Εκρηκτική σύσκεψη με ερωτηματικά προς το Δήμαρχο Λαμίας για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων

Εκρηκτική σύσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων  πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Λαμίας το απόγευμα της Πέμπτης για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης.

Σε μια πολύωρη σύσκεψη στο γραφείο του ο Δήμαρχος Λαμίας  και Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Στερεάς Νίκος Σταυρογιάννης  προσπαθούσε να δώσει εξηγήσεις για τους χειρισμούς του και την έλλειψη ενημέρωσης του δημοτικού συμβουλίου.  Ο Δήμαρχος Λαμίας μετά από την πίεση   της αντιπολίτευσης αναγκάστηκε να δεχτεί τη σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα για  να συζητηθεί το θέμα . Να σημειώσουμε ότι κοινή σκληρή γραμμή ακολούθησαν στη συζήτηση οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χρονάς, Σαγιάς, Στασινός  και Μαρία Αντωνίου ενώ ο εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φώσκολος που αντικαθιστούσε τον Γ. Κοτρωνιά κράτησε  χαμηλούς τόνους.

Ειδικότερα το αίτημα για σύσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων έγινε  μετά τη γνωστοποίηση δύο διακηρύξεων από τον φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Θήβας  (ΔΕΠΟΔΑΘ) με ημερομηνία 17/11 σύμφωνα με τις οποίες προκηρύσσεται ανοιχτός διαγωνισμός  για πρόσληψη υποστηρικτικού  προσωπικού για τη φύλαξη του ΧΥΤΑ Βοιωτίας & την διοικητική-οικονομική υποστήριξη του ΦοΣΔΑ Στερεάς και λειτουργία του το ΧΥΤΑ Λαμίας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το ποσό για κάθε  διακήρυξη  φτάνει τις 190.000 μια και  θα χρειάζονταν προσυμβατικός έλεγχος αν η  σύμβαση ξεπερνούσε  τις 200.000 ευρώ με κίνδυνο να ακυρωθεί . Για τις διακηρύξεις αυτές με τις οποίες  εκχωρούν φωτογραφικά σε συγκεκριμένους εργολάβους την πρόσληψη προσωπικού ο Δήμαρχος Λαμίας δήλωσε άγνοια.

 Τα έγγραφα όμως πιστοποιούν την ύπαρξη προγραμματικής σύμβαση μεταξύ ΦΟΣΔΑ Στερεάς και ΔΕΠΟΔΑΘ   για την οποία ο Δήμαρχος δεν ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 24/11 και η οποία είναι αμφιβόλου νομιμότητας καθώς ο φορέας είναι σε εκκαθάριση .

Να θυμίσουμε ότι στη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκλήθηκε ένταση όταν  ο κ. Σταυρογιάννης προσπάθησε να περάσει χωρίς σχετική εισήγηση απόφαση για μετατροπή του ΦοΔΣΑ Στερεάς από Νομικό Πρόσωπο σε Ανώνυμη εταιρία. Μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ο Δήμαρχος  αναδιπλώθηκε και απέσυρε το θέμα αλλά οι μετέπειτα εξελίξεις δείχνουν ότι ερήμην του δημοτικού συμβουλίου είχαν δρομολογηθεί διαδικασίες που κινούνται στα όρια της νομιμότητας.

 Ιδιαίτερη σημασία έχει η ημερομηνία σύγκλησης του Δημοτικού Συβουλίου Λαμίας για να τοποθετηθεί το σώμα  επι του θέματος. Το ερώτημα είναι κατά πόσον το Δημοτικό Συμβούλιο θα προλάβει εξελίξεις ή θα βρεθεί προ τετελεσμένων όταν θα συνεδριάσει   μια και οι προσφορές των υποψήφιων εργολάβων θα ανοίξουν το πρωί της Τετάρτης. Στην όλη εξέλιξη του θέματος θα πρέπει να πάρουμε υπ΄ όψιν την προειδοποιητική παρέμβαση των εργαζομένων του Δήμου Λαμίας και της ΠΟΕ-ΟΤΑ  αλλά και τις αντιδράσεις για τις σχεδιαζόμενες  μονάδες καύσης σκουπιδιών στην Εύβοια.   Οι προτάσεις για εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων με διαλογή στη βάση  κομποστοποίηση και ανακύκλωση την ευθύνη της οποίας θα έχει η ΤΑ κερδίζει έδαφος στην κοινωνία αλλά έρχεται αντιμέτωπη με τα τεράστια συμφέροντα των εργολάβων των σκουπιδιών και της κεντρικής εξουσίας που προωθούν μεθόδους διαχείρισης  που βασίζονται στην   ταφή (ή καύση) σύμμεικτων απορριμάτων σε φαραωνικές εγκαταστάσεις και σταθμούς μεταμόρφωσης μέσω ΣΔΙΤ.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στη Στερεά Ελλάδα   είναι καυτό  και αναμένεται να   έχει συνέχεια….

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.