Η εισήγηση του βουλευτή Φθιώτιδας Θαν. Μιχελή για το σχέδιο νόμου για την Ανωτάτη Εκπαίδευση (video)

 Στη βουλή  το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο ’Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις’’.

Το σχέδιο νόμου  το οποίο ως γνωστόν τριχοτομεί το ΤΕΙ Στερεάς  με τα τμήματα της Λαμίας να  πηγαίνουν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ενώ συστήνεται  ομάδα εργασίας για να εξετάσει τις δυνατότητες  ίδρυσης Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, αίτημα της τοπικής κοινωνίας,  στο απώτερο μέλλον.

Στις συνθήκες αυτές έχει  τη δική της σημασία  της  η στάση και τα επιχειρήματα των 4 βουλευτών  Φθιώτιδας  του ΣΥΡΙΖΑ που  θα κληθούν να υπερψηφίσουν το  sygkekrim;eno  Νομοσχέδιο.

Στην εισήγηση του  (video) στην επιτροπή για το νομοσχέδιο που μας έστειλε ο βουλευτής  Φθιώτιδας και Αντιπρόεδρος Μορφωτικών Υποθέσεων Θ. Μιχελής αναφέρθηκε στο θέμα αλλά και τα γενικότερα προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ειδικότερα αναφέρθηκε:

-Στο σχέδιο ενοποίησης του Τριτοβάθμιου χώρου με την επικείμενη αναβάθμιση των ΤΕΙ  σε αντίθεση  με τις φωνές περί δήθεν κατάργησή τους, όπως ο ίδιος σημειώνει

-στον ρόλο του Δημόσιου Πανεπιστημίου έναντι των ιδιωτικών, 

-στην καινοτομία της ίδρυσης Ακαδημαϊκού συμβουλίου εκπαίδευσης των ιδρυμάτων, που εδράζουν στην Στερεά Ελλάδα, για την συνέργεια της περιφέρειας ως πυλώνας της ισόμετρης ανάπτυξης

-τον διορισμό των εκπαιδευτικών και τον σχεδιασμό της μοριοδότησης τους, σε αντίθεση με τις απολύσεις που είχε πράξει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

-στον ακαδημαϊκό σχεδιασμό της Φθιώτιδας συγκρίνοντας την ακαδημαϊκή ιστορία του νομού.

Τι ζήτησε από τον Υπουργό Παιδείας

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας Θ. Μιχελής έκανε τις εξής παρατηρήσεις στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων : ανέφερε πως η Λαμία δεν υποβαθμίζεται σε σχέση με το παρελθόν, αφού αποκτά 6 πανεπιστημιακά τμήματα και δυο ινστιτούτα. Δεν αναβαθμίζεται όμως, όπως της πρέπει και επιθυμούμε, ως έδρα περιφέρειας.

Προτείνονται διετή τμήματα-προγράμματα σπουδών για παράδειγμα στην Λαμία: τμήμα εργασιοθεραπείας, στην Αταλάντη: τμήμα συναρτώμενο με τις τοπικές βιομηχανίες ΕΖΑ, ΑΤΛΑΣ.

Πρότεινε την ίδρυση πειραματικού Γυμνασίου Λαμίας.

Νέα κατανομή αποθεματικού από 30% σε 40% για το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , όπου ανήκουν τα 6 τμήματα της Λαμίας.

Οι φοιτητές της πληροφορικής του ΤΕΙ Λαμίας να έχουν την δυνατότητα επιλογής τμήματος Λαμίας ή Λάρισας. Οι καθηγητές ΔΕΠ του ΤΕΙ Στερεάς να έχουν την δυνατότητα επιλογής πανεπιστημίου ΕΚΠΑ ή Θεσσαλίας (σε γενικό τμήμα).

Τέλος, πρότεινε την κλιμακωτή αύξηση μορίων για τα παιδιά, ώστε να στηριχθεί ο θεσμός της οικογένειας στα προσόντα των διορισμών και ανέφερε τέλος την άμεση συγκρότησης και λειτουργίας του ακαδημαϊκού συμβουλίου του αρθ.34.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.