Δηλώσεις και μηνύματα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

 76 χρόνια από την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου  στις 28 Οκτωβρίου 1940, που στην ουσία σήμαινε την είσοδο της Ελλάδας στον Β Παγκόσμιο πόλεμο στο πλευρό των συμμαχικών δυνάμεων και τα όσα επακολούθησαν.

 Μηνύματα για την επέτειο έστειλαν από τη Λαμία Βουλευτές, αυτοδιοικητικοί, κόμματα και σχήματα τονίζοντας τη σημασία της επετείου και πoια πρέπει να είναι τα διδάγματα για το σήμερα.

Βουλευτής Φθιώτιδας (ΣΥΡΙΖΑ) Θανάσης Μιχελής 

76η επέτειος εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940, σήμερα.

Μια εθνική γιορτή τιμής στο ΟΧΙ του Ελληνικού λαού, στους εισβολείς Ιταλούς.

Μια εθνική γιορτή θύμησης της ενότητας του Ελληνικού λαού κατά του εισβολέα και της μετέπειτα εθνικής αντίστασης της πλειονότητας του λαού κατά των κατακτητών.

Σήμερα, στις δύσκολες συνθήκες που ζει η χώρα μας και ο λαός, περισσότερο από κάθε άλλη φορά η θύμηση αυτών των γεγονότων αποτελούν οδηγό. Γιατί τίποτα δεν χαρίζεται, ούτε η ελευθερία ούτε η πρόοδος.

Όλα κατακτώνται με ενότητα και αγώνες.

Δημάρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης

Η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί ένα από τα πιο φωτεινά σύμβολα της πίστης των Ελλήνων στην ελευθερία και στην εθνική κυριαρχία. Και επιβεβαιώνει την πρόταξη του συλλογικού συμφέροντος και τη θέληση για αγώνες και θυσίες όταν διακυβεύονται οι αξίες και τα δίκαιά μας.

Οι Έλληνες, έχουμε αποδείξει ιστορικά πως γνωρίζουμε τι σημαίνει εθνική αξιοπρέπεια και ελευθερία. Και γι’ αυτό η ιστορία μας είναι ένα διαρκές προσκλητήριο αγώνων και θυσιών. Σ’ αυτό το προσκλητήριο ανταποκρίθηκε η γενιά του ’40 χωρίς να διστάσει, χωρίς να μετρήσει το κόστος, χωρίς να λογαριάσει ποιους είχε απέναντί της. Πολέμησε και νίκησε. Και η νίκη εκείνη, περισσότερο από στρατιωτική, υπήρξε νίκη ηθική. Νίκη των ελεύθερων συνειδήσεων, των ελεύθερων ανθρώπων απέναντι στις δυνάμεις του ολοκληρωτισμού, της βίας, του φασισμού και του ναζισμού.

Σήμερα το μήνυμα της επετείου είναι περισσότερο από ποτέ ζωντανό και επίκαιρο. Είναι μήνυμα αφύπνισης και κινητοποίησης της συλλογικής συνείδησης του λαού μας. Είναι το ιστορικό χρέος όλων μας και του καθενός ξεχωριστά – με πνεύμα σύμπνοιας και συνοχής, με αίσθημα ευθύνης, κυρίως από αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις – να δώσουμε τις πολλές και δύσκολες μάχες που μας περιμένουν αποφασισμένοι και επιμερίζοντας δίκαια τα βάρη. Επιδεικνύοντας αλληλεγγύη στους οικονομικά ασθενέστερους και δίνοντας ελπίδα κα προοπτική σ’ όλους και ιδιαίτερα στους νέους της πατρίδας μας. Το οφείλουμε στους χιλιάδες θυσιασθέντες σ’ όλα τα προσκλητήρια του Έθνους και της Πατρίδας και βέβαια στην ηρωική γενιά του ’40 που επιβεβαίωσε τη συνέχεια της Φυλής και τη συνέπειά της να ανταποκρίνεται στα προσκλητήρια αγώνων και θυσιών.

Ο Δήμος Λαμιέων τιμά όσους πολέμησαν στο έπος του ’40 και στο έπος της Εθνικής Αντίστασης και συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο.

ΚΚΕ

Η 28η Οκτωβρίου 1940 και η κατοπινή πάλη του ελληνικού λαού ενάντια στη φασιστική τριπλή κατοχή, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, αποτελεί πηγή έμπνευσης και εξαγωγής πολύτιμων διδαγμάτων, χρήσιμων για το λαϊκό αγώνα και σήμερα, κυρίως για την αντικαπιταλιστική κατεύθυνση που θα πρέπει να έχει αυτός ο αγώνας.

Το στοιχείο της «εθνικής ενότητας», που με αφορμή την 28η Οκτώβρη, τονίζουν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, στοχεύει στην εξαπάτηση του λαού, για να τον κρατούν δεμένο στους κάθε φορά «εθνικούς στόχους» της αστικής τάξης, που είναι στον αντίποδα των λαϊκών συμφερόντων. Η ιστορία διδάσκει ότι ούτε το 1940 και τα μετέπειτα χρόνια υπήρξε «εθνική ενότητα», γιατί δε μπορεί να υπάρξει τέτοια σε μια ταξική κοινωνία, είτε σε καιρό ειρήνης, είτε στον καιρό του πολέμου.

Και τότε, από τη μια μεριά υπήρχε η πλειοψηφία του λαού, που αγωνίστηκε με αντιδιοτέλεια, από τις γραμμές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, καθώς και στρατιωτικοί που εξέφραζαν το γνήσιο λαϊκό πατριωτισμό. Υπήρχε το ΚΚΕ, που ήταν ο βασικός εμπνευστής, καθοδηγητής και αιμοδότης της ΕΑΜικής Αντίστασης και έδωσε σε αυτόν τον αγώνα τα καλύτερα παιδιά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φυλακισμένοι και εξόριστοι, από τη μεταξική δικτατορία, κομμουνιστές ζήτησαν να σταλούν στο Μέτωπο, κάτι που αρνήθηκε η δικτατορία Μεταξά, ενώ στη συνέχεια παρέδωσε τους κρατούμενους στους κατακτητές, ανάμεσά τους και τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη, που τον έκλεισαν στο Νταχάου.

Από την άλλη υπήρχε η αστική τάξη, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, τόσο αυτές που ανοιχτά συνεργάστηκαν με τον κατακτητή όσο και αυτές που διέφυγαν στο εξωτερικό. Όσες παρέμειναν καλλιεργούσαν τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια. Υπήρχαν οι δωσίλογοι, ταγματασφαλίτες και μαυραγορίτες, τους οποίους εξυμνεί με κάθε ευκαιρία η εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή. Οι λιγοστές αστικές δυνάμεις, που οργάνωσαν «αντιστασιακές ομάδες», με την καθοδήγηση των Βρετανών, είχαν τα μάτια τους στραμένα κυρίως στην προσπάθεια του αστικού κόσμου να περιορίσει το αυξημένο κύρος και την επιρροή του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, να τα υπονομεύσει και να τα εγκλωβίσει υπό ξένη σημαία, στο όνομα της «εθνικής ενότητας», για να σταθεροποιηθεί η κλονισμένη αστική εξουσία.

Άλλωστε, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, απότοκο του οποίου ήταν και ο ελληνοϊταλικός πόλεμος, ήταν το αποτέλεσμα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων μεταξύ των τότε καπιταλιστικών κρατών, κυρίως ανάμεσα στις ΗΠΑ – Βρετανία – Γαλλία και Γερμανία – Ιαπωνία – Ιταλία, για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, που από ένα σημείο και μετά δεν μπορούσαν να λυθούν παρά μόνο ένοπλα. Τον πόλεμο τροφοδότησε η καπιταλιστική κρίση της δεκαετίας του ’30.

Ταυτόχρονα, στόχος και των δυο ιμπεριαλιστικών μπλοκ ήταν η καταστροφή του πρώτου εργατικού σοσιαλιστικού κράτους, της Σοβιετικής Ένωσης, που αποτελούσε φάρο για όλους τους λαούς. Κι αυτό, ανεξάρτητα από το ότι οι ΗΠΑ – Βρετανία υποχρεώθηκαν τελικά να συμμαχήσουν με την ΕΣΣΔ.

Στον αγώνα για τη συντριβή του ναζισμού – φασισμού έδωσαν τη ζωή του εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους πάνω από 20 εκατομμύρια σοβιετικοί πολίτες. Μεγάλος ήταν και ο φόρος αίματος που πλήρωσε η ελληνική αντίσταση, πρώτα απ’ όλους οι κομμουνιστές, οι ΕΑΜίτες, ΕΠΟΝίτες και ΕΛΑΣίτες αγωνιστές.

Η προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να εμφανιστεί ως συνεχιστής του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, για να δικαιολογήσει τα μνημόνια που υπογράφει, τα αντιλαϊκά μέτρα που υλοποιεί, καθώς και την πλήρη ευθυγράμμισή της με ΝΑΤΟ-ΕΕ, συνιστά ασέλγεια κι αμαύρωση των ηρωικών αγώνων του λαού μας.

Το πιο σημαντικό είναι ότι επικαλείται τον αρνητικό συσχετισμό σε βάρος των εργατικών-λαϊκών δυνάμεων, για να καλλιεργήσει τις μειωμένες απαιτήσεις και το συμβιβασμό, να παρασύρει το λαό στο στόχο της «ανάπτυξης», δηλαδή της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας, που δήθεν είναι το πρωτεύον σήμερα. Αυτός ο σύγχρονος ραγιαδισμός, ντυμένος με αριστερό περιτύλιγμα, καθηλώνει δυνάμεις που σήμερα πρέπει να δράσουν, με γραμμή ρήξης και ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Αν αυτή η λογική επικρατούσε τα χρόνια της κατοχής, δε θα υπήρχε η εποποιία της ΕΑΜικής Αντίστασης και η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Ένα από τα πιο σημαντικά διδάγματα αυτής της περιόδου είναι η έμπρακτη επιβεβαίωση της ανάγκης η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να κατευθύνουν τον αντιφασιστικό αγώνα και την πάλη τους στην ανατροπή της αστικής εξουσίας.

Ιδιαίτερα σήμερα, που πυκνώνουν οι εστίες πολέμων, με επίκεντρο την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και των αγορών και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου, με την εμπλοκή και της Ελλάδας, τα διδάγματα εκείνης της περιόδου είναι όσο ποτέ χρήσιμα και αναγκαία. Για να μη βρεθεί ο λαός κάτω από τη σημαία των εκμεταλλευτών του, αλλά να χαράξει το δικό του δρόμο για δική του εξουσία. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το ΚΚΕ είναι έτοιμο να ασκήσει τον αυτοτελή ιδεολογικοπολιτικό και οργανωτικό ρόλο του για τα συμφέροντα του λαού και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Στηριγμένος στην ιστορική πείρα ο λαός να εμπιστευτεί το ΚΚΕ, να αποχτήσει εμπιστοσύνη και δύναμη στην πάλη του για το δίκιο και τη νίκη. Να βαδίσει στο δρόμο της κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας, για να γίνει αφέντης του πλούτου που παράγει, έξω από τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σε μια κοινωνία, χωρίς φτώχεια, ανεργία, κρίσεις και πολέμους : Το σοσιαλισμό.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Στις κρίσιμες καμπές της ιστορίας μας  αντλούμε δυνάμεις και αυτοπεποίθηση απ’ τις μεγάλες αγωνιστικές παραδόσεις μας. Ανάμεσα στις πιο λαμπρές αγωνιστικές παραδόσεις του λαού, ξεχωρίζει το μεγαλείο του δημοκρατικού κινήματος της Αντίστασης της δεκαετίας του ‘40 ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό, του κινήματος για ελευθερία και δημοκρατία, απέναντι στη φασιστική πανούκλα.

Του κινήματος που αντιστάθηκε στο πισωγύρισμα της ιστορίας, στα «μεσάνυχτα του αιώνα», που αντιστάθηκε στο Ολοκαύτωμα και τη φασιστική κτηνωδία. Τότε που ο ελληνικός λαός με τον ξεσηκωμό του όρθωνε το δικό του «ΟΧΙ» ενάντια στη φασιστική ιταλική και έπειτα γερμανική εισβολή και τους ντόπιους δοσίλογους της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου του Μεταξά. Σε πλήρη αντίθεση με την ελληνική αστική τάξη που είτε έφευγε για το Κάιρο είτε συνεργάζονταν και έκανε μπίζνες με τους Γερμανο-Ιταλο-Βούλγαρους φασίστες κατακτητές.

Παρά την πείνα και την εξαθλίωση, παρά την τρομοκρατία και τις εκτελέσεις, το πρώτο μαζικό  κίνημα Αντίστασης στην Ευρώπη έμελλε να γεννηθεί στη χώρα μας. Με μαχητικές απεργίες στην Αθήνα και δυνατό αντάρτικο στην ύπαιθρο, με επί κεφαλής τους κομμουνιστές και τις δυνάμεις του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, ενάντια στους γερμανούς κατακτητές, τους ντόπιους υποτακτικούς και επιχειρηματίες συνεταίρους τους, τους μαυραγορίτες και τους μεταξικούς ταγματασφαλίτες της Κατοχής.

Το εργατικό – λαϊκό κίνημα και οι οργανώσεις του μπήκαν μπροστά στην μάχη για  τη σωτηρία «απ’ την πείνα – κι’ απ’ τη σκλαβιά» αλλά και την συνολική κοινωνική απελευθέρωση. Στο διώξιμο του φασίστα κατακτητή, όχι για να γυρίσουμε στον βασιλιά  και τους αστούς πολιτικάντηδες που κρύφτηκαν στο Κάιρο, αλλά για τη «Λαοκρατία». Για την πρώτη κυβέρνηση που ψήφισαν οι γυναίκες. Για την άνθιση των οργάνων της λαϊκής αυτοδιοίκησης, αυτοοργάνωσης και λαϊκής δικαιοσύνης.

Ο αγώνας του ‘40 μας έδειξε ότι ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός μπορεί να τα βάζει με τις πιο μαύρες αυτοκρατορίες. Και να τις νικάει!

Αυτό καλούμαστε να κάνουμε και σήμερα. Να ανατρέψουμε τη μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να ανατρέψουμε τον δολοφονικό καπιταλιστικό μονόδρομο των μνημονίων, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ., που εξοντώνουν το λαό και ταυτόχρονα, ανοίγουν ξανά το δρόμο στους νοσταλγούς του Χίτλερ και του Μουσολίνι, με τις αντιδημοκρατικές, ρατσιστικές και φασίζουσες πολιτικές τους.

Αυτή η πολιτική και αυτή η κυβέρνηση ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΝΟΝΤΑΙ –  ΜΟΝΟ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ!

Ανατρέπονται με ένα πανεργατικό – παλλαϊκό ξεσηκωμό για τη νίκη των εργατών και του λαού. Με την αντικαπιταλιστική Αριστερά πρωτοπόρα σε όλες τις μάχες, με όπλο το μεταβατικό πρόγραμμα που ξεκινά με τη μονομερή διαγραφή του τοκογλυφικού δημόσιου χρέους, την έξοδο από το ευρώ και την Ε.Ε., την εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο. Για την συνολική αντι-ιμπεριαλιστική και αντικαπιταλιστική ανατροπή.

Μ-Λ ΚΚΕ

Η επέτειος της 28ης Oκτώβρη 1940, επέτειος του «Όχι» που πρόβαλε ο λαός μας στην εισβολή του Μουσολίνι, είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την ιστορία του Κομμουνιστικού Κινήματος, με τη ζωή και τη δράση του παλιού ηρωικού ΚΚΕ.
Το ανοιχτό γράμμα τού τότε φυλακισμένου από το καθεστώς της μεταξικής διχτατορίας, Γ.Γ. του κόμματος, Νίκου Ζαχαριάδη (με ημερομηνία 31 Oκτώβρη 1940, δημοσιεύτηκε στις 2 Νοέμβρη 1940), η ιστορία το ανύψωσε σε πατριωτικό – εθνικό ντοκουμέντο που η σημασία και η απήχησή του φτάνει ως τις μέρες μας:
«O φασισμός του Μουσολίνι χτύπησε την Ελλάδα πισώπλατα, δολοφονικά και ξετσίπωτα με σκοπό να την υποδουλώσει και εξανδραποδίσει. Σήμερα όλοι οι Έλληνες παλεύουμε για τη λευτεριά, την τιμή, την εθνική μας ανεξαρτησία. Η πάλη θα είναι πολύ δύσκολη και πολύ σκληρή. Μα ένα έθνος που θέλει να ζήσει, πρέπει να παλεύει αψηφώντας τους κινδύνους και τις θυσίες. O λαός της Ελλάδας, διεξάγει σήμερα έναν πόλεμο εθνικοαπελευθερωτικό, ενάντια στο φασισμό του Μουσολίνι. Δίπλα στο κύριο μέτωπο και ο κάθε βράχος, η κάθε ρεματιά, το κάθε χωριό, καλύβα με καλύβα, η κάθε πόλη, σπίτι με σπίτι, πρέπει να γίνει φρούριο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα…».
Η επέτειος της 28ης Oκτώβρη, δεν ανήκει στους εθνοκάπηλους, είναι ταυτισμένη στη συνείδηση του δημοκρατικού ελληνικού λαού με τον αγώνα για μια Ελλάδα λεύτερη, δημοκρατική κι ανεξάρτητη, με το λαό αφέντη στον τόπο του. «Έπαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα – τόνιζε το ιστορικό γράμμα – πρέπει να είναι και θα είναι μια καινούρια Ελλάδα της δουλειάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ’ έναν πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό…».
Αυτή η κατεύθυνση θα ηχήσει ως το βάθος της λαϊκής ψυχής και θα σημαδέψει όλη την κατοπινή εξέλιξη, δίνοντας ανεκτίμητη συνεισφορά στον αντιφασιστικό αγώνα των λαών και αποτελώντας το προοίμιο της μεγάλης εποποιίας της εθνικής αντίστασης, που θα απλωθεί ορμητικά στα κατοπινά μαύρα χρόνια της τριπλής φασιστικής ιταλο-γερμανο-βουλγαρικής κατοχής.
 

«Πορτοκαλί» ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ

Η 28η Οκτωβρίου είναι ηµέρα µνήµης και τιµής για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Είναι ηµέρα υπερηφάνειας για το σθένος και τη δύναμή ψυχής που επέδειξε ο ελληνισµός. Το ΟΧΙ είναι το μέγιστο κατόρθωμα της ενότητας και της αποφασιστικότητας των Ελλήνων .Είναι ιστορικός σταθμός με βαθύ νόημα γιατί θα συμβολίζει αιώνια την πάλη του δικαίου με το άδικο ,την πάλη για την αρετή και την εθνική αξιοπρέπεια.

Την ίδια μέρα η Εκκλησία μας γιορτάζει την εορτή της Αγ. Σκέπης και στο απολυτίκιο αναφέρεται η φράση «σκέπεις τον λαόν Σου νοερώς, εκ πάσης των εχθρών επιβουλής». Ακριβώς επειδή ο αγώνας των Ελλήνων είναι αγώνας για την ελευθερία κι από αγάπη στα ιδανικά, σκέπει η Παναγία.

Η «Πορτοκαλί» ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ και ο επικεφαλής της Γ.Σαγιάς εύχονται σε όλες και όλους ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και μας καλεί να γονατίσουμε σήμερα ευλαβικά μπροστά στον τάφο των αμέτρητων νεκρών μας. Σήμερα που η Ελλάδα βάλλεται πανταχόθεν ,σήμερα που οι ανθελληνικές δυνάμεις και οι εντόπιοι βαστάζοι τους προσπαθούν να κάνουν ολοκληρωτική κατοχή στην Ελλάδα ,είναι καιρός να πούμε με στεντόρεια φωνή τα δικά μας ΟΧΙ ! Βεβαίως δεν ξεχνούμε ότι «Τα ΟΧΙ θέλουν Μεταξάδες »! Επιπλέον τονίζουμε ότι στηρίζουμε το αίτημα για τις λεγόμενες «γερμανικές αποζημιώσεις» ,το οποίο θεωρούμε μαχητό και εφικτό .

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.