Η απάντηση του Δήμου Λαμιέων στην ανακοίνωση της κ. Μπενιάτα για το θέμα της συστέγασης των δυο σχολείων

Δείτε την απάντηση του Δήμου Λαμιέων στο σημερινό Δελτίο Τύπου της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης κ. Μπενιάτα για που αφορά το θέμα της συστέγασης του 9ου Γυμνασίου με το ΕΕΕΚ Φθιώτιδας, που  έχει προκαλέσει αντιδράσεις και  αναστάτωση στους μαθητές των δυο σχολείων/

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΑΕΩΝ

Δεν πρόκειται να παρακολουθήσουμε τις «οβιδιακές» μεταμορφώσεις της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης, όταν με τεράστια ευκολία, όποτε επιθυμεί, επιλέγει το ρόλο του υπεύθυνου και άλλοτε της απλής εκπαιδευτικού χωρίς καμία ευθύνη. Ίσως να είναι η τελευταία που θα μπορούσε να μοιράζει ευθύνες ως εκ της θέσεώς της.

Ειδικά για ένα θέμα, το οποίο δημιουργήθηκε από τις επιλογές της εκπαίδευσης, και το οποίο η ίδια το γνώριζε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της, και όφειλε, ως επικεφαλής της εκπαίδευσης της Στερεάς Ελλάδας, να αναλάβει πρωτοβουλίες για να το επιλύσει. Αντ’ αυτού, έρχεται καθυστερημένα και αναφέρεται σε «αδιέξοδο» και επιρρίπτει τις ευθύνες σε άλλη δομή της εκπαίδευσης, της οποίας προΐσταται.

ο Δήμος Λαμιέων περίμενε, περιμένει και θα περιμένει τα κατά νόμο αρμόδια όργανα της εκπαίδευσης για να λύσουν το θέμα που τα ίδια δημιούργησαν.

Ο Δήμος Λαμιέων πάντα θα ζητά να κατατίθενται γραπτά οι προτάσεις, οι οποίες θα πρέπει να αξιολογούνται τεχνικά και να συζητούνται θεσμικά, πριν καταλήξουν για να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό ζητήσαμε, αυτό ζητάμε και αυτό θα συνεχίσουμε να ζητάμε .

Όσο η κυρία Μπενιάτα θα συνεχίζει να αναζητά «ρόλους», εμείς απλά θα κάνουμε μια έκκληση: να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι φορείς της εκπαίδευσης και να καταλήξουν σε ταυτόσημες θέσεις και προτάσεις που θα αποκλιμακώσουν την ένταση και θα βάλουν πάλι τα παιδιά, όλα τα παιδιά , στις τάξεις .

Εμείς, ως Δήμος της Λαμίας και ως Δημοτικό Συμβούλιο είμαστε εδώ και περιμένουμε.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ κ. ΜΠΕΝΙΑΤΑ

Με έκπληξη ενημερώθηκα για όσα συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων με αφορμή το έγγραφο που απέστειλα σχετικά με τη χρήση δύο αιθουσών του 6ου ΓΕΛ από τους μαθητές του 9ου Γυμνασίου. Οι αίθουσες αυτές δεν χρησιμοποιούνται ως αίθουσες διδασκαλίας και γι’ αυτό προκρίθηκε η χρήση τους ως έσχατη λύση για την άρση των αντιδράσεων που δημιούργησε η απόφαση συστέγασης με το ΕΕΕΕΚ Φθιώτιδας.

Όταν ανέλαβα τα καθήκοντα της Διευθύντριας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, ήδη είχε δημιουργηθεί εξαιτίας αυτής της απόφασης μια πλήρως διαμορφωμένη και μη αναστρέψιμη κατάσταση. Η έκπληξή μου προέρχεται από το γεγονός ότι ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Καραΐσκος και ο εντεταλμένος Σύμβουλος Παιδείας του Δήμου κ. Παπαχρήστος ζήτησαν από την υπηρεσία μας  να αποστείλει το συγκεκριμένο έγγραφο, όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συναντηθήκαμε και συσκεφθήκαμε στο γραφείο του Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Πέτρου τη Δευτέρα 23-9-2019. 

Γνωρίζοντας όλοι οι παρευρισκόμενοι την εντολή του ΥΠΑΙΘ να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα η νομοθεσία, προτάθηκε η χρήση των συγκεκριμένων αιθουσών -που, όπως προανέφερα, δεν χρησιμοποιούνται για διδασκαλία- και ταυτόχρονα δεσμευθήκαμε όλοι για εξεύρεση μόνιμης λύσης για τη μετεγκατάσταση του ΕΕΕΕΚ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πρόταση την οποία υιοθέτησε και ο δήμαρχος Λαμιέων ως τη μόνη εφικτή και ρεαλιστική την παρούσα στιγμή. Το συγκεκριμένο έγγραφο ήταν αναγκαίο να σταλεί από την Υπηρεσία μας, ώστε να πάρει σχετική απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο και οι τεχνικές υπηρεσίες να προχωρήσουν εγκαίρως σε ενέργειες διαμόρφωσης του χώρου.

Όπως είναι γνωστό, την ώρα του Δημοτικού Συμβουλίου βρισκόμουν σε συνάντηση με την Υφυπουργό Παιδείας, σε μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης αποδεκτής λύσης από όλες τις πλευρές, για την ομαλή προσωρινή συστέγαση των δύο σχολείων. Η συνάντηση επιβεβαίωσε το αυτονόητο, ότι, δηλαδή, η συστέγαση τους είναι μονόδρομος βάσει της διαμορφωθείσας κατάστασης. 

Φαίνεται, όμως, ότι πρέπει να επαναλάβω, γιατί ίσως κάποιοι το ξεχνούν ηθελημένα, ότι η πρωτοβουλία των ενεργειών για τη συστέγαση εξαρχής ανήκε και ανήκει ακόμη, στη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης και στο Δήμο Λαμιέων, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την εφαρμογή ή μη εφαρμογή της νομοθεσίας.

Ως Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης δεν ενήργησα απλώς στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου, αλλά -επειδή πάνω από όλα είμαι Εκπαιδευτικός- έχω πάντα ως προτεραιότητα τις καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης των μαθητών και την εύρυθμη λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων. Δεν έμεινα αδιάφορη, λοιπόν, σε όσα μου καταγγέλλονταν, από την άλλη πλευρά, όμως, δεν μπορούσα να παραβλέψω αποφάσεις τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν προκάλεσα.

Ζήτησα έντιμα και ειλικρινά από όλους τους εμπλεκόμενους να προσέλθουν σε διάλογο, ώστε να βρεθεί η πλέον συμφέρουσα συμβιβαστική λύση. Δυστυχώς, σε αυτή την πρόσκληση δεν προσήλθαν καλόπιστα όλοι οι εμπλεκόμενοι, θυσιάζοντας στο βωμό προσωπικών και μικροπολιτικών συμφερόντων το συμφέρον και την ηρεμία των μαθητών και των οικογενειών τους και στοχοποιώντας άτομα και υπηρεσιακούς παράγοντες που ουδεμία ευθύνη φέρουν πέρα από την εκτέλεση του καθήκοντός τους. 

Ειλικρινά, δε με στενοχωρεί τόσο το γεγονός αυτό, όσο το να παρακολουθώ δύο σχολεία να βρίσκονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους αντί στις σχολικές αίθουσες.

Προσωπικά, το σημαντικό αυτό πρόβλημα το προσέγγισα με καθαρότητα και ειλικρίνεια, χωρίς να επιζητώ να είμαι αρεστή παρά μόνο αληθινή. Με την ίδια ειλικρίνεια και με τον απαιτούμενο ρεαλισμό, παραμένω στη διάθεση όλων των πλευρών για να φροντίσουμε να μην επαναληφθούν λάθη και παραλείψεις και να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας θα έχουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την εκπαίδευσή τους.

Με εκτίμηση,

Η Περιφερειακή Δ/ντρια Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας 

Δρ Ελένη Μπενιάτα

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.