Εκδήλωση-συζήτηση στο Δημοτικό Θεάτρο Λαμίας: «18 Οκτωβρίου 1944…70 χρόνια μετά» (βίντεο & φωτορεπορτάζ)

Στα πλαίσια του εορτασμού  των 70 χρόνων από την απελευθέρωση της Λαμίας από τον ΕΛΑΣ ο Δήμος Λαμίας  οργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση-συζήτηση στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας με θέμα: 18 Οκτωβρίου 1944…70 χρόνια μετά. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Προκόπης Παπαστράτης, ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο συμπολίτης μας ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, αντιπρόεδρος Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  και ο Στρατηγός Δημήτριος Γράψας, επίτιμος αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων. Την εκδήλωσε συντόνιζε ο δημοσιογράφος Απόστολος Έλληνας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Λαμίας Νίκος Σταυρογιάννης , οι εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων Μ. Αντωνίου και Παν. Στασινός, δημοτικοί σύμβουλοι, ο Αντ/χης Θ. Καραϊσκος, ο  επικεφαλής Θανάσης Γιαννόπουλος, περιφερειακοί  σύμβουλοι, οι βουλευτές Φθιώτιδας της ΝΔ Θεοδώρου- Μακρή Ελένη και Δημ. Μπριάννης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κυριακάκης, η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατσελή ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη  Φθιώτιδας πατέρας Νεόφυτος, εκπρόσωπος της Μονής Αγάθωνος, εκπρόσωποι φορέων και πολλοί συμπολίτες μας.

DSC_0688

Στην εκδήλωση τιμήθηκε με μετάλλιο ο  Ντίνο Ντεσιμόνε ο Ιταλός φιλέλληνας που αποσύνδεσε τα καλώδια από το στρατόπεδο Τσαλτάκη που είχαν πυροδοτήσει φεύγοντας οι Γερμανοί,  σώζοντας την πόλη από ανατινάξεις. Να θυμίσουμε ότι για τον ίδιο λόγο  είχε τιμηθεί παλιότερα από το Δήμο Λαμίας ο αντιφασίστας Αυστριακός Ιωσήφ Μπλέχιγκερ  ( Ηλίας Κόκκινος).

DSC_0700

DSC_0707

  «Ο ρόλος και η συνεισφορά της Εθνικής Αντίστασης στην απελευθέρωση της Ελλάδας» ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο καθηγητής Προκόπης Παπαστράτης . Στο ερώτημα ποιοι ήθελαν την Αντίσταση και για ποιους λόγους και ποιοι δεν την ήθελαν και για ποιους λόγους  επικέντρωσε την ομιλία του ο κ. Παπαστράτης  στηριζόμενος σε μελέτη των αρχειακών πηγών του Γερμανικού στρατού και μαρτυρίες. Μια ενδιαφέρουσα εισήγηση που έδειξε την αρνητική στάση των αστικών κομμάτων και της εξόριστης κυβέρνησης στη Μ. Ανατολή απέναντι στην ένοπλη Αντίσταση του Ελληνικού λαού αλλά και τις παρασκηνιακές επεμβάσεις των συμμάχων  και ιδιαίτερα των Αγγλων  με σκοπό να ανακόψουν την δυναμική του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και να ελέγξουν σύμφωνα με τα συμφέροντα τους τις  μεταπολεμικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς,  αναφέρθηκε στο θέμα των Γερμανικών επανορθώσεων οφειλών προς την Ελλάδα. Όπως τόνισε ο κ. Μαριάς υπάρχουν τρεις πηγές οφειλών που η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει από την Γερμανία

 

Οι οφειλές προς την Ελληνική πολιτεία για πολεμικές επανορθώσεις  που φτάνουν τα 108 δις ευρώ  χωρίς τους τόκους  για τις οποίες υπάρχουν αποφάσεις Διεθνών Διασκέψεων β) Οι οφειλές από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο που επέβαλε στη χώρα μας η Γερμανία την περίοδο της κατοχής για να θρέψει το Γερμανικό στρατό για τις οποίες υπάρχουν οι σχετικές συμβάσεις με ποσό που εκτιμάται στα 108 δις ευρώ συν τόκους γ) οι κλεμμένοι θησαυροί από τη χώρα μας για τους οποίους υπάρχουν πολλές αποδείξεις και δ) οι απαιτήσεις ιδιωτών και συγγενών των θυμάτων σε βάρος της Γερμανίας για εγκλήματα πολέμου όπως εκτελέσεις αμάχων, πυρπολήσεις κατοικιών και επιχειρήσεων όπως στη μαρτυρική Υπάτη και το Δίστομο. Τελειώνοντας ο Νότης Μαριάς υπογράμμισε ότι η καταβολή των οφειλών της Γερμανίας είναι θέμα ηθικής δικαίωσης των θυμάτων και πρέπει η Ελληνική κυβέρνηση και όλος ο πολιτικός κόσμος και ο ελληνικός λαός  να το διεκδικήσουν με ενότητα και αποφασιστικότητα από το Διεθνή Δικαστήριο . Τέλος αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Επιτροπή Διεκδίκησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα δικαιωθεί γιατί το δίκαιο είναι με το μέρος μας.

Ενδιαφέρουσες απόψεις εξέφρασε κατά την ομιλία του ο στρατηγός ε.α Δημήτριος Γράψας, επίτιμος αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων, στην ομιλία του υιοθετώντας μια δυναμική θεώρηση της ιστορίας. Ο στρατηγός αναφέρθηκε αναλυτικά στις Ευρωπαϊκές πολιτικές, τις  στρατιωτικές  επιχειρήσεις και τη σημασία τους καθώς και την σημασία της Ελληνικής Αντίστασης  για την έκβαση του πολέμου πριν και κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων, τονίζοντας εκφράζοντας την θέση ότι ο B παγκόσμιος πόλεμος με τα εκατομμύρια των θυμάτων θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.

γραψας μαριας

DSC_0693 Παπαστράτης

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.