Ερώτηση Λαϊκής Συσπείρωσης Στερεάς Ελλάδας για τα έργα Ιανού

Ερώτηση κατέθεσε ο Αντώνης Αλεξός,  εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης Στερεάς Ελλάδας προς τον κ. Φάνη Σπανό, Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής Π.Στ.Ε, για  έργα για την αντιμετώπιση του «Ιανού».Πιο συγκεκριμένα, για  κάθε έργο ζητούνται τα παρακάτω στοιχεία:1)      Πηγή χρηματοδότησης2)      Ημερομηνία ένταξης στο πρόγραμμα της περιφέρειας3)      Ημερομηνία Απόφασης δημοπράτησης από την οικονομική επιτροπή4)      Ημερομηνία απόφασης έγκρισης του αποτελέσματος της διαγωνιστικής διαδικασίας από την οικονομική επιτροπή.5)      Ημερομηνία ολοκλήρωσης ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο.6)      Ημερομηνία υπογραφής σύμβασης,  πόσο σύμβασης με ΦΠΑ και χρόνος ολοκλήρωσης του έργου μαζί με πιθανές παρατάσεις όπως επίσης και τις ημερομηνίες που αυτές χορηγήθηκαν7)      Ποσοστό ολοκλήρωσης του φυσικού αντικειμένου8)      Πληρωμές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα με την αντίστοιχη ημερομηνία πληρωμής.9)      Λογαριασμοί που παραμένουν σε εκκρεμότητα μαζί με ημερομηνία υποβολής.Όλα τα παραπάνω είναι αναγκαία για να μπορεί να διαμορφωθεί συνολική άποψη για το τι πραγματικά συμβαίνει. Διότι είναι απαράδεκτο να αποφασίζονται έργα, έργα να μη γίνονται και συνάμα να παρουσιάζονται  ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις για έργα που έχουν κριθεί απολύτως αναγκαία.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Κύριε πρόεδρε, αναζητώντας στοιχεία σε σχέση με το τι υλοποιήθηκε και τι όχι στην περιοχή μας από τα χρήματα που αποδόθηκαν για την αντιμετώπιση του ‘ΙΑΝΟΥ’ προκειμένου να έχω σαφείς απόψεις, διαμόρφωσα ερωτηματικά ως εξής:

Πρώτο ζήτημα. Επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον μου στην περιοχή Δομοκού. Διαπίστωσα ότι από το 2021 υπήρχε ένα έργο για τα ΤΟΕΒ της πέμπτης και έκτης ζώνης Θεσσαλιώτιδας της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ (1.000.000€) που προχώρησε με επείγουσες διαδικασίες, με διαπραγμάτευση. Προκαλεί εντύπωση ότι ενώ ξεκίνησε το 2020 και η βιασύνη των παρεμβάσεων καθόρισε και τις διαγωνιστικές διαδικασίες – με αποφυγή του ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού – χωρίς κανένα λόγο η σύμβαση υπογράφτηκε στις 23 Αυγούστου, δηλ. πριν από λίγες ημέρες. Επίσης, ακόμα σήμερα δεν έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος (δηλαδή από το 2020), δεν έγινε κανένα έργο και με λύπη διαπιστώνω ότι μάταια αναζητούσα. Δεν υπεισέρχομαι στα έργα της δημοτικής αρχής Δομοκού, στα οποία διαπιστώνω ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά.

Δεύτερο ζήτημα. Για τον καθαρισμό και την άρση προσχώσεων στα ΤΟΕΒ Ανθήλης, Μεγάλης Βρύσης Ροδίτσας, Μοσχοχωρίου κ.α. εντελώς τυχαία διαπίστωσα ότι από το καλοκαίρι του 2021 που ήταν βιαστική η περιφερειακή αρχή, παρακάμπτοντας ανοιχτούς διαγωνισμούς, τελικά υπογράφτηκε η σύμβαση ένα (1) χρόνο αργότερα! Δεν φαίνεται αντιφατικό αυτό το γεγονός;

Με ένα συμφωνητικό πάνω από 800.000€, θα περίμενε κάποιος ουσιαστικές παρεμβάσεις. Πέρασε ένας χρόνος και αναζητούμε τον ανάδοχο, όμως ο ανάδοχος έχει πάρει περίπου 140.000€ και κανείς δεν γνωρίζει ποιοι και πόσοι λογαριασμοί λιμνάζουν. Έληξε η προθεσμία πριν λίγες ημέρες και οποιοσδήποτε μπορεί να ισχυριστεί ότι ο εργολάβος κάνει χάρη στην περιφέρεια να μένει, παρά το γεγονός ότι είναι απλήρωτος. Είναι φανερό ότι – όπως συμβαίνει με δεκάδες άλλα έργα – δεν υπάρχουν χρήματα.

Είναι μεγάλο ζήτημα ότι διαπιστώνει κανείς πως υπάρχουν τρομακτικές καθυστερήσεις οι οποίες θα πρέπει να εξηγηθούν. Δεν μπορεί από το 2020 και το 2021 να τρέχουν διαδικασίες σύντμησης προθεσμιών, να προχωρείτε σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης χωρίς διαγωνισμούς, καθώς τα έργα πρέπει να γίνουν και από κει και μετά να μη γίνεται τίποτα.

Αν παρατηρήσουμε τις ημερομηνίες, μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια πλήρως χαοτική και ανερμάτιστη κατάσταση.

Επειδή πρέπει να έχουμε μία σαφή εικόνα για αυτά τα θέματα, ζητώ ως μέλος της οικονομικής επιτροπής να μας δοθεί ένας πίνακας με όλα τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν για έκτακτα συμβάντα είτε αφορούν την ‘Θάλεια’ είτε τον ‘Ιανό’ είτε άλλη αιτία, ώστε να έχουμε μία σαφή άποψη.

Πιο συγκεκριμένα, ζητώ σε κάθε έργο να μας δώσετε τα παρακάτω στοιχεία:

1) Πηγή χρηματοδότησης

2) Ημερομηνία ένταξης στο πρόγραμμα της περιφέρειας

3) Ημερομηνία Απόφασης δημοπράτησης από την οικονομική επιτροπή

4) Ημερομηνία απόφασης έγκρισης του αποτελέσματος της διαγωνιστικής διαδικασίας από την οικονομική επιτροπή.

5) Ημερομηνία ολοκλήρωσης ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο.

6) Ημερομηνία υπογραφής σύμβασης, πόσο σύμβασης με ΦΠΑ και χρόνος ολοκλήρωσης του έργου μαζί με πιθανές παρατάσεις όπως επίσης και τις ημερομηνίες που αυτές χορηγήθηκαν

7) Ποσοστό ολοκλήρωσης του φυσικού αντικειμένου

8) Πληρωμές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα με την αντίστοιχη ημερομηνία πληρωμής.

9) Λογαριασμοί που παραμένουν σε εκκρεμότητα μαζί με ημερομηνία υποβολής.

Όλα τα παραπάνω είναι αναγκαία για να μπορεί να διαμορφωθεί συνολική άποψη για το τι πραγματικά συμβαίνει. Διότι είναι απαράδεκτο εμείς να αποφασίζουμε έργα, έργα να μη γίνονται και συνάμα να παρουσιάζονται ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις για έργα που έχουν κριθεί απολύτως αναγκαία.

Θα παρακαλούσα αυτά τα στοιχεία να μας δοθούν μέχρι την επόμενη συνεδρίαση καθώς είναι ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση για την υπηρεσία, η συγκέντρωση, ταξινόμηση και γραπτή αποτύπωση τους.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς

Αντώνης Αλεξός

Περιφερειακός Σύμβουλος και

Μέλος της Οικονομικής Επιτροπής

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.