Ευρεία σύσκεψη για το ΤΕΙ Λαμίας: Η έδρα του νέου Ιδρύματος δεν μπορεί παρά να είναι στη Λαμία,

 Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου στο ΤΕΙ Λαμίας  με πρωτοβουλία των Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Διοικητικών Υπαλλήλων του ΤΕΙ  στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Συμβουλίου Διοίκησης του ιδρύματος, βουλευτές του Νομού Φθιώτιδας, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και μαζικών φορέων.

 Στη σύσκεψη  ο εκπρόσωπος του εκπαιδευτικού Προσωπικού Νίκος Παπανικολάου  παρουσίασε  τη θέση  των Συλλόγων  Εργαζομένων του ΤΕΙ πάνω στις προτάσεις του σχεδίου ΑΘΗΝΑ που αφορούν το ΤΕΙ Λαμίας, την οποία θεωρούν σαν βάση συζήτησης με σκοπό να καταλήξουν στο τελικό σχέδιο προς το συμβούλιο Διοίκησης. Ως γνωστόν η Διοίκηση του  Ιδρύματος πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταθέσει την απάντηση της στην επιστολή που έλαβε  από το Υπουργείο Παιδείας στην οποία προβλέπεται η  συγχώνευση των ΤΕΙ Λαμίας και Χαλκίδας σε ΤΕΙ Στερεάς με προτεινόμενη έδρα τη Χαλκίδα.

 Ο κ. Παπανικολάου στην ομιλία του τόνισε ότι οι εργαζόμενοι συμφωνούν με την  συγχώνευση των δύο ΤΕΙ της Περιφέρειας σε ένα ενιαίο και ισχυρό ΤΕΙ Στερεάς και την ενίσχυση του με  μεταφορά ομοειδών τμημάτων  αλλά  ζήτησαν να δοθεί ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής  για την ομαλή μετάβαση στη νέα κατάσταση. Για το θέμα της έδρας του ΤΕΙ Στερεάς δήλωσαν ρητά ότι θέση τους είναι να παραμείνει στη Λαμία που είναι και η πρωτεύουσα της Περιφέρειας Στερεάς , θέση που εξέφρασαν και οι παρευρισκόμενοι βουλευτές και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων. Επίσης, εξέφρασαν την κατηγορηματική αντίθεση τους σε τυχόν απολύσεις προσωπικού οποιασδήποτε ειδικότητας Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία συγχώνευσης πρέπει να γίνει με διάλογο μεταξύ των εμπλεκομένων μερών στον οποίο θα συμμετέχουν ισότιμα εκπρόσωποι των δύο ΤΕΙ.  Τέλος,  εγκρίθηκε σχετικό ψήφισμα από τους παρευρισκόμενους.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΛΑΜΙΑΣ

Η ανοιχτή Γενική Συνέλευση των Συλλόγων Προσωπικού του Τ.Ε.Ι. Λαμίας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013 παρουσία τοπικών παραγόντων της Περιφέρειας (Δήμαρχος Λαμίας, Βουλευτές Φθιώτιδας, στελέχη Περιφέρειας, εκπρόσωποι Επιμελητηρίου και Κοινωνικών Δράσεων και εκπρόσωπος του Δήμου Άμφισσας) ομόφωνα κατέληξε στο παρακάτω

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Συμφωνούμε στη δημιουργία ενός ενιαίου και ισχυρού ΤΕΙ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Συμφωνούμε με τη διατήρηση και την ενίσχυση των Τμημάτων του ΤΕΙ Λαμίας όπως προτείνεται στο Σχέδιο «Αθηνά», προκειμένου να επιτευχθεί ισόρροπη ακαδημαϊκή ανάπτυξη στα μεγάλα αστικά κέντρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Η δημιουργία ισχυρών Τμημάτων είναι απαραίτητη ώστε αυτά να αντεπεξέλθουν στο σύγχρονο ανταγωνιστικό ακαδημαϊκό πεδίο.

Διαφωνούμε με τον όρο «απορρόφηση» που τέθηκε στο ερώτημα του ΥΠΑΙΘΠΑ προς το Συμβούλιο Ιδρύματος του Τ.Ε.Ι. Λαμίας και επιμένουμε στον όρο «συγχώνευση».

Η έδρα του νέου Ιδρύματος δεν μπορεί παρά να είναι στη Λαμία, φυσική έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Επιπρόσθετα, η επιλογή αυτή διευκολύνει χωροταξικά τη διοίκηση των Σχολών και των Τμημάτων που κατανέμονται σε ολόκληρη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Προτείνεται η θέσπιση μεταβατικών διατάξεων για τους φοιτητές των τμημάτων που μετακινούνται ή συγχωνεύονται έως ότου ολοκληρωθεί ο κύκλος σπουδών τους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να διασφαλιστεί το δικαίωμα των φοιτητών να κτίσουν Πτυχίο στο γνωστικό αντικείμενο που επέλεξαν να σπουδάσουν. Οι διατάξεις αυτές θα πρέπει να μεριμνούν για την προετοιμασία της υλικοτεχνικής υποδομής των Τμημάτων υποδοχής, για τον εξορθολογισμό των θέσεων φοίτησης και για τον απαραίτητο εσωτερικό διάλογο με σκοπό τη μετεξέλιξη / εμπλουτισμό των γνωστικών αντικειμένων των Τμημάτων.

Σε κάθε περίπτωση οι θέσεις εργασίας του πάσης φύσεως προσωπικού όλων των Ιδρυμάτων πρέπει να διασφαλιστούν, να μην υπάρξουν απολύσεις / διαθεσιμότητες και να μην υπάρξουν υποχρεωτικές μετακινήσεις σε άλλες πόλεις. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει στις μεταβατικές διατάξεις να προβλεφθεί η διευκόλυνση των εσωτερικών μετακινήσεων μεταξύ Τμημάτων που εδρεύουν στην ίδια πόλη.

Επιπρόσθετα, η ανοιχτή Συνέλευση κατέληξε στις ακόλουθες αποφάσεις:

– Δημιουργία μιας επιτροπής δράσης από μέλη των Συλλόγων σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ιδρύματος για την προβολή των θέσεων του Ιδρύματος.

– Ζητούμε την προάσπιση των ακαδημαϊκών επιχειρημάτων μας από τους τοπικούς φορείς και παράγοντες ώστε η έδρα του ισχυρού και ενιαίου Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας να είναι στη Λαμία.

DSC00588

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.