Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα δραματικά προβλήματα στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας

Τα δραματικά προβλήματα και οι ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και ασφάλεια στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας βάζουν σε κίνδυνο περιθαλπτόμενους και εργαζόμενους».

Στη Βουλή έφεραν το παραπάνω θέμα η Θεανώ Φωτίου και άλλοι 19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σε επιστολή τους μετά από τη ΓΣ της 13η1/12, οι εργαζόμενοι του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας (ΘΧΠΕ) διαμαρτύρονται καταρχάς για τις τραγικές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό (σήμερα καλύπτεται μόλις το 47% των οργανικών θέσεων), αλλά και επικουρικό, αφού μέσα στο 2022 απολύθηκαν 10 επικουρικοί που υπηρετούσαν επί ένα χρόνο και ένας με 5χρονη συνεχόμενη εργασία. Άλλοι 11 επικουρικοί που είχαν προσληφθεί για τον covid19 συνεχίζουν να εργάζονται με τρίμηνες παρατάσεις (!) Η κυβέρνηση δεν πραγματοποίησε ποτέ τον προγραμματισμό προσλήψεων για το 2022 ενώ δεν υπάρχει προγραμματισμός για το 2023.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το 2018, είχε νομοθετήσει και δρομολογήσει διαγωνισμό ΑΣΕΠ για μόνιμες προσλήψεις σε δημόσιες δομές κοινωνικής φροντίδας, μεταξύ αυτών και για το ΘΧΠΕ, βάσει των τότε αναγκών, προβλέποντας στο νομο αυξημένη μοριοδότηση της εμπειρίας για συμβασιούχους.

Οι εργαζόμενοι συγχρόνως θέτουν τις τεράστιες λειτουργικές ελλείψεις του Θεραπευτηρίου όπου αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 80 χρονίως πάσχοντες, όπως η ανεπαρκής θέρμανση, η έλλειψη μέσων και υποδομών (καρότσια μεταφοράς, προληπτική συντήρηση του κτηρίου), η συχνή έλλειψη αναλώσιμων, η ετεροαπασχόληση του νοσηλευτικού προσωπικού και τα προβλήματα ασφάλειας του κτιρίου.

Και μέσα σε αυτό το περιβάλλον το επικίνδυνο για τη ζωή, την υγεία και την ασφάλεια, τόσο των περιθαλπόμενων χρονίως πασχόντων, όσο και του προσωπικού, η Διοίκηση, αυθαίρετα, από τον Σεπτέμβριο, περιέκοψε τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και απομακρυσμένων-παραμεθόριων περιοχών σε υπαλλήλους με αναρρωτικές άδειες χορηγούμενες από δημόσιο νοσοκομείο οι οποίες είναι μέσα στα όρια του υπαλληλικού κώδικα.

Οι βουλευτές του ΣΥΙΡΖΑ-ΠΣ ερωτούν τον Υπουργό:

1. Πότε θα προκηρύξει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για το ΘΧΠΕ μέσω ΑΣΕΠ με ειδική μοριοδότηση των επικουρικών συμβασιούχων ώστε να καλυφθούν τα δεκάδες κενά των οργανικών θέσεων

2. Τι θα κάνει ώστε άμεσα να αποκατασταθούν οι βασικές ελλείψεις του Θεραπευτηρίου και οι κατάλληλες συνθήκες λειτουργίας για τη διασφάλιση της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας περιθαλπόμενων και εργαζομένων

3. Σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε η εποπτευόμενη από το Υπουργείο Διοίκηση του ΝΠΔΔ να τηρήσει τη νομιμότητα αποδίδοντας τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και παραμεθορίων-απομακρυσμένων περιοχών στους δικαιούχους τους όσο βρίσκονται σε νόμιμη αναρρωτική άδεια και να αποδώσει τα παρακρατηθέντα για τους μήνες 9ο-11ο του 2022.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.