Ιστορική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων για μετεγκατάσταση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης

Κατόπιν  εισήγησης του Δημάρχου Λαμιέων  Θύμιου Καρα¨ΐσκου έγινε  ομόφωνα δεκτό  στη χθεσινή συνεδρίαση (29/11/21) του Δημοτικού Συμβουλίου το αίτημα  του σωματείου «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης  Ιστορίας Ρούμελης»  για μετεγκατάσταση του  Μουσείου Εθνικής Αντίστασης  στο  νεοκλασικό κτίριο της οδού Αριστοτέλους .

Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση να αποκτήσει επιτέλους η Λαμία  ένα σύγχρονο και λειτουργικό Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο κέντρο της  πόλης  δίπλα στον ανδριάντα του Άρη Βελουχιώτη, αντάξιο της Ιστορίας της Ρούμελης που θα δώσει  ώθηση  και στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας . Το οφείλουμε σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας αλλά και στους σύγχρονους Λαμιώτες που θέλουν την πόλη τους να αναπτύσσεται και να προοδεύει.

Πρόκειται μια  νίκη των Φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης που με επιμονή  διεκδίκησαν  το αίτημα μετεγκατάστασης του Μουσείου.

Το αίτημα στήριξαν όλες οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης  που επιπλέον τόνισαν την ανάγκη να  αναβαθμιστεί και στελεχωθεί  το Μουσείο με επιστημονικό προσωπικό.

Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, τόνισε την  αναγκαιότητα  της μετεγκατάστασης  του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης από  το ισόγειο   του Δημαρχείου  που προσωρινά στεγάζεται   σε ένα  ιδιόκτητο κτίριο στο κέντρο της Λαμίας  όπως έχουμε  χρέος απέναντι την ιστορία του τόπου μας και στους αγωνιστές της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης αλλά και τα πολλαπλά οφέλη  που θα υπάρχουν για την ανάπτυξη και προβολή  της Λαμιας  με τη δημιουργία  ενός δικτύου  Μουσείων στο κέντρο η πόλης.

Να σημειωθεί ότι η αρχική εισήγηση της  δημοτικής αρχής ήταν  αρνητική μετά από τα προβλήματα  για  αλλαγή της χρήσης   και προσβασιμότητας του κτιρίου που  επισήμαινε  η  έκθεση τη Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λαμιέων , προβλήματα όμως που όπως τονίστηκε   από όλες τις πλευρές μπορούν να αντιμετωπιστούν  τεχνικά.

Να σημειωθεί ακόμη  ότι  η υλοποίηση της  απόφασης θα πάρει χρόνο καθώς  πρέπει να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακατασκευής στο κτίριο   που έχουν αρχίσει με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου, να  εξευρεθούν οι επιπλέον πόροι χρηματοδότησης , να  γίνει  Μουσειακή μελέτη  και αλλαγή της χρήσης του  κτιρίου.

Σε κάθε περίπτωση  πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, για μια ομόφωνη απόφαση  του δημοτικού  συμβουλίου που  εκφράζει  το γενικό αίσθημα των δημοτών και  δεσμεύει όλους για  την υλοποίηση της.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.