Κραυγή αγωνίας από τους πρόσφυγες στις Θερμοπύλες: Να ανοίξουν τα σύνορα, πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα;(φωτο)

Το χώρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στις Θερμοπύλες επισκέφτηκε το πρωί του Σαββάτου 2 Απριλίου ο καθηγητής του Παντείου και  Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Δημήτρης  Χριστόπουλος μαζί με μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Λαμίας.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν να δει  από κοντά τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και να τους ενημερώσει για τις  συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά την ψήφιση  της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό και τις δυνατότητες που έχουν οι μετανάστες να ζητήσουν άσυλο.

 Έκδηλη ήταν η αγωνία των προσφύγων για την τύχη τους μετά το κλείσιμο των συνόρων… «Ευχαριστούμε τους Ελληνες, είναι σπουδαίος λαός αλλά εμείς  δεν ήρθαμε για μα μείνουμε στην Ελλάδα.  Να ανοίξουν  τα σύνορα, πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα…» έλεγαν.

Πολλοί από τους πρόσφυγες έχουν συγγενείς στη Γερμανία και   αρκετά  ήταν τα ερωτήματα για  τη δυνατότητα επανένωσης των οικογενειών και  μετεγκατάστασης τους  στα οποία ο κ. Χριστόπουλος με τη βοήθεια εθελοντή-διερμηνέα έδωσε εξατομικευμένες  απαντήσεις,  διευκρινίζοντας ότι η επανένωση αφορά μόνο ανήλικα τέκνα.

«Θα μπορούσαμε να σας χαϊδέψουμε τα αυτιά και να σας δώσουμε ψεύτικες υποσχέσεις αλλά προτιμήσαμε να σας μιλήσουμε με ειλικρίνεια για την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί και τις δυνατότητες που σας δίνονται με βάση την πραγματικότητα και όχι σύμφωνα με τις επιθυμίες μας», τόνισε ο κ. Χριστόπουλος.

«Είσαστε κατ΄αρχάς τυχεροί που περάσατε στην Ελλάδα πριν τις 20 Μαρτίου διαφορετικά θα γινόταν επαναπροώθηση σας στην Τουρκία» πρόσθεσε.  Όπως ανέφερε,  ο κ. Χριτόπουλος οι δυνατότητες που  δίνονται πλέον στους πρόσφυγες είναι να κάνουν  αίτηση για μετεγκατάσταση σε κάποια Ευρωπαϊκή χώρα -μια διαδικασία όμως που είναι πολύ περιορισμένη, σύμφωνα με τη συμφωνία  ή να κάνουν αίτηση ασύλου για να αποκτήσουν νόμιμη άδεια παραμονής στη χώρα μας.

«Χρειάζεται ψυχραιμία από όλους» πρόσθεσε ο κ. Χριστόπουλος και συμβούλεψε τους πρόσφυγες να σκεφτούν καλά πριν κάνουν οποιαδήποτε κίνηση γιατί είναι προτιμότερο να μείνουν στις Θερμοπύλες όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι πολύ καλύτερες από την Ειδομένη ή άλλα κέντρα κράτησης.  Εκείνο πάντως που προσπάθησε να  κάνει κατανοητό είναι ότι τα σύνορα έκλεισαν οριστικά και με βάση την  πραγματικότητα που διαμορφώθηκε είναι προτιμότερο να κάνουν αίτηση ασύλου και να παραμείνουν νόμιμα  στην Ελλάδα για το επόμενο διάστημα.

prosfug 002 prosfug 005 prosfug 006 prosfug 009 prosfug 013 prosfug 014 prosfug 015 prosfug 016 prosfug 017 prosfug 020 prosfug 022prosfug 022 prosfug 025

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.