Καλό σου ταξίδι Ανδρέα… Σήμερα η Λαμία έγινε φτωχότερη

Μια θλιβερή είδηση μας επιφύλασσε  η σημερινή ημέρα. ΄Εφυγε  σε ηλικία  71 χρονών   ο Λαμιώτης  Ανδρέας Φύκας . ΄Οσο κι αν  γνωρίζαμε ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν κρίσιμη   μετά  το σοβαρό τροχαίο  ατύχημα  που είχε  πριν μερικούς μήνες, όλοι εμείς  οι φίλοι του   θέλαμε να πιστεύουμε  ότι ίσως γινόταν  κάποιο θαύμα…
 Ο Αντρέας ήταν   άνθρωπος   αγαπητός και έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης  στην τοπική κοινωνία.    Με αγωνιστική διαδρομή  στο χώρο της Αριστεράς  μέσα από τις γραμμές του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του ΣΥΡΙΖΑ και σημαντική παρουσία στους κοινωνικούς αγώνες  και τον πολιτισμό   στην πόλη μας.
Δοτικός, επικοινωνιακός,   η «ψυχή» της παρέας. 
 Επαγγελματίας  με ακεραιότητα χαρακτήρα, εργατικότητα και όραμα. 
  Το 1980  μαζί με τον αδελφό του  Ζήση πήραν το ρίσκο  χωρίς  κάποια ιδιαίτερη οικονομική στήριξη και άνοιξαν  το βιβλιοπωλείο » ΚΕΝΤΡΙ» που για  πάνω από 30 χρόνια ήταν μια όαση πολιτισμού στην πόλη μας.
 
Μετά την συνταξιοδότησή του,  ζούσε τον περισσότερο καιρό στην Παύλιανη όπου η σύζυγός του διατηρεί μια  φιλόξενη πανσιόν .  Οι «συγχωριανοί» του σε ένδειξη πένθους, ματαίωσαν τις εκδηλώσεις για τα κούλουμα. «Σήμερα χάσαμε έναν από εμάς. Ο Ανδρέας ο Φύκας έφυγε από κοντά μας και η σκέψη μας είναι με την οικογένεια του. Θα θέλαμε να ανακοινώσουμε ότι οι εκδηλώσεις για τα κούλουμα δεν θα πραγματοποιηθούν. Να είμαστε καλά να σε θυμόμαστε Αντρέα…», έγραψαν οι κάτοικοι  της Παύλιανης στο facebook.
 Εμείς, που τον γνωρίσαμε  χάσαμε  ένα αγαπητό φίλο  και   σύντροφο.
 
Τα  θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Τη σύζυγό του Ελένη, στα δυο αγαπημένα του παιδιά, στα αδέλφια του…
 Καλό σου ταξίδι Αντρέα . Θα σε θυμόμαστε  με αγάπη.

Η κηδεία του Ανδρέα Φύκα θα γίνει την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 στις 3:00’ το μεσημέρι από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

 Στη μνήμη του αναδημοσιεύουμε το άρθρο που είχαμε  δημοσιεύσει  το Ιούνιο του 2013 στην ιστοσελίδα μας με πλούσιο φωτογραφικό υλικό   για τα 30 χρόνια του βιβλιοπωλείου ΚΕΝΤΡΙ.

Βιβλιοπωλείο ΚΕΝΤΡΙ: 30 χρόνια προσφοράς στην πολιτιστική ζωή της Λαμίας (φωτορεπορτάζ)

Posted on Ιούνιος 15, 2013 by altpress.gr in Πολιτιστικά νέα, Τοπικά  | 

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι DSC00299.jpg

Το 1982 δύο  συμπολίτες μας  ο Ανδρέας και ο Ζήσης Φύκας οραματίσθηκαν  και πήραν το ρίσκο  χωρίς  κάποια ιδιαίτερη οικονομική στήριξη να ανοίξουν στη πόλη μας ένα βιβλιοπωλείο  που δεν θα πουλούσε απλά βιβλία και σχολικά είδη.  Αλλά θα ήταν ένας ζεστός και ανοιχτός στο κόσμο χώρος , ένα εργαστήρι πολιτισμού και  διακίνησης ιδεών στη πόλη της Λαμίας. Και το κατάφεραν γιατί   ήταν  δύο  νέοι άνθρωποι βγαλμένοι μέσα από το λαϊκό κίνημα, με κουλτούρα , αγάπη για την τέχνη και τη λογοτεχνία, ακεραιότητα χαρακτήρα, όρεξη για δουλειά και διάθεση        κοινωνικής  προσφοράς.

Ήταν μια εποχή που υπήρχε  κάποιος ‘ανήσυχος’ κόσμος  στην επαρχία   ο οποίος ήθελε να καλύψει το  πολιτιστικό σκοτάδι της  επτάχρονης  δικτατορίας,   να γνωρίσει τα σύγχρονα ρεύματα ιδεών, να διαβάσει Ρίτσο  και  Σεφέρη, να γνωρίσει την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης , το θέατρο, τη λογοτεχνία, να πολιτικολογήσει . .. Μια εποχή που ένα βιβλίο ήταν το καλύτερο δώρο για τη γιορτή του  φίλου σου και ο Ζήσης και ο Αντρέας ήταν οι πλέον κατάλληλοι για να σου προτείνουν τι θα τους αρέσει. Ήταν τότε που οι διάφοροι σύλλογοι οργάνωναν συχνά εκθέσεις βιβλίων και η   παρουσίαση ενός βιβλίου με καλεσμένο το συγγραφέα ήταν  ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για τη μικρή μας κοινωνία.

Το «ΚΕΝΤΡΙ»   μπόρεσε να ανταποκριθεί σε αυτές στις ανάγκες  του «ψαγμένου» αναγνωστικού κοινού  που δεν αρκούνταν στα προϊόντα της μαζικής κουλτούρας.  Δημιουργήθηκε ένας ζεστός και άνετος χώρος με τα βιβλία απλωμένα σε πάγκους  χωρισμένα σε θεματικές ενότητες: ελληνική και ξένη λογοτεχνία, ποίηση, θέατρο, τέχνες, ιστορία, κοινωνιολογία , ένα ολόκληρο υπόγειο με ποιοτικό παιδικό βιβλίο και κατασκευές με  ιδιαίτερο  χώρος για τους ντόπιους λογοτέχνες και ποιητές αλλά και αφίσες και επιλεγμένα cd  ποιητικής μουσικής.  Ενας φιλόξενος χώρος όπου μπορούσες να  περάσεις  χαλαρές  στιγμές ξεφυλλίζοντας  βιβλία και περιοδικά, να ενημερωθείς για τις καινούργιες εκδόσεις, να  κουβεντιάσεις  με φίλους και να μάθεις για  τα πολιτιστικά events της πόλης.  Το ΚΕΝΤΡΙ ήταν πραγματικά ήταν  πρωτοπόρο στη πόλη μας και σε κάτι άλλο. Στην διοργάνωση εκδηλώσεων  για παρουσιάσεις βιβλίων μέσα στο χώρο του βιβλιοπωλείου  οι οποίες  έδωσαν την ευκαιρία στο αναγνωστικό κοινό να γνωρίσει  τους αγαπημένους του συγγραφείς  και να συζητήσει μαζί τους για το έργο και «επί παντός επιστητού».  Τι να πρωτοθυμηθώ από τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στο ΚΕΝΤΡΙ με καλεσμένους  πολιτικούς , ιστορικούς, δημοσιογράφους, λογοτέχνες, ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης.  Εκδηλώσεις κατάμεστες από κόσμο,  με γόνιμες συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων. οι οποίες συνήθως κατέληγαν στο ταβερνάκι του Αργύρη  με κρασοκατάνυξη και μπαγλαμαδάκια μέχρι τα…… « χαράματα  η ώρα τρείς».

Το ΚΕΝΤΡΙ  συμπλήρωσε  πάνω από 30 χρόνια  δημιουργικής προσφοράς στο πολιτισμό και την διακίνηση ιδεών σε αυτή τη πόλη.  Ο δρόμος δεν ήταν ανθόσπαρτος. Πάλεψε με αντιξοότητες, αντιμετώπισε δυσκολίες, προκαταλήψεις αλλά  μπόρεσε να αντέξει. Χρειάστηκε να αλλάξει στέγη δεν άλλαξε όμως τις αξίες του, δεν έκανε έκπτωση στην ποιότητα, δεν παρασύρθηκε από το ρεύμα.  Κατάφερε να επιβιώσει με αξιοπρέπεια ακόμα και στη σημερινή δύσκολη οικονομικά συγκυρία που η ύφεση έχει γονατίσει την αγορά. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια απέκτησε φίλους οι οποίοι εκτίμησαν την προσφορά του, το είδαν σαν ένα κομμάτι της ζωής τους  και το στήριξαν.

Τον άλλο μήνα το ΚΕΝΤΡΙ κλείνει τον κύκλο προσφοράς του στον πολιτισμό της πόλης μας καθώς οι ιδιοκτήτες του πήραν την απόφαση να συνταξιοδοτηθούν. Ο Ατρέας και ο Ζήσης Φύκας  αποχωρούν από την ενεργή επαγγελματική δράση . Όχι πλούσιοι -δεν ήταν άλλοτε αυτός ο επαγγελματικός στόχος τους -αλλά Ικανοποιημένοι  για αυτή την όαση   πολιτισμού  που έστησαν από το μηδέν  στην άνυδρη αυτή πόλη και μπόρεσαν να  στηρίξουν με καθημερινή φροντίδα τόσα χρόνια.

 Είμαι σίγουρη ότι πολλοί από εσάς νοιώθετε την ίδια συγκίνηση όπως εγώ, συνειδητοποιώντας  ότι ένα γνώριμο πολιτιστικό στέκι  φεύγει από την πόλη. Όμως, όπως λέει και το γνωστό άσμα «η ζωή αλλάζει,  δίχως να κοιτάζει τη δική σου μελαγχολία». Ας κρατήσουμε  τις όμορφες αναμνήσεις μας , ότι πολύτιμο μας πρόσφερε σε γνώση, πνευματική καλλιέργεια και ιδέες  η επαφή μας με το ΚΕΝΤΡΙ  και ας ευχηθούμε στον Ζήση και τον Ανδρέα υγεία και δημιουργικότητα στη νέα φάση της ζωής τους. Είναι σίγουρο  πώς τώρα που θα έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο πάντα ανήσυχοι θα  βρουν καινούργιους τρόπους κοινωνικής προσφοράς και πολιτιστικής  έκφρασης.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.