Δράσεις Σωματείων & φορέων Εύβοιας: Απαιτούμε μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων μας

Με αφορμή την απελπιστική κατάσταση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και συνολικά στον τομέα της υγείας, την Δευτέρα 22/3 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όπου συμμετείχαν μέλη διοικήσεων και εκπρόσωποι σωματείων και φορέων της Εύβοιας. Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν οι παραπάνω δράσεις και το πλήρες κείμενο που ακολουθεί.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021 – 12μμ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ – ΧΑΛΚΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ–6μμ–ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΠΟΜΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας και δεν έχουμε σταματήσει καθημερινά να παλεύουμε για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής μας ενώ ταυτόχρονα μετράμε πλήγματα σε ανθρώπινες ζωές, στην εργασία και στο εισόδημά μας.

Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση έχει αφήσει «γυμνό» το δημόσιο σύστημα Υγείας, αδύναμο να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας, αφού τα παγιωμένα κενά και οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό το έχουν σμπαραλιάσει, ενώ παράλληλα μετατρέπεται σταδιακά σε σύστημα μίας νόσου.

Η κατάσταση σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας της Εύβοιας είναι το λιγότερο ανησυχητική. Στο Νοσοκομείο Χαλκίδας «μπαλώματα», μετακινήσεις από κλινική σε κλινική και από τα κέντρα υγείας για να καλυφθούν κενά. Ανοίγουν νέες κλίνες ΜΕΘ χωρίς όμως προσωπικό που σημαίνει τη συνολική υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Όσοι από το προσωπικό βγαίνουν σε καραντίνα στη συνέχεια καλούνται να επιστρέψουν πριν να ολοκληρωθεί λόγω των μεγάλων ελλείψεων, ιχνηλάτηση δεν γίνεται με επάρκεια κτλ. Ο ιδιωτικός τομέας υγείας που με τη στήριξη όλων των κυβερνήσεων έχει γιγαντωθεί σε αυτές τις συνθήκες θησαυρίζει πάνω στον πόνο του λαού.

Στους χώρους δουλειάς τα κρούσματα αυξάνονται, χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος για μέτρα για την πανδημία και καμία υποχρέωση για την διαμόρφωση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων για την αποφυγή διασποράς, για επαναλαμβανόμενα τεστ και ιχνηλάτηση κρουσμάτων. Μέτρα παίρνονται μόνο προκειμένου να συνεχιστεί η κερδοφορία των εργοδοτών ή κάτω από την πίεση της διεκδίκησης των εργαζομένων. Η ίδια η κυβέρνηση αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι βασικές εστίες μετάδοσης του ιού είναι οι χώροι δουλειάς και άλλοι μαζικοί χώροι όπως οι δομές εκπαίδευσης κτλ.

Μιλούν για λοκντάουν! Μας κοροϊδεύουν! Αυτό που πραγματικά θέλουν είναι να μας φιμώσουν. Να βάλουν σε καραντίνα τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις, προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο και συναίνεση για να ψηφίσουν κι άλλα αντεργατικά μέτρα. Και επειδή βλέπουν ότι ο κόσμος δεν τσιμπάει, ότι όλο και περισσότερο συνειδητοποιεί ότι δεν πάει άλλο η κατάσταση και αντιδρά, βάζουν σε κίνηση το σχέδιο καταστολής. Διατάσσουν ΕΔΕ για μαχόμενους υγειονομικούς που αποκαλύπτουν τη γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το λαό μας. Ορισμένοι οδηγούνται και στον εισαγγελέα!

Υπάρχει ελπίδα στην οργάνωση του αγώνα μας!

Χωρίς τη δράση μας το προηγούμενο διάστημα, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Η αποκάλυψη της εγκληματικής πολιτικής κυβέρνησης – εργοδοσίας, οι παρεμβάσεις των υγειονομικών, των εργατικών σωματείων, είναι αυτά που σήμερα φοβούνται, και γι’ αυτό έχουν λυσσάξει να καταστείλουν κάθε φωνή που αγωνίζεται και αντιστέκεται.

Από τέτοια δράση μπήκε φρένο στη μετατροπή του νοσοκομείου της Χαλκίδας σε νοσοκομείο COVID ώστε να δέχεται μόνο τέτοια περιστατικά μέχρι και από την Αθήνα αλλά με κλειστές τις υπόλοιπες κλινικές, χωρίς τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει άλλα συμβάντα που σημαίνει ότι πιθανά να μην μπορούσε να αντιμετωπιστεί ούτε ένα τροχαίο. Είμαστε σε εγρήγορση να αντιδράσουμε και πάλι σε περίπτωση που επαναφέρουν αυτό το σχεδιασμό.

Αντίστοιχη δράση στους χώρους δουλειάς έχει επιβάλει μέτρα, βελτίωση των όρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, επαναλαμβανόμενα τεστ, ακόμα και μετατροπές στην παραγωγική διαδικασία για τη μείωση της διασποράς. Τα αποτελέσματα ήταν ανάλογα σε κάθε περίπτωση της συσπείρωσης και πάλης των εργαζομένων του κάθε χώρου δουλειάς.

Γι’ αυτό βαράνε στο ψαχνό και συκοφαντούν τους λαϊκούς αγώνες, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, έως και τους υγειονομικούς που δίνουν μάχες μέσα και έξω από τα νοσοκομεία, διεκδικώντας υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό. Για να υλοποιούν ανεμπόδιστα την επίθεση στα δικαιώματά μας, να μην παίρνουν κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας και της ζωής.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

· Ενίσχυση του νέου νοσοκομείου Χαλκίδας με προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού με κατεπείγουσες διαδικασίες και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων. Εξασφάλιση του αναγκαίου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του.

· Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΚΥ κτλ) με μόνιμο προσωπικό και κατάλληλες υποδομές ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν και ως εμβολιαστικά κέντρα.

· Αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου Χαλκίδας ή όποιου άλλου κτιρίου πληροί τις αναγκαίες προδιαγραφές ασφαλείας με το απαραίτητο εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές, για νοσηλεία ασθενών με covid, χωρίς μετακινήσεις εξουθενωμένων υγειονομικών και μπαλώματα.

· Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ.

· Πληρωμή των δεδουλευμένων (εφημερίες, νυχτερινά, αργίες, Κυριακές), χορήγηση έκτακτου επιδόματος. Τα παλαμάκια και τα δάκρυα του υπουργού υγείας δεν τρώγονται.

· Πραγματική επίταξη τώρα του ιδιωτικού τομέα της υγείας, χωρίς καμία αποζημίωση.

· Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στην εκπαίδευση κτλ.

· Έλεγχος στους εργασιακούς χώρους με προτεραιότητα ανάλογα τον αριθμό εργαζομένων και των κινδύνων διασποράς, προτεραιότητα σε χώρους που έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να γίνουν εστίες μετάδοσης, εργοστάσια στον κλάδο τροφίμων-ποτών, τα super market κτλ.

· Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προστασία των ανέργων, ένταση του αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους που επιχειρούν να τσακίσουν μισθούς και συντάξεις, τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

· Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού με πρόσχημα τον κορονοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την καταστολή.

Οι συγκεκριμένες δράσεις αποφασίστηκαν σε σύσκεψη όπου συμμετείχαν μέλη διοικήσεων και εκπρόσωποι σωματείων και φορέων από ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ, ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ, ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΤΗΣ ΟΓΕ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΕΛΑΪΔΙΤΗ ΑΕ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΖΟΥΡΑ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣ ΠΡΩΗΝ ΤΕΙ ΨΑΧΝΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ

Καλούμε όλα τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής μας να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων μας.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.