Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το νερό

Το νερό αποτελεί έναν φυσικό πόρο που, μέσω του κύκλου εναλλαγής φάσεων και μορφών, υπάρχει άφθονο στο ελληνικό τοπίο. Κι όμως δεν υπάρχει συνταγματική κατοχύρωση του καθολικού λαϊκού δικαιώματος στο νερό ως δημόσιο αγαθό.

Βασική θέση μας είναι ότι το νερό αποτελεί ένα κοινό αγαθό, απαραίτητο για τη ζωή και, επομένως, θα πρέπει να μη θεωρείται προϊόν προς πώληση, παραχώρηση ή εκμετάλλευση. Θα πρέπει να διασφαλίζεται η δωρεάν παροχή του σε ό,τι αφορά το ίδιο ως αγαθό.

Η ύδρευση των πόλεων αποτελεί υπηρεσία κοινής ωφέλειας και οι διαχειριστές της (Ε.Υ.Δ.Α.Π, Δ.Ε.Υ.Α.Λ. κλπ) θα πρέπει να υπόκεινται σε πλήρη κοινωνικό έλεγχο. Να είναι Δημοτικές υπηρεσίες και όχι Ανώνυμες Εταιρείες που λειτουργούν με βάση τη λογική «κόστους οφέλους».

Σε αυτό το πλαίσιο προτείνουμε να αντιμετωπίζονται συνολικά οι χρήσεις και υπηρεσίες νερού, συνυπολογίζοντας την τεράστια περιβαλλοντική αξία του, αλλά και την ανάγκη διάθεσής του σε παραγωγικούς τομείς.

Στο πλαίσιο των διαθέσιμων υδατικών πόρων επιβάλλεται να υπάρξουν Σχέδια Διαχείρισης που θα διακρίνονται, ανάλογα με τη χρήση, σε βιομηχανικά, αστικά και γεωργικά, και θα συμβάλλουν στην περιβαλλοντική διατήρηση του πόρου, χωρίς να γίνονται αντικείμενο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης από την κατανάλωση του

Λαϊκή απαίτηση και στόχος πρέπει να είναι ότι το νερό για την ύδρευση του λαού επιβάλλεται να παρέχεται δωρεάν. Αυτό θα επιτευχθεί με τη λαϊκή πάλη και σε μια διαφορετική, πραγματικά φιλολαϊκή εξουσία. Μέχρι τότε, είναι αναγκαία η μείωση του τιμολογίου της ΔΕΥΑΛ ώστε να προκύπτει ένα ελάχιστο αντίτιμο για τη χρήση και τη συντήρηση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης. ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΟΡΟ που αποτελεί κοινωνικό αγαθό. Παράλληλα να συνδυάζεται με τη δωρεάν παροχή του νερού σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ανέργους, πολύτεκνους, τρίτεκνους) και σε μη κερδοσκοπικούς συλλόγους που δρουν στα όρια του δήμου μας.

Προτείνουμε τη βέλτιστη διαχείριση και διάθεση των απαραίτητων οικονομικών πόρων για την κατασκευή έργων συλλογής και διατήρησης καλής ποιοτικής

κατάστασης των υδατικών σωμάτων, όπως προβλέπεται για το νερό αστικής χρήσης, αλλά και αρδευτικά έργα για το νερό γεωργικής χρήσης. Λέμε καθαρά ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του νερού και σε κάθε μορφή ιδιωτικής διαχείρισής του.

Κοινωνικό αγαθό αποτελεί και το νερό των Θερμό-μεταλλικών πηγών (ιαματικές πηγές). Και σε αυτό η θέση μας είναι η υπαγωγή του σε υπηρεσία κοινής ωφέλειας και σε καμία περίπτωση πώληση, παραχώρηση ή εκμετάλλευσή του με σκοπό τη δημιουργία κέρδους. Διεκδικούμε τη διάθεση των απαραίτητων οικονομικών πόρων για την κατασκευή έργων συλλογής και αξιοποίησης του Θερμομεταλλικού Νερού. Για παράδειγμα Δημόσια Ιαματικά Λουτρά, δωρεάν παροχή του θερμού νερού σε αγρότες για θέρμανση θερμοκηπίων κ.ά.

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν μπορεί να είναι προϊόν πώλησης με κέρδος.

ΔΩΣΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ: ΨΗΦΙΣΕ ΛΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ!

ΔΕΛΙΧΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.