Θέμης Χειμάρας: Πρόταση για στήριξη του ιαματικού τουρισμού και των Λουτροπόλεων

Στην κοινή ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές ΝΔ Φθιώτιδας Θέμης Χειμάρας, Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης και Πέλλας Λάκης Βασιλειάδης, προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Οικονομικών, Τουρισμού και Υγείας, προτείνουν ειδικά μέτρα στήριξης του θερμαλισμού και του τουρισμού υγείας.

Σε περιοχές, όπως είναι τα Λουτρά Υπάτης και τα Καμένα Βούρλα στη Φθιώτιδα, τα Λουτρά Πόζαρ στην Πέλλα και τα Λουτρά Αιδηψού στην Β. Εύβοια, οι τοπικές οικονομίες ενισχύονται σημαντικά από Έλληνες τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονται τις ιαματικές πηγές και λαμβάνουν υπηρεσίες θερμαλισμού και ευεξίας.

Το πλήγμα που επιφέρει η παγκόσμια υγειονομική κρίση στον ελληνικό τουρισμό είναι αναμφισβήτητα ισχυρό, με την τουριστική κίνηση να καταγράφει κάθετη πτώση.

Οι εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης των ιαματικών πηγών, τα υδροθεραπευτήρια, τα ξενοδοχεία, αλλά και οι επιχειρήσεις εστίασης, λιανικού εμπορίου και μεταφορών (ΚΤΕΛ), εξαρτώνται άμεσα από το ποσοστό των επισκεπτών, απασχολώντας παράλληλα μεγάλο αριθμό εργαζομένων.

Για το λόγο αυτό, χρειάζεται επέκταση των ευεργετικών μέτρων στήριξης, που έχει ήδη λάβει η Ελληνική Κυβέρνηση, κυρίως για τις ειδικές μορφές τουρισμού, όπως είναι ο ιαματικός.

Στη δήλωσή του, ο Θέμης Χειμάρας αναφέρει:

«Ο τουρισμός υγείας είναι πρωτεύων στόχος για τη Φθιώτιδα, αλλά και για μένα προσωπικά.

Στη Φθιώτιδα, περιοχές όπως τα Λουτρά Υπάτης και τα Καμένα Βούρλα, στηρίζουν μεγάλο ποσοστό της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στους επισκέπτες των ιαματικών πηγών.

Γι’ αυτό και στην ερώτηση που κατέθεσα από κοινού με τους συναδέλφους Βουλευτές κ. Ζεμπίλη και κ. Βασιλειάδη, αναδεικνύουμε την ανάγκη στήριξης των Λουτροπόλεων και προτείνουμε:

– την αύξηση των διανυκτερεύσεων στο πρόγραμμα κοινωνικού ιαματικού τουρισμού,

τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα εισιτήρια λουτροθεραπείας,

– την ενίσχυση της υγειονομικής κάλυψης στις λουτροπόλεις, με δεδομένο ότι τις επισκέπτονται αρκετοί πολίτες τρίτης ηλικίας,

– τη σύνταξη εξειδικευμένου υγειονομικού πρωτοκόλλου για τις μονάδες ιαματικής θεραπείας και τα κέντρα ιαματικού τουρισμού – θερμαλισμού,

– τη στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια για τα οφέλη του θερμαλισμού».

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς κ.κ. Υπουργούς:

– Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ιωάννη Βρούτση
– Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
– Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη
– Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια

Θέμα: «Ειδική μέριμνα για τη στήριξη των ελληνικών λουτροπόλεων και την ενίσχυση του ιαματικού τουρισμού».

Το πλήγμα που επιφέρει η παγκόσμια υγειονομική κρίση στον τουρισμό είναι αναμφισβήτητα ισχυρό, με την τουριστική κίνηση να καταγράφει κάθετη πτώση.

Ως ένας από τους πλέον βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, ο τουρισμός αποτελεί καίρια πηγή εσόδων, αλλά και δείκτη ανάπτυξης για τη χώρας μας, ενώ απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους, μόνιμους και εποχιακούς.

Ενδεικτικά και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, περίπου το ένα τέταρτο του ελληνικού ΑΕΠ δημιουργείται από τον τουρισμό, ο οποίος το 2018 συνέβαλε από 25,7% (47,4 δισ. ευρώ) έως 30,9% (57,1 δισ. ευρώ) στη δημιουργία του ΑΕΠ, ενώ τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα της ανάπτυξης 1,9% της ίδιας χρονιάς ,προήλθε από τον τουρισμό, με τους απασχολούμενους στα καταλύματα και στην εστίαση να φτάνουν τους 411.000.
Το μεγαλύτερο ποσοστό τουριστών της θερινής περιόδου που ξεκινά, μπορεί να προέρχεται από το εξωτερικό με προορισμό τα ελληνικά νησιά, όμως και ο εσωτερικός τουρισμός είναι μια διαρκής ένεση οικονομικής ρευστότητας, τόσο στη νησιωτική Ελλάδα όσο και στην ηπειρωτική.

Περιοχές όπως είναι η Φθιώτιδα, η Εύβοια και η Πέλλα, βασίζονται κατά μεγάλο ποσοστό σε Έλληνες τουρίστες κυρίως γειτονικών περιοχών.

Η Ελληνική Κυβέρνηση προχώρησε στο σχεδιασμό ενός μεγάλου πλέγματος μέτρων και δράσεων που μπορούν να επιταχύνουν την επανεκκίνηση του Τουρισμού, ικανοποιώντας πολλά από τα αιτήματα των ίδιων των επαγγελματικών και εργαζομένων του κλάδου.

Υπάρχουν όμως και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού που προσελκύουν επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, όπως για παράδειγμα ο ιαματικός τουρισμός, οι οποίες χρήζουν ειδικής μέριμνας. Είναι σημαντικό δε, ότι η κυβέρνηση με την τελευταία νομοθετική της πρωτοβουλία παρέχει την δυνατότητα λειτουργίας συστημάτων τηλεϊατρικής στα Ιατρεία Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας των κέντρων ιαματικού τουρισμού- θερμαλισμού.
Στην Ελλάδα, παρά την περιορισμένη, σε σχέση με την ποιότητα των ιαματικών πηγών, ανάπτυξη του θερμαλισμού και του τουρισμού υγείας, πολλές περιοχές βασίζουν εκεί την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, σε πολύ μεγάλο ποσοστό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Λουτρά Πόζαρ, τα οποία αποτελούν παράγοντα τουριστικής ανάπτυξης για ολόκληρο το Νομό Πέλλας, με επισκέπτες κάθε ηλικίας να συρρέουν κάθε χρόνο, για να απολαύσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών και τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι δεκάδες τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Στη Φθιώτιδα, λειτουργούν επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών, υδροθεραπευτήρια και ξενοδοχεία, στα Λουτρά Υπάτης, στα Καμένα Βούρλα, στην Κοινότητα Παλαιοβράχας κ.α. Η συνεισφορά τους στην τοπική οικονομία είναι αξιοσημείωτη, καθώς ενισχύουν σημαντικά, συν τοις άλλοις και τις επιχειρήσεις εστίασης, λιανικού εμπορίου και μετακίνησης (ΚΤΕΛ), οι οποίες δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή των ιαματικών πηγών.
Επίσης, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ένας ακόμα σημαντικός πόλος έλξης πολλών παραθεριστών είναι και η ιστορική λουτρόπολη της Αιδηψού, που διαθέτει μεγάλη ξενοδοχειακή υποδομή, αποτελώντας την ατμομηχανή της τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας και Βορειοκεντρικής Εύβοιας.

Ιδιαίτερα για τον ιαματικό τουρισμό στην Ελλάδα, ο οποίος προτιμάται από πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας, ο φόβος να προσληφθούν από την νόσο του κορωνοϊού, θα λειτουργήσει ανασχετικά ως προς την παραθέρισή τους σε κάποια λουτρόπολη.
Ήδη, ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας με επιστολή του στους Υπουργούς Εργασίας και Υγείας και στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ζητά τη λήψη μέτρων για τη στήριξη του ιαματικού τουρισμού με αύξηση του αριθμού των διανυκτερεύσεων και της επιδότησης στο πρόγραμμα επιδοτούμενου ιαματικού τουρισμού του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ (ΟΓΑ), αύξηση του αριθμού των δικαιούχων και αναμόρφωση του επιδόματος λουτροθεραπείας.

Επιπλέον, στο άμεσο μέλλον, οι πιθανοί επισκέπτες θα οργανώνουν πιο προσεκτικά τα ταξίδια τους επιλέγοντας μόνο προορισμούς που είναι ασφαλείς. Ιδιαίτερα για τους προορισμούς υγείας, όπως είναι οι Λουτροπόλεις της χώρας μας, αυτό σημαίνει ότι, εκτός από τα απαραίτητα οικονομικά κίνητρα, θα πρέπει να συνοδεύονται από όλα τα απαραίτητα εχέγγυα για παροχή των απαραίτητων υπηρεσιών με υψηλά και ασφαλή πρότυπα.
Κατόπιν αυτών, ερωτούνται οι κ. Υπουργοί,

1. Πώς προτίθεται η Κυβέρνηση να στηρίξει τις Λουτροπόλεις, τις περιοχές με ιαματικές πηγές, τις μονάδες ιαματικής θεραπείας και τα κέντρων ιαματικού τουρισμού – θερμαλισμού, η εύρυθμη λειτουργία των οποίων ενισχύει σημαντικά την τοπική οικονομία και τους κλάδους της διαμονής, της εστίασης, των μετακινήσεων;

2. Περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό των συναρμόδιων Υπουργείων, η αύξηση (από 6 ημέρες που είναι σήμερα) των παροχών στο αντίστοιχο πρόγραμμα κοινωνικού ιαματικού τουρισμού, το οποίο περιλαμβάνει διανυκτερεύσεις και δωρεάν λούσεις σε νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών και υδροθεραπευτηρίων της χώρας;

3. Ποιος ο σχεδιασμός των συναρμόδιων Υπουργείων Υγείας και Τουρισμού για την ενίσχυση της απαραίτητης υγειονομικής κάλυψης που παρέχεται ειδικά στις λουτροπόλεις, ώστε να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα μέτρα προστασίας και περίθαλψης, μετά και την πρόσφατη υγειονομική κρίση, με δεδομένο ότι επιλέγονται και από πολλούς πολίτες τρίτης ηλικίας;

4. Εντάσσεται στο σχεδιασμό, η σύνταξη ενός εξειδικευμένου υγειονομικού πρωτοκόλλου για τις μονάδες ιαματικής θεραπείας και τα κέντρα ιαματικού τουρισμού – θερμαλισμού, , πέραν των γενικών προβλέψεων για την λειτουργία των δεξαμενών υδροθεραπείας;

5. Είναι δυνατή η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα εισιτήρια λουτροθεραπείας;

6. Σκοπεύει η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, για τα οφέλη του θερμαλισμού και τα θεραπευτικά του αποτελέσματα, που είναι ευεργετικά για όλες τις ηλικίες;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Θεμιστοκλής Χειμάρας
Βουλευτής Φθιώτιδας

Βασίλειος (Λάκης) Βασιλειάδης
Βουλευτής Πέλλας

Αθανάσιος Ζεμπίλης
Βουλευτής Ευβοίας

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.