Επίκαιρη Ερώτηση για για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων στη Στερεά Ελλάδα

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον κ. Περιφερειάρχη

για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) στη Στερεά Ελλάδα

Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), που είναι η εξειδίκευση του εθνικού σχεδιασμού (ΕΣΔΑ) σε επίπεδο περιφέρειας, βρίσκεται αυτή την περίοδο σε διαβούλευση. Ο νέος ΠΕΣΔΑ είναι ουσιαστικά η αναθεώρηση του προηγούμενου σχεδιασμού που είχε εκπονηθεί το 2005 η οποία όφειλε να έχει γίνει εδώ και πέντε χρόνια. Τα σχετικά κείμενα του υπό διαβούλευση ΠΕΣΔΑ που έχουν αναρτηθεί είναι τεράστια (2.264 σελίδες), γεγονός που αποθαρρύνει όσους θα επιθυμούσαν να ενημερωθούν και να διατυπώσουν άποψη. Παρ’ όλο τον μεγάλο όγκο των κειμένων, τα στοιχεία σχεδιασμού για το τι πρόκειται να γίνει είναι ελάχιστα. Στα πλαίσια της διαβούλευσης, η Περιφέρεια όφειλε να παρουσιάσει μια σύνοψη του περιφερειακού σχεδιασμού που να αναλύει σε λίγους πίνακες τι υπάρχει σήμερα και τι προβλέπεται για αύριο, σε ποιες περιοχές, ποιους θα εξυπηρετεί, πόσο περίπου θα κοστίσει και πόσο θα διαρκέσει.

Στην εισαγωγή αναφέρεται ότι η Περιφέρεια έχει πλέον την αρμοδιότητα εκπόνησης και υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ, όμως σε όλο το υπόλοιπο κείμενο του ΠΕΣΔΑ, η αρμοδιότητα αυτή έχει ξεχαστεί. Ο ΠΕΣΔΑ που παρουσιάζεται από την Περιφέρεια Στερεάς είναι προσχηματικός, παραμένει εξαιρετικά ασαφής σε όλα, χρησιμοποιεί μη αξιόπιστα στοιχεία, δεν παρουσιάζει ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό, ενώ την ίδια στιγμή ξεκαθαρίζει ότι ο περιφερειακός ΦΟΣΔΑ, που έχει ήδη κριθεί ως μη νόμιμος και έχει καταργηθεί, έχει τον κυρίαρχο και αποκλειστικό ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων. Το κείμενο επαναλαμβάνει ότι το σχέδιο που παρουσιάζεται έχει ήδη περιγραφεί από τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, ο οποίος θα αναλάβει να το εξειδικεύσει. Το σχέδιο είναι συνειδητά γενικόλογο προκειμένου να αφήσει ελεύθερο το πεδίο της δράσης σε ένα συγκεντρωτικό μόρφωμα που επιχειρήθηκε ήδη να δημιουργηθεί και μάλιστα με μορφή Α.Ε. και κρίθηκε μη νόμιμο, ώστε να οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών αυτών, μέσω της μόνιμης πλήρους εξάρτησής του από ιδιώτες εργολάβους.

Οι Δήμοι καλούνται μέσω των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης να αναλάβουν την κύρια ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους, χωρίς πόρους, μέσα ή προσλήψεις προσωπικού, κάτι που θα οδηγήσει στην περαιτέρω επιβάρυνση των ήδη φτωχοποιημένων από τα Μνημόνια διαρκείας εισοδημάτων των λαϊκών στρωμάτων, με τη μετακύληση του κόστους.

Εμείς θεωρούμε ότι το πρόβλημα των απορριμμάτων είναι βαθιά πολιτικό και η μοναδική λύση υπέρ των συμφερόντων των κατοίκων της Στερεάς Ελλάδας αποτελεί ένα αποκλειστικά δημόσιο και αποκεντρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων, μακριά από τα κέρδη των εργολάβων, το οποίο θα περιλαμβάνει: Πολιτική πρόληψης και μείωσης της παραγωγής και του όγκου των απορριμμάτων, Διαλογή στην πηγή, Ανακύκλωση, Επαναχρησιμοποίηση υλικών και συσκευασιών, Κομποστοποίηση, Κατάργηση των χωματερών ΧΑΔΑ και ΧΥΤΑ και αντικατάστασή τους από ΧΥΤΥ που να είναι συνδεδεμένοι με εργοστάσιο επεξεργασίας με τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον, σε αντίθεση με τα φαραωνικά και πανάκριβα εργοστάσια καύσης, που είναι πολιτική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμφέρον του ντόπιου κεφαλαίου.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης:

– Σε ποιό σημείο βρίσκεται η διαβούλευση για τον ΠΕΣΔΑ Στερεάς;

– Τι προτίθεστε να κάνετε για να διαφυλάξετε το δημόσιο χαρακτήρα της συγκομιδής, της μεταφοράς και της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, προς όφελος των κατοίκων της;

Για την Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος

 Βασίλης Ζούμπος

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.