Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Φθιώτιδας για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη (φωτορεπορτάζ+video)

Με αφιέρωμα στα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη που η μνήμη του εξακολουθεί να εμπνέει και να κινητοποιεί για την ειρήνη, τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική αλληλεγγύη ξεκίνησε ο προσυνεδριακός διάλογος για το 1ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη Φθιώτιδα.

Για το Γρηγόρη Λαμπράκη και το κίνημα των Λαμπράκηδων με αναφορές στη σημερινή πολιτική συγκυρία μίλησε το στέλεχος των Λαμπράκηδων και για πολλά χρόνια συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη,  Τάκης Παληός (Παληοτάκης). Ο Παληοτάκης ο οποίος έχει δωρίσει ένα μεγάλο μέρος από το αρχειακό του υλικό στο Α.Σ.Κ.Ι,  συγκίνησε ιδιαίτερα τα μέλη  του κόμματος που βρέθηκαν στη  χθεσινή εκδήλωση με την εξαγγελία του  να χαρίσει τη βιβλιοθήκη του στο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Φθιώτιδας.

Παίρνοντας την κόκκινη κλωστή που συνδέει τους λαϊκούς αγώνες του χθες με τους αγώνες του σήμερα,  το μέλος της πανελλαδικής γραμματείας της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Γιώργος Μπενέκος αναφέρθηκε  στα σύγχρονα  κινήματα  αντίστασης  και αλληλεγγύης της νεολαίας απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές της συγκυβέρνησης και της τρόικας.

Παράλληλα υπήρχε έκθεση ντοκουμέντων και φωτογραφιών από το αρχείο του Παληοτάκη και μοιράστηκαν αφίσες και φυλλάδια με υλικό από το βιβλίο του η για την οργάνωση των  Λαμπράκηδων στη Φθιώτιδα καθώς και αφιερώματα  του ιστοχώρου www.lamprakides.grκαι του blogτων Λαμπράκηδων http://www.lamprakides.gr/blog/.

 Ο Τάκης Παληός μπορεί σήμερα να έχει αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική, η προσφορά του όμως στη διάσωση της ιστορικής μνήμης της Αριστεράς και του κινήματος των Λαμπράκηδων είναι ανεκτίμητη. Ακούραστος και δημιουργικός συνεχίζει να εργάζεται πάνω  στο πολύτιμο αρχειακό υλικό που έχει συγκεντρώσει. Επιπλέον εξπέρ στη χρήση των νέων τεχνολογιών  καθημερινά  ανασκαλεύει την ιστορική μνήμη και αναρτά ενδιαφέροντα ιστορικά αφιερώματα για το κίνημα των Λαμπράκηδων  μέσα από την ιστοσελίδα του.

Όπως αναφέρει στο πρόλογο της ιστοσελίδας του  ο Τάκης Παληός,  «Το δικό μου το χρέος είναι να σας μιλήσω για μια περίοδο της Ελληνικής ιστορίας, σκοτεινή από πλευρά ιστορικής έρευνας, αλλά φωτεινή σε αγώνες. Είναι μια περίοδος, που δεν έχει μελετηθεί όσο θα ταίριαζε στη σημασία της και έχει αφήσει πολλά ερωτηματικά αναπάντητα. Είναι η περίοδος,  η ιστορία των Λαμπράκηδων και της νεολαίας τους, που αυτή καθαυτή κράτησε 45 μόνο μήνες, αλλά που έχει τις ρίζες της κάποια χρόνια πριν και στην Αντίσταση και άπλωσε τις ιδέες της και τα ιδανικά της σε τόσο πλατιές μάζες, που έθρεψαν τη γενιά της Δικτατορίας και του Πολυτεχνείου, και θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα οράματά της ζουν ακόμη στις καρδιές και τα μυαλά πολλών νέων της σύγχρονης γενιάς «(Ομιλίες Παληοτάκη – Βρυξέλλες 1987″).

Χρέος όλων των αριστερών και ιδιαίτερα της νέας γενιάς  είναι  να γνωρίσουν  την ιστορία της Αριστεράς, με τους ηρωισμούς αλλά και τις όποιες παραλείψεις της, στην οποία το κίνημα των Λαμπράκηδων έχει γράψει λαμπρές σελίδες. Και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον να μετουσιώσουν την πολύτιμη  γνώση που θα αποκομίσουν  σε στάση ζωής


DSC_0137DSC_0157DSC_0126DSC_0129.

Ο Λαμπράκης ΖΕΙ στους αγώνες του σήμερα!

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.