Επιστολή Συντ. Συλλόγων Γονέων Φθιώτιδας για τα προβλήματα με τα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών

Τη φετινή σχολική χρονιά δημιουργήθηκαν  πολλά  προβλήματα   στη μεταφορά των μικρών μαθητών,  που φοιτούν στα Νηπιαγωγεία  και  στην   Α΄και  Β΄ τάξη του  Δημοτικού, κατόπιν γενίκευσης της εφαρμογής της Κ.Υ.Α. 1449/ 14.6.13.

Σε κοινή  σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε  στις 30.9.14 μεταξύ  Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και  Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε.,  

                                                       διαπιστώσαμε ότι:

Για άλλη μια φορά , στο χώρο της εκπαίδευσης , θυσιάζονται οι βασικές ανάγκες των μαθητών στο βωμό των αριθμών .

Με την κατάργηση του ενδιάμεσου δρομολογίου των  12.30 εξαναγκάζονται   τα νήπια και οι  μαθητές  της Α΄ και  Β΄ τάξης  μετά το τέλος του διδακτικού ωραρίου τους  (12.15 και 12.25 αντίστοιχα), να περιμένουν για πάνω από μιάμιση ώρα το λεωφορείο των 2.00 -2.15 μ.μ. . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το δικαίωμα των μικρών παιδιών για  ξεκούραση να μετατρέπεται σε καθημερινή ταλαιπωρία.

Είναι ολοφάνερο ότι η παραμονή τους στο σχολείο  είναι άσκοπη αφού δεν έχουν κάποιο διδακτικό αντικείμενο.  Επιπλέον δημιουργεί δυσλειτουργία στα υπόλοιπα τμήματα  και εγκυμονεί κινδύνους και για την ίδια την ασφάλεια των παιδιών μας.

Το σχολείο από θεσμός  μόρφωσης και διαπαιδαγώγησης  μετατρέπεται σε σταθμό φύλαξης. Καταστρατηγείται στην πράξη ο παιδαγωγικός ρόλος του, καταστρατηγούνται στην πράξη  τα δικαιώματα των παιδιών.

Η καθημερινή μεταφορά μικρών παιδιών με  το αστικό της γραμμής  μαζί με άλλους επιβάτες  δεν εξασφαλίζει την ασφαλή μεταφορά τους αφού τα αστικά λεωφορεία δεν έχουν  συνοδό ούτε ζώνες ασφαλείας  και τα παιδιά δεν μπορούν -λόγω ηλικίας – να προστατέψουν  τον εαυτό τους.

Σε κάποιες διαδρομές  μισθωμένων μαθητικών λεωφορείων  γίνεται σύμπτυξη δρομολογίων με αποτέλεσμα  μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου να συνταξιδεύουν.   Σε αρκετές περιπτώσεις τα μικρά παιδιά βιώνουν  συμπεριφορές των μεγαλύτερων που δεν αρμόζουν στην ευαίσθητη ηλικία τους και υιοθετούν  αρνητικά πρότυπα.

Τέλος η έλλειψη συνοδού  έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα κατά την επιβίβαση, τη διαδρομή και την αποβίβαση των μαθητών.

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων με κοινή απόφαση

ζητάμε:

  1. Την αλλαγή της Κ.Υ.Α. 1449/14.6.13  με  κατάργηση της  υποχρεωτικής αναμονής  των μαθητών  μέχρι και  90 λεπτά (άρθρο 2 & 4).
  2.  Δρομολόγιο στις 12.30 για την αποχώρηση των μαθητών της Α΄ και Β΄ τάξης του Δημοτικού και των νηπίων.
  3. Δρομολόγιο στις 13.20 για την  αποχώρηση των μαθητών στο 6άωρο.
  4. Δρομολόγιο στις 14.05 για την κάλυψη των αναγκών του  7ώρου.
  5. Να υπάρχει ξεχωριστό δρομολόγιο για τους μαθητές  των Νηπιαγωγείων και του Δημοτικού όλων των τάξεων
  6. Να μην μετακινούνται μαθητές   της Πρωτοβάθμιας με αστικά ή υπεραστικά της γραμμής αλλά με μισθωμένα  μέσα μεταφοράς.
  7.  Να υπάρχει υποχρεωτικά συνοδός  κατά τη μεταφορά με μισθωμένα λεωφορεία των νηπίων αλλά και των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου.
  8. Η αποβίβαση των μαθητών της Πρωτοβάθμιας  να γίνεται στο χώρο του σχολείου. Σε περιπτώσεις δύσκολης πρόσβασης του λεωφορείου να συνοδεύονται μέχρι το σχολείο από το συνοδό.

Καλούμε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Α. Να δώσει άμεσα λύση  , δρομολογώντας λεωφορεία στις 12.30 για τα νήπια και τα παιδιά της Α΄και Β΄τάξης  του Δημοτικού , αφού η αναμονή τους ξεπερνά ήδη τα 90 λεπτά. ( Για τα νήπια: 12.15-14.05, Α΄-Β΄τάξη: 12.25-14.05))

Β.  Να προβεί  σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την  άμεση επίλυση των προβλημάτων.

 Για τη  Συντονιστική Επιτροπή    Συλλόγων  Γονέων & Κηδεμόνων    Φθιώτιδας                                                    

Σγάγιας  Κωνσταντίνος ( Σύλλ. Γονέων & Κηδ. Δ. Σχ. Γοργοποτάμου)
Παπαναγιώτου Ειρήνη  (Σύλλ. Γονέων  & Κηδ. Δ. Σχ. Μακρακώμης)
Δάμπασης  Νικόλαος (Σύλλ.  Γονέων  & Κηδεμόνων Δ. Σχ. Λιανοκλαδίου)
Ντάλιος  Ιωάννης    (Πρόεδρος Ένωσης Γονέων  Δήμου  Δομοκού)

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.