Επιστολή-πρόταση του Γ. Κοτρωνιά για την μεταστέγαση των Γ.Α.Κ. Τμήμα Φθιώτιδας

O βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ Γεώργιος Κοτρωνιάς παρευρέθηκε στην κοπή της επετειακής πρωτοχρονιάτικης πίτας των Γενικών Αρχείων του Κράτους για τα 50 χρόνια λειτουργίας.

Κατά την τελετή η Προϊσταμένη κ. Σοφία Βακιρτζηδέλη έκανε έκκληση για την μεταστέγαση των Αρχείων σε σύγχρονες εγκαταστάσεις ώστε και να προστατευθούν αλλά και να ταξινομηθούν σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές.

Ο βουλευτής συναισθανόμενος την σημασία και την αξία της προστασίας, διατήρησης και αξιοποίησης των Γενικών Αρχείων για την ιστορική ταυτότητα της περιοχής μας απέστειλε προς την Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως, τον Περιφερειάρχη Στερεάς κ. Σπανό και τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Καραΐσκο την ακόλουθη επιστολή :

« Κυρία Υπουργέ,

Κύριε Περιφερειάρχη,

Κύριε Δήμαρχε Λαμιέων,

Είναι γνωστό σε όλους ότι τα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Τμήμα Γ.Α.Κ. Φθιώτιδας, τα οποία με πολύ μεράκι στέριωσε ο ιστορικός φιλόλογος κ. Δ. Νάτσιος και με μεγάλη επιμέλεια εμπλουτίζει και υπηρετεί η σημερινή Προϊσταμένη κ. Σ. Βακιρτζηδέλη, αποτελούν μία ανεκτίμητη δημόσια πνευματική περιουσία για τη Φθιώτιδα και τη Λαμία και μία τεράστια δεξαμενή ιστορικών πληροφοριών για το νεότερο Ελληνικό κράτος.

Είναι επίσης γνωστό ότι, τα Αρχεία στεγάζονται σε χώρο που παραχώρησε παλαιότερα ο Δήμος Λαμιέων στον επί της οδού Αινιάνων (κτίριο στέγασης αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων) χώρο ο οποίος, αν ληφθεί υπόψιν ο όγκος και η συνεχής αύξησή του από νέες εισροές, είναι ανεπαρκής για την φιλοξενία και επεξεργασία τόσο πολύτιμων εγγράφων.

Χθες κατά την επίσκεψή μας εκεί, με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και τη συμπλήρωση 50 χρόνων λειτουργίας, είχαμε την δυνατότητα να δούμε τα γραφεία και μετά να επισκεφθούμε τον υπόγειο χώρο όπου φυλάσσεται το αρχειακό υλικό.

Κοινή διαπίστωση όλων ότι, η αποτυπωμένη στα χαρτιά ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά είναι υποβαθμισμένες και υπάρχει ανάγκη μεταστέγασης, προστασίας και εκσυγχρονισμού με ψηφιοποίηση των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Πιστεύω ότι, πρέπει να γίνει μία συντονισμένη προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας, του Δήμου Λαμιέων και της Περιφέρειας Στερεάς, αφ΄ενός με τη διάθεση ενός άλλου μεγαλύτερου και επαρκούς χώρου, αφετέρου με ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας για την χρηματοδότηση της αποκατάστασης-σωτηρίας και του ψηφιακού εκσυγχρονισμού του υλικού, ώστε τα Αρχεία αυτά να αποτελέσουν εργαλείο για τους ιστορικούς και κοινωνικούς μελετητές, ασφαλή κιβωτό της ιστορίας μας και πηγή γνώσης και αυτογνωσίας για τους νεότερους Έλληνες.

Η διάθεση υφιστάμενου ακινήτου ή η αγορά νέου ακινήτου ή η ανέγερση νέου, μέσα από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είναι το πρώτο ζητούμενο και η ένταξη της ψηφιοποίησης και της αρχειοθέτησης σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα πρέπει να είναι το δεύτερο βήμα ώστε να ολοκληρώσουμε ένα χρέος όχι προς τα Αρχεία αλλά προς την ιστορία και το μέλλον μας».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.