Ικανοποιημένος ο απερχόμενος Δήμαρχος Λαμίας για την παραχώρηση των Ιαματικών πηγών Καλλιδρόμου «Ψωρονέρια» (video)

_Λέξη για την εκποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ  σε ιδιώτες  των Ιαματικών πηγών   Θερμοπυλών και Υπάτης…

_Πολλά τα θολά σημεία  της σύμβασης για το πως ο Δήμος Λαμίας  θα διαχειριστεί επιχειρησιακά την Ιαματική πηγή Καλλιδρόμου, πως  θα χρηματοδοτηθούν οι εργασίες αξιοποίησης, αν θα υπάρχει επενδυτής  και αν θα παραμείνει ελεύθερη η πρόσβαση στα ιαματικά λουτρά (ψωρονέρια) ή αν θα υπάρχει αντίτιμο.

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα ο απερχόμενος Δήμαρχος Λαμίας Γιώργος Κοτρωνιάς  για να ανακοινώσει την υπογραφή της σύμβασης  παραχώρησης στο Δήμο Λαμίας από την ΕΤΑΔ  για τα επόμενα 25 χρόνια των Ιαματικών πηγών Καλλιδρόμου-’’Ψωρονέρια’’.» Στη συνέντευξη τύπου  παρευρέθηκαν  η  Αντιδήμαρχος Μαρία Ραφτοπούλου και ο Αντιδήμαρχος Δημήτριος Συλεούνης.

 Ικανοποιημένος με την παραχώρηση στο Δήμο Λαμίας της μικρής πηγής  Καλλιδρόμου   δήλωσε ο κ. Κοτρωνιάς  χωρίς να αναφερθεί στην  εκποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ  σε ιδιώτες  των Ιαματικών πηγών    Θερμοπυλών και Υπάτης που βρίσκονται  μέσα στα όρια του Δήμου Λαμίας. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί στη συμβολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα  για την επίτευξη του » μεγαλεπίβολου» στόχου.

Ας σημειωθεί ότι  η απόφαση εκποίησης του ιαματικού πλούτου της περιοχής έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία που συνειδητοποιεί  ότι δεν θα ωφεληθεί η τοπική οικονομία και οι πολίτες  αλλά οι ιδιώτες επενδυτές από την πώληση ενός κοινωνικού αγαθού όπως  είναι οι ιαματικές πηγές. Για να αποτραπεί η εκποίηση των ιαματικών πηγών  δημότες της Λαμίας και αυτοδιοικητικοί της μειοψηφίας που αντιτίθενται στην  εκποίηση των Ιαματικών πηγών  έχουν  προσφύγει στο Συμβούλιο της  Επικρατείας. Ο Δήμαρχος Λαμίας Γ. Κοτρωνιάς και η δημοτική πλειοψηφία όχι μόνο δεν έχουν   υπογράψει  την προσφυγή των πολιτών στο Συμβούλιο της Επικρατείας  αλλά ούτε έχουν προβάλλει κάποια ουσιαστική αντίδραση στο σχεδιαζόμενο ξεπούλημα του φυσικού πλούτου της περιοχής μας.


Ειδικότερα ο απερχόμενος Δήμαρχος Λαμίας Γ. Κοτρωνιάς για το θέμα της παραχώρησης στο Δήμο Λαμίας των ιαματικών πηγών Καλλιδρόμου, δήλωσε:

 «Πρόκειται για μια σημαντική κατάκτηση του Δήμου μας γιατί είναι γνωστό, ότι ήταν χρόνιο και πάγιο αίτημα η παραχώρηση των ιαματικών πηγών στην αυτοδιοίκηση. Γιατί μετά από πολλά χρόνια, μετά από αλλεπάλληλες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από παραστάσεις στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. για να μας παραχωρηθούν οι  ιαματικές πηγές του Δήμου μας, καταφέραμε και κάναμε ένα σημαντικό βήμα. Τα Ε.Τ.Α.Δ. ανέλαβαν την υποχρέωση της αναγνώρισης Ιαματικής πηγής, μας ενημέρωσαν, ότι έχουν ολοκληρωθεί οι φυσικοχημικές μετρήσεις και στο τέλος Σεπτεμβρίου θα σταλούν στον Ε.Ο.Τ. για την επίσημη αναγνώριση κατά το νόμο τις Ιαματικής πηγής Καλλιδρόμου-’’Ψωρονέρια’’.

Ο Δήμος και η Αυτοδιοίκηση έχει την ευκαιρία να δείξει, ότι τα επί πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένα από το Κράτος Ιαματικά μπορεί να έχουν καλύτερη τύχη στα χέρια της Αυτοδιοίκησης και οι πηγές του Καλλιδρόμου-’’Ψωρονέρια’’, είναι η καλύτερη ευκαιρία προς όφελος των κατοίκων αλλά και προς όφελος της ανάπτυξης περιοχής μας».

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Λαμίας αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες της σύμβασης και στις προοπτικές ανάπτυξης της ευρύτερης  περιοχής των Ιαματικών Πηγών Καλλιδρόμου.  Για το σκοπό αυτό όπως ενημέρωσε ο κ. Κοτρωνιάς  η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου  Λαμίας έχει καταρτίσει σχέδιο ανάπτυξης με ήπιες επεμβάσεις  για την αξιοποίηση των πηγών για τα επόμενα χρόνια, χωρίς όμως αυτό να είναι δεσμευτικό για τη νέα δημοτική αρχή. Παράλληλα, έχει στη διάθεσή του ολοκληρωμένη από το Κ.Α.Π.Ε. μελέτη αξιοποίησης της Γεωθερμίας με γεωτρήσεις εκτός της παραχωρούμενης περιοχής και μπορεί παράλληλα να αξιοποιήσει και την γεωθερμία της περιοχής.

Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης , ο Δήμος Λαμίας έχει αναλάβει την υποχρέωση να  χρηματοδοτήσει την αξιοποίηση της ιαματικης πηγής αλλά  η  εταιρεία ακινήτων δημοσίου, έχει το δικαίωμα, αν στην πρώτη πενταετία της παραχώρησης, δεν γίνουν όλα όσα προβλέπονται στη σύμβαση να την ακυρώσει.  Ας σημειωθεί ότι δεν διευκρινίστηκε αν η πρόσβαση για το κοινό στην Ιαματική πηγή θα είναι ελεύθερα προσβάσιμη για το κοινό ή αν θα υποχρεωθούμε να πληρώνουμε κάποιο αντίτιμο.

   Η Αντιδήμαρχος κα Μαρία Ραφτοπούλου (εκπρόσωπος στο Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας) μεταξύ των άλλων δήλωσε:

«Σε επίπεδο Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας δημιουργήθηκε μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία στην οποία μετέχουν οι Δήμοι Λαμιέων, Δομοκού, Μακρακώμης, Μώλου- Αγ.Κωνσταντίνου, Αιδηψού και Δελφών.

Έχει υπογραφή το Καταστατικό, έγινε η Γενική Συνέλευση και έχει εκλεγεί το Διοικητικό Συμβούλιο. Σκοπός η προστασία – Διαφύλαξη και ανάδειξη των Ιαματικών Πηγών με παρέμβαση της Τοπικής αυτοδιοίκησης .Με τις νέες Δημοτικές Αρχές   θα γίνει ξανά εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου».

     Ο Αντιδήμαρχος κ. Δημ. Συλεούνης (Μέλος της Εκτελ. Επιτροπής του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας) μεταξύ των άλλων δήλωσε:

«Μετά τη σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και του Α.Π.Θ., προχωράμε στην αναγνώριση όλων των υπολοίπων Ιαματικών Πηγών μετά από αίτημα του Δήμου Λαμιέων για την αναγνώριση της Γεώτρησης Ιαματικού νερού σε κοινόχρηστο χώρο του Δήμου, στην Τ.Κ. Λουτρών Υπάτης .

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.