ΛΑΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ: Περί Ανάπτυξης….

Με ανακοίνωση του ο συνδυασμός » ΛΑΜΙΑ  ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ »  αναφέρει τη θέση του για την διαδημοτική  Αναπτυξιακή εταιρία » ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΟΕΣ Α.Ε»  και τους λόγους   για τους οποίους καταψήφισε τη σχετική πρόταση της δημοτικής πλειοψηφίας.

Η ανακοίνωση

Στην 8η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήρθε προς συζήτηση και έγκριση ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα, το οποίο σχετίζεται με τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του Δήμου μας.

Η ίδρυση Αναπτυξιακού Οργανισμού, ο οποίος θα προικιστεί από το Δήμο με σχεδόν 2.000.000 ευρώ (80% του Μετοχικού Κεφαλαίου), ήταν το πρώτο κατά αύξοντα αριθμό θέμα προς συζήτηση.

Ως παράταξη, διαφωνήσαμε με την οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας η οποία εισήχθη προς συζήτηση, ως προαπαιτούμενο της ίδρυσης του Αναπτυξιακού Οργανισμού.

Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της συζήτησης θέσαμε τα κάτωθι ζητήματα:

• Με ποιά κριτήρια προέκυψαν τα ποσοστά των Δήμων;

• Πώς γίνεται το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης να δίνει ένα μόλις μήνα για τη στελέχωση του Οργανισμού και το 2021 οι αμοιβές προσωπικού να διπλασιάζονται και να παραμένουν σταθερές για τα επόμενα έτη;

• Πώς γίνεται να έχουν προϋπολογιστεί ποσά κτιριακών και μηχανολογικών επεμβάσεων ακόμα και ενοικίων ενώ η εταιρεία δεν διαθέτει κτιριακές υποδομές;

• Πώς προκύπτουν οι προβλέψεις για έσοδα, όταν οι εντάξεις έργων της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 λήγουν το 2020, ενώ η νέα Προγραμματική Περίοδος 2021-2027 βρίσκεται ακόμα σε διαβούλευση;

• Πώς η επένδυση το 5ο έτος λειτουργίας της εταιρείας αναμένεται να έχει περίπου διπλασιαστεί σε σχέση με τα ίδια κεφάλαιά της;

• Ποιός καλύπτει τις ζημιές σε περίπτωση που ο Οργανισμός είναι ζημιογόνος;

Υπενθυμίζεται ότι με ζημιές δεν θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Δεν λάβαμε καμιά απάντηση, παρά μόνο ευχολόγια και αοριστολογίες.

Οι αοριστολογίες ήταν αναμενόμενες, καθώς τα ποσά στην Οικονομοτεχνική Μελέτη Βιωσιμότητας είναι αυθαίρετα, επιφανειακά και με γενικές τεκμηριώσεις.

Στη συνέχεια, θέσαμε τα εξής ζητήματα ουσίας:

• Εάν και κατά ποσό η πολιτική της εκχώρησης παραγωγικών αρμοδιοτήτων των δήμων θα αυξήσει το κόστος λειτουργίας που θα επιβαρύνει εν τέλει τους δημότες.

• Ότι το δημοτικό συμβούλιο και ο δήμαρχος απλά θα αιτιολογούν αποφάσεις που θα λαμβάνονται πλέον από τα αρμόδια όργανα του νέου Αναπτυξιακού Οργανισμού καθιστώντας στην πράξη διακοσμητικό τον ρόλο του Δ.Σ αλλά και των ίδιων των υπηρεσιών του Δήμου μας.

Πάλι δε λάβαμε καμιά απάντηση.

Η κρίσιμη αυτή συζήτηση η οποία ουσιαστικά αφορά το μέλλον της πόλης μας – αφού δεσμεύει σημαντικούς πόρους και έσοδα που διαθέτει ο δήμος μας-έγινε κεκλεισμένων των θυρών και για όσους συμβούλους ήταν εφικτό να συνδεθούν με τηλεδιάσκεψη για τους απόλυτα κατανοητούς λογούς της υγειονομικής προστασίας όλων μας.

Δηλαδή, δεν ήταν δυνατή η παρουσία στην συζήτηση, προκειμένου να αναπτύξουν τις προτάσεις τους οι θεσμικοί φορείς τους οποίους αφορά άμεσα το συγκεκριμένο ζήτημα ενώ – εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων – όσοι συμμετείχαμε μέσω τηλεδιάσκεψης ακούγαμε μετά βίας τις τοποθετήσεις των συναδέλφων συμβούλων και των επικεφαλείς των παρατάξεων.

Όταν τελικά ήρθε προς ψήφιση το θέμα, αυτό εγκρίθηκε με 18 ή 19 ή 20 ψήφους σε σύνολο 41 δημοτικών συμβούλων!

Εγκρίθηκε δηλαδή μόνο από την παράταξη του Δημάρχου χωρίς να γίνει σαφές εάν συμμετείχαν όλοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης στην συνεδρίαση και στην ψηφοφορία – ενώ όταν ζητήσαμε ονομαστική ψηφοφορία η πρόταση μας δεν έγινε δεκτή.

Η αυτοδιοίκηση πάντοτε ενέχει στον πυρήνα της τις έννοιες της διαφάνειας της συναίνεσης- όπου αυτή είναι δυνατή βέβαια- . Σίγουρα όμως η διαφάνεια προϋποθέτει τον διάλογο καθώς και τον σεβασμό στην λειτουργία των συλλογικών οργάνων.

Οι συμπολίτες μας σε τόσο δύσκολες στιγμές απαιτούν όλοι να τις υπηρετήσουμε και να τις προασπίσουμε κι όχι να πάρουμε διαζύγιο μαζί τους.

Κύριε Δήμαρχε, στην πολιτική η επικοινωνιακή στρατηγική είναι καλή για κάποιον αλλά στην αυτοδιοίκηση πιο χρήσιμη για όλους είναι η ουσία!

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Θωμάς Στάικος

Χάρης Κοντογιάννης

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.