Καταγγελία Ξενογιαννακοπούλου – Σαρακιώτη για εργοδοτική αυθαιρεσία σε αλυσίδα κατ/των στη Λαμία

Ξενογιαννακοπούλου Σαρακιώτης: «Η Κυβέρνηση κλείνει τα μάτια της σε εργοδοτικές αυθαιρεσίες και σε πρακτικές που προσβάλλουν την έννοια της  υγιούς επιχειρηματικότητας».
Τις καταγγελίες εργαζομένων στην πόλη της Λαμίας, απέναντι στην ακραία
παραβατική εργοδοτική συμπεριφορά επιχειρηματία γνωστής αλυσίδας καταστημάτων  που εκτείνονται σε ολόκληρη τη χώρα, μεταφέρουν στη Βουλή οι Βουλευτές του  ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Γιάννης  Σαρακιώτης, στο πλαίσιο κοινής κοινοβουλευτικής παρέμβασής τους.

Ειδικότερα, η Τομεάρχης Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και ο Αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έθεσαν υπ’ όψιν του Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη την  ανακοίνωση που εξέδωσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, μετά από καταγγελίες των εργαζομένων σε κατάστημα της Λαμίας για ωμή
και βάναυση καταπάτηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων τους, από πλευράς του εργοδότη, τα οποία σχετίζονται με ανασφάλιστη εργασία, οφειλή ενσήμων, κ.α.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω οι παρεμβαίνοντες Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρουν:

«Για μία ακόμη φορά γινόμαστε αποδέκτες καταγγελιών για προκλητική
παραβίαση ακόμη και αυτονόητων εργασιακών δικαιωμάτων. Εδώ και δύο χρόνια, η Κυβέρνηση κλείνει τα μάτια της στις αυθαιρεσίες με αποτέλεσμα την υιοθέτηση και συστηματική εφαρμογή αθέμιτων πρακτικών οι οποίες βάλλουν κατά στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη για την προάσπιση της  κοινωνικής συνοχής συγκυρία.

Μετά τα συνεχή αντεργατικά νομοθετήματα της Κυβέρνησης, αλλά και τη
μεθοδευμένη απαξίωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), οι
εργαζόμενοι έχουν παραδοθεί ως βορά στις αθέμιτες εργοδοτικές πρακτικές και τις ορέξεις επιτηδείων που αποκομίζουν οφέλη εις βάρος τους, κηλιδώνοντας και  προσβάλλοντας παράλληλα την έννοια της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Την ώρα που  η πανδημική κρίση σε συνδυασμό με την ακρίβεια που βαίνει ανεξέλεγκτη, το πιο παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, οι εργαζόμενοι, είναι παντελώς ανυπεράσπιστοι με ευθύνη της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη.»

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΊΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Π.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας καταγγέλλει την ακραία εργοδοτική παραβατική συμπεριφορά γνωστού Πατρινού Επιχειρηματία στο σύνολο των εργαζομένων τωνIDEASTORESστην Λαμία, πρακτική που εφαρμόζει συγχρόνως σε όλα τα καταστήματα που λειτουργούν σε 4 πόλεις της Ελλάδας (πάνω από 40 εργαζόμενοι συνολικά) όπου εδώ και 10 χρόνια καταπατούνται συστηματικά μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα.

Συγκεκριμένα στο κατάστημα που εδρεύει στη Λαμία απασχολούνται 7 εργαζόμενοι με 10,7,5 και 3 χρόνια προϋπηρεσία. Όλα αυτά τα χρόνια κανένας εργαζόμενος δεν πληρώθηκε ποτέ Δώρο Χριστουγέννων, Δώρο Πάσχα, Επίδομα Αδείας και υπερωριακή απασχόληση ακόμη και όταν δούλευανόλη την ημέρα στο κατάστημα. 4 από τους 7 εργαζόμενους εργάζονται για 6 μήνες ανασφάλιστοι γιατί η εταιρεία στην οποία είναι δηλωμένοι βρίσκεται σε χρεωκοπία.

Την περίοδο της πανδημίας οι εργαζόμενοι καλούνταν να εργαστούν ενώ ήταν δηλωμένοι σε αναστολή!Στο κατάστημα υπάρχουν 3 εργαζόμενες μητέρες που την περίοδο που τα σχολεία ήταν κλειστά αιτήθηκαν άδεια ειδικού σκοπού. Ποτέ δεν την πήραν. Ο εργοδότης την χρέωσε ως άδεια άνευ αποδοχών. Μάλιστα έστειλε τελεσίγραφο στις 3 μητέρες ότι θα προχωρήσει σε αλλαγή των συμβάσεών τους από πλήρη απασχόληση σε μερική! Και δε σταμάτησε εκεί. Ανακοίνωσε σε συναδέλφους ότι οι μανούλες της Λαμίας θα απολυθούν τον Αύγουστο!

Έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο και προχωρούν σήμερα σε επίσχεση εργασίας μέχρι να λάβουν τα δεδουλευμένα τους.Το Εργατικό Κέντρο Π.Ε. Φθιώτιδας βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων σε όποια ενέργεια κι αναποφασίσουν, απαιτώντας τα αυτονόητα. Τους μισθούς, την ασφάλεια και τον σεβασμό στην αξιοπρέπεια του εργαζόμενου.

Το Δ.Σ.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.