Ιδρύεται Πειραματικό ΙΕΚ στη Λαμία

H Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε σήμερα την ίδρυση πέντε Πειραματικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και πέντε θεματικών ΙΕΚ σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, ένα εκ των 5 νέων Πειραματικών ΙΕΚ, που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τον Οκτώβριο, θα βρίσκεται στην Λαμία.

Ειδικότερα, βάσει της σχετικής απόφασης, τα πειραματικά ΙΕΚ θα υποδεχθούν τους πρώτους μαθητές στην Καρδίτσα, την Πάτρα, την Γλυφάδα, τη Θέρμη και τη Λαμία.

Τα Πειραματικά ΙΕΚ αποτελούν εφεξής μονάδες, οι οποίες θα στοχεύουν στην υποστήριξη του πειραματισμού και της πιλοτικής εφαρμογής καινοτομιών στο σύστημα της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης και θα συμβάλλουν στον καλύτερο σχεδιασμό και την πιλοτική εφαρμογή μεθόδων κατάρτισης, ώστε να καλλιεργηθούν και να διαχυθούν οι βέλτιστες εκπαιδευτικές μέθοδοι, πρακτικές και εργαλεία σε ολόκληρο το σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης.

Επί της ουσίας, πρόκειται για την μετατροπή των υφιστάμενων δομών σε δημόσιες επαγγελματικές μονάδες πειραματικού χαρακτήρα.

Παράλληλα, με την ίδια απόφαση, προβλέπονται πέντε θεματικά ΙΕΚ, τα οποία θα στοχεύουν στην υποστήριξη μίας ολιστικής εφαρμογής και λειτουργίας ειδικοτήτων, που αντιστοιχούν σε στοχευμένους αναπτυξιακούς τομείς της οικονομίας και σε ευρύτερες ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, με την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων λειτουργίας και εφαρμογής καλών πρακτικών.

Τα ΙΕΚ αυτά είναι:

  • Θεματικό ΙΕΚ STEAM Αιγάλεω (Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Μηχανικής, Τεχνών και Μαθηματικών)
  • Θεματικό ΙΕΚ Θεσσαλονίκης (Υγείας, Κοινωνικής Μέριμνας και Υπηρεσιών Ευεξίας)
  • Θεματικό ΙΕΚ Αχαρνών (Φυσικού Περιβάλλοντος, Αθλητισμού και Αναψυχής)
  • Θεματικό Παράρτημα ΙΕΚ Ιωαννίνων (Πρωτογενούς Τομέα, Μεταποίησης Προϊόντων και Βιώσιμης Ανάπτυξης) στα Ιωάννινα με έδρα την Ι.Μ. Βελλά
  • Θεματικό Παράρτημα ΙΕΚ Διδυμοτείχου (Πρωτογενούς Τομέα, Μεταποίησης Προϊόντων και Βιώσιμης Ανάπτυξης) με έδρα το Σουφλί.

Όπως τόνισε ο Υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου: «Όταν επισκέφθηκα πέρσι με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς το ΔΙΕΚ Λαμίας είχα μιλήσει για την ανάγκη μετεξέλιξης και τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Η μετατροπή του ΔΙΕΚ Λαμίας σε Πειραματικό αποτελεί μία τέτοια προοπτική. Το Πειραματικό ΙΕΚ της Φθιώτιδας θα συμβάλει με καινοτόμες μεθόδους στην σύγχρονη κατάρτιση των νέων και όχι μόνο του τόπου μας εξασφαλίζοντας τους περισσότερα εφόδια για να βγουν στην αγορά εργασίας».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.