Επίσκεψη Βασ. Κυριακάκη στις φυλακές Δομοκού

Την Παρασκευή, 7-11-2014, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής το βουλευτή Φθιώτιδας, Βασίλη Κυριακάκη επισκέφτηκε το σωφρονιστικό κατάστημα Δομοκού. Συναντήθηκε με το διευθυντή των φυλακών, τους σωφρονιστικούς και διοικητικούς υπαλλήλους, την εξωτερική φρουρά, καθώς και με τη μοναδική νοσηλεύτρια που έχει απομείνει στις φυλακές.

 Από την επίσημη ενημέρωση προέκυψε ότι στη φυλακή, της οποίας η μέγιστη χωρητικότητα είναι 597 κρατούμενοι, έχουν παραμείνει 230, χωρίς να έχει γίνει καμία ενέργεια για τη μετατροπή της σε φυλακή υψίστης ασφαλείας. Δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση ως προς το τι μέλλει γενέσθαι και δεν έχει προβλεφθεί κανένα επίσημο κονδύλι, ενώ δεν υπάρχει ούτε καν κανονισμός λειτουργίας.

 Τεράστια έλλειψη παρουσιάζεται στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Τόσο ο διευθυντής όσο και το σωματείο των σωφρονιστικών υπαλλήλων έχουν ζητήσει να αυξηθεί η δύναμή τους κατά 100, αφού ακόμα και μετά τη μεταγωγή των 2/3 των κρατουμένων, οι βάρδιές τους μόλις καλύπτουν τις πλέον βασικές ανάγκες της φυλακής. Τα ρεπό συνεχίζουν να τους οφείλονται, ενώ οι ελλείψεις σε υποδομές (μηχανήματα, ασύρματοι κ.α.) αποτελούν πάγιο αίτημα. Από την πλευρά τους οι διοικητικοί υπάλληλοι κατήγγειλαν τη διακοπή του επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος, δεν εισπράττουν εδώ και τρία χρόνια.

 Το μέλλον των εξωτερικών φρουρών είναι μετέωρο, καθώς δεν έχουν ενημερωθεί πως θα αξιοποιηθούν μετά την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για τις φυλακές τύπου Γ, όπου προβλέπεται η αντικατάστασή τους από δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας. Αίτημα τους είναι να παραμείνουν στη φυλακή, χωρίς να υπάρξει αλλαγή τόσο του εργασιακού τους καθεστώτος όσο και του εργασιακού τους χώρου.

 Τα προβλήματα λειτουργίας της φυλακής παραμένουν. Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν τονιστεί επανειλημμένα. Συγκεκριμένα από το σύνολο των γιατρών, νοσηλευτών, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών  που χρειάζονται, υπάρχει μόνο μία νοσηλεύτρια, η οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες. Οι κρατούμενοι, πολλοί από τους οποίους πάσχουν από σοβαρότατες ασθένειες (καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α.), δεν έχουν τη στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη. Πέραν τούτου, το καθημερινό ποσό που δαπανείται για τις επισιτιστικές ανάγκες των κρατουμένων παραμένει στο πολύ χαμηλό ποσό των 2,10 ευρώ, ενώ οι άδειες δίνονται κανονικά, πλην όσων ανήκουν στην κατηγορία των καταδικασμένων για ποινικά αδικήματα που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί φυλακών τύπου Γ. Οι μεταγωγές κρατουμένων σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα έλυσαν – προσωρινά τουλάχιστον – το πρόβλημα του υπερπληθυσμού. Πλέον υπάρχουν μόνο δύο κρατούμενοι σε κάθε κελί. Αυτό, φυσικά, έχει συνέπεια να ενταθεί το ίδιο πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές όπου διαμοιράστηκαν οι κρατούμενοι που έφυγαν από τις φυλακές Δομοκού. Ακόμα δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί, όταν η φυλακή λειτουργήσει πλήρως, καθώς εκτιμάται ότι η τελική δύναμη θα φτάνει τους 350 κρατουμένους.

Οι ελλείψεις και οι φθορές είναι σοβαρές, αν και το κατάστημα κράτησης Δομοκού κτίστηκε πριν από μόλις επτά χρόνια. Το πρόβλημα της επαρκούς υδροδότησης παραμένει. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση, έντεκα μήνες μετά τις εξαγγελίες της και πέντε μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου δεν μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση ακόμα και των πιο αντιδραστικών σχεδίων της.

Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο νόμος για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας είναι ένα έκτρωμα, του οποίου ο βασικός σκοπός είναι η εκδίκηση και όχι ο σωφρονισμός και η επανένταξη των κρατουμένων, όπως προβλέπει ο ίδιος ο σωφρονιστικός κώδικας.  Η καταστρατήγηση βασικών δικαιωμάτων των κρατουμένων, οι οποίοι σε ένα κράτος δικαίου στερούνται μόνο την ελευθερία τους, εντάσσεται στην πολιτική της καταστολής που ζει ο λαός μας με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια.

Λαμία, 12-11-2014

Βασίλης Κυριακάκης

Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.