Ελεύθερη Στερεά: Δελφικό τοπίο και Ελαιώνας ΄Αμφισσας

Κι όμως η ιστορία επαναλαμβάνεται !Κάθε φορά που γίνεται μια φυσική καταστροφή κάθε φορά το ίδιο σκηνικό.Κοινότυπες καταγγελίες, μύδροι, καταλογισμοί ευθυνών της εκάστοτε αντιπολίτευσης συμπληρώνονται από τις  ρητορείες για ικανοποίηση «δικαίων αιτημάτων» αποκατάστασης πληγέντων, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις,  πλειοδοσία σε εξαγγελίες παροχών.Και τα χρόνια περνάνε κι οι ρόλοι αλλάζουνε και τίποτα δεν γίνεται κι ο τόπος γλείφει τις πληγές του  μέχρι να έρθει η επόμενη καταστροφή .Σ’ αυτό το σημείο είμαστε, το 2013 επαναλήφθηκε το 2022.

Μιλάμε για τους Δελφούς και τον Ελαιώνα του.Ο ελαιώνας, ως συνέχεια του ιερού χώρου των Δελφών, τον συνοδεύει αισθητικά, λειτουργικά, συμβολικά, αφού η ελιά έχει ταυτιστεί με αυτό που αποκαλούμε «αρχαίο τοπίο». Συγκροτεί με τον αρχαίο χώρο των Δελφών έναν τόπο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, στον οποίο το φυσικό στοιχείο συνοδεύει και υποστηρίζει το πολιτιστικό/ιστορικό, σε βαθμό που η απώλειά του θα σήμαινε τραγική υποβάθμιση του αρχαίου μνημείου. Ο ελαιώνας της Άμφισσας ανήκει στους Δελφούς, είναι αναπόσπαστο μέρος του Δελφικού τοπίου, είναι το περιβάλλον του αρχαίου μνημείου, είναι η φύση του.

Μιλάμε  για τον Ελαιώνα και το βιός των ανθρώπων τουΟι άνθρωποι που ζούνε απ’ αυτόν, που τον προστατεύουν και θα τον αναγεννήσουν. Η εγκατάλειψη της οικονομικής ζωής του ελαιώνα, το εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό ακαλλιέργητων ιδιοκτησιών, η μείωση της πεδινής κτηνοτροφικής δραστηριότητας εντός αυτού έχουν αυξήσει κατακόρυφα τον κίνδυνο νέων γεγονότων και απατούνται επείγοντα μέτρα αποκατάστασης της οικονομικής ζωής ως μετρά πρόληψης μελλοντικών καταστάσεων. Η άμεση αποκατάσταση του φυτικού κεφαλαίου των καμένων περιοχών χωρίς καμία εξαίρεση δικαιούχων και η οικονομική στήριξη αυτών θα συμβάλει ώστε και να γίνει η περιβαλλοντική και αισθητική αποκατάσταση του Δελφικού Τοπίου και θα αποτρέψει την παραπέρα εγκατάλειψη των καλλιεργιών, την συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την αύξηση του κίνδυνου. Οι καλλιεργητές πρέπει να μείνουν στο ελαιώνα και πρέπει να στηριχτούν.Η περιοχή δέχεται σημαντικές περιβαλλοντικές πιέσεις με αναπόδραστες συνέπειες τόσο στο Δελφικό Τοπίο όσο και στην βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Η προοπτική η Φωκίδα να γίνει ένα απέραντο μεταλλευτικό πεδίο νέων δραστηριοτήτων εξόρυξης σπάνιων γαιών, η ανεξέλεγκτη εξάπλωση έργων ΑΠΕ και ιχθυοκαλλιεργειών πρέπει να συνεκτιμηθεί εν όψη κυρίως των αναθεωρήσεων των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων ΑΠΕ, Βιομηχανίας, Ιχθυοκαλλιέργειας, Τουρισμού ώστε να ορίσουν μια βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική για τον τόπο.Επιτέλους ας λειτουργήσει η εξαγγελθείσα από το 2021 επιτροπή για την επεξεργασία Σχεδίου-Πλαισίου Διαχείρισης της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα Άμφισσας αφού τα συμφέροντα δεν άφησαν την από το 2017 κυοφορούμενη έγκριση του Διαχειριστικού Σχεδίου Ελαιώνα Άμφισσας και την σύσταση του Φορέα Διαχείρισης (ΦοΔιΕλΑ), με αντιπροσωπευτικό διοικητικό συμβούλιο και με αντικείμενο την εφαρμογή του Διαχειριστικού Σχεδίου, αλλά και με αποφασιστικού χαρακτήρα αρμοδιότητες. Ας εξηγηθεί γιατί τέτοια κωλυσιεργία !Τα συμφέροντα πίσω από καταστροφές καιροφυλακτούν να αδράξουν την ευκαιρία που θα την παρουσιάσουν σαν σωτηρία, έτσι όπως την παρουσιάζουν στην Β. Εύβοια.Οι πολίτες δεν πρέπει να είναι στο ίδιο έργο θεατές γιατί το εισιτήριο το πλήρωσαν στην προηγούμενη παράσταση και πανάκριβα. Πρέπει να επιτέλους πάρουν τον τόπο στα χέρια τους κι όχι  να περιμένουν παθητικά τους σωτήρες, γιατί σωτήρες δεν υπάρχουν !«Ελεύθερη Στερεά»

Περιφερειακή παράταξη

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.