Σταϊκούρα, Κ. Σκρέκα και Κ. Χατζηδάκη, τονίζοντας ότι η «Μητσοτάκης Α.Ε. προφανώς περίμενε τον κατάλληλο χρονισμό για να προβεί στις απολύσεις εργαζομένων»

«Επέλεξε να καταθέσει αυτό το ανοσιούργημα Παρασκευή απόγευμα, με την επερχόμενη Δευτέρα αργία και ψήφιση την Τρίτη. Το δε άρθρο δεν αναφέρει την ΛΑΡΚΟ, αλλά περιφραστικά μιλά για την εταιρεία που έχει υπαχθεί σε ειδική διαχείριση βάσει του Ν. 4664/2020. Κεκαλυμμένη και fast-track η νομοθέτηση της Μητσοτάκης Α.Ε., θα ζήλευε και η Μαφία ενδεχομένως…».

Πηγή: https://www.efsyn.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.