Δηλώσεις για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού και του υπουργικού κλιμακίου στη Λαμία

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας: Καμιά συναίνεση…καμιά αναμονή. Ο αγώνας συνεχίζεται

Φιέστα αποδείχτηκε η προσπάθεια της κυβέρνησης, στην Λαμία, να δείξει πως δρομολογεί την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων της Στερεάς Ελλάδας, δείχνοντας πως ενδιαφέρεται – δήθεν –  για τον λαό και τα προβλήματα του.

Ο πρωθυπουργός και μια δεκάδα υπουργών, με την ενεργό υποστήριξη παραγόντων της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης, που πρόσκεινται στην Ν.Δ  και το ΠΑΣΟΚ, προσπάθησαν να δημιουργήσουν την εντύπωση πως κάτι γίνεται….. Κάτι πρόκειται να γίνει… αποπροσανατολίζοντας τον λαό και καλλιεργώντας του αυταπάτες για το μέλλον.

Με την προδιαγραμμένη, για πολλά χρόνια,  πολιτική των μνημονίων που υιοθέτησαν  και αποδεδειγμένο τον σταθερό προσανατολισμό τους  στην  υποστήριξη  των συμφερόντων των  μονοπωλίων  και της ολιγαρχίας του πλούτου, η μόνη δυνατότητα που απέμεινε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι να μιλάει γενικόλογα, λέγοντας ψεύτικα μεγάλα λόγια, χωρίς αντίκρισμα με την πραγματικότητα.

Στις αίθουσες, του δήθεν συνεδρίου για την παραγωγική ανάπτυξη της Στερεάς, κυβέρνηση, παράγοντες της λεγόμενης αυτοδιοίκησης και επιχειρηματικοί σύμβουλοι αντάλλαξαν απόψεις μακριά από τον λαό και τις ανάγκες του.

  • Μίλησαν για την αλλαγή που – τάχα – έρχεται στην οικονομία της Χώρας, όταν όλοι γνωρίζουμε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των μέτρων, που έχουν συγκεκριμένο αντιλαϊκό περιεχόμενο και συνέπειες και φυσικά θα ισχύσουν για πολλά χρόνια.
  • Μίλησαν για την αναγκαία συνεργασία με όλους τους παραγωγικούς φορείς, αλλά τα ΜΑΤ κράτησαν εργαζόμενους και συνταξιούχους μακριά από την αίθουσα του συνεδρίου.
  • Μίλησαν για την επιχειρηματικότητα, κλείνοντας ακόμη μια φορά το μάτι στους επενδυτές, που θα μας σώσουν, φροντίζοντας να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία για να αυξήσουν τα κέρδη τους.
  • Μίλησαν για τον τουρισμό, που τάχα θα είναι η ατμομηχανή της οικονομίας της περιοχής, όταν την ίδια στιγμή παραδίδουν την πρωτογενή παραγωγή και τον ορυκτό πλούτου στο μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια. Όταν όλοι τους, σαν αναγκαίες υποδομές, θεωρούν κυρίως τους δρόμους, που θα πληρώνουμε με διόδια.
  • Κάτι λίγα ψέλλισαν και για την αγροτική παραγωγή, χωρίς φυσικά να ασχοληθούν με την μείωση της, την απαξίωση της γεωργικής και κτηνοτροφικής εργασίας, των χωραφιών. Για την αδυναμία της αγροτιάς να καλλιεργήσει και να ζήσει ανθρώπινα.
  • Δεν μίλησαν καθόλου για τους ανέργους και την φτωχολογιά. Για τους συνταξιούχους που δεν μπορούν ούτε τα φάρμακά τους να αγοράσουν.. Για τα κλειστά μαγαζιά.

Τελικά, υποσχέθηκαν ανάπτυξη μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα, που χρόνια τώρα βλέπουμε να εφαρμόζονται , με εντυπωσιακούς ή και ακαταλαβίστικους τίτλους, κάνοντας τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, δείχνοντας πόσο γαλαντόμος και φιλολαϊκός είναι, υποσχέθηκε στον Περιφερειάρχη να εξασφαλίσει πρόσθετους πόρους 120 εκατομμυρίων ευρώ για τα παραβλήματα της περιοχής, που είναι πολύ μεγαλύτερα και φυσικά κανείς από τους παραβρισκόμενους στην φιέστα δεν τόλμησε να αναφέρει.

Οι κάτοικοι της Λαμίας και όλης της Στερεάς Ελλάδας, μετά την συγκεκριμένη φιέστα της κυβέρνησης έχουν την εμπειρία να κρίνουν πως χρειάζεται να αγωνιστούν… Για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών και των συνεπειών τους…. Για μια διαφορετική πορεία της Χώρας, όπου ο εργαζόμενος λαός θα είναι αφέντης και όχι αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να πιστέψει την κυβέρνηση και τους συνομιλητές της, που βάζουν πλάτη να καλλιεργήσει αυταπάτες, δείχνοντας πως κάτι θα κάνει.

Στο σημείο αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να σημειώσουμε την στάση της πλειοψηφίας του Δ.Σ του Σωματείου της ΛΑΡΚΟ και της Διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Π.Ε Φθιώτιδας, που προσπάθησαν να συρρικνώσουν τα αιτήματα  και την έντονη αντίθεση των εργαζομένων απέναντι στις ακολουθούμενες πολιτικές  των ιδιωτικοποιήσεων, μόνο για να κλείσουν ένα ραντεβού με τον πρωθυπουργό…. Λες και δεν ξέρει το πρόβλημα ΛΑΡΚΟ.

Για άλλη μια φορά οι συνδικαλιστές της συναίνεσης και του συμβιβασμού, φροντίζουν να καλλιεργήσουν αυταπάτες εμποδίζοντας την ριζοσπαστικοποίηση των εργαζομένων….

Με λίγα λόγια, αντί να μιλήσουν για την ανάγκη συντονισμένων αγώνων, με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή, για να αντιμετωπισθεί ο εκβιασμός που κάνει η κυβερνητική εργοδοσία της ΛΑΡΚΟ…. « Η δέχεσθε περικοπές ή πάμε για απολύσεις »…..καλλιεργούν αυταπάτες και συνιστούν υπομονή και αναμονή για τον διάλογο με τον πρωθυπουργό.

Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους της περιοχής και τους καλούμε να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ…. ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΟΣΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ..

ΠΕΔ Στερεάς :“Ιστορική επιτυχία των Δήμων της Στερεάς Ελλάδας και της Περιφέρειας – Με τις συντονισμένες προσπάθειές τους αυξάνονται πάνω από τα 300 εκατ. € οι χρηματοδοτήσεις του ΠΕΠ.

Την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε  διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, στα γραφεία της, στη Λαμία. Μοναδικό θέμα της συνεδρίασης αποτέλεσε η συζήτηση για τα βασικά ζητήματα και τις προτεραιότητες των Δήμων της Στερεάς Ελλάδας.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, κ.Χαρίτσης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Μπακογιάννης και ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, κ. Κορκολής.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Ορχομενού, κ. Υπερήφανος, αναφέρθηκε πρωτίστως στο θέμα της υποχρηματοδότησης της Στερεάς Ελλάδας: «Είναι τιμή μας το γεγονός ότι βρίσκεστε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε για τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τη Στερεά Ελλάδα. Κύριε Υπουργέ, από τον Μάιο του 2015 η άρση της υποχρηματοδότησης της Στερεάς Ελλάδας αποτελεί βασική προτεραιότητα της Π.Ε.Δ., αγωνιζόμαστε και αγωνιούμε γι’ αυτό. Ετοιμάσαμε μια πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση – λύση, ψηφίστηκε σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια της Στερεάς Ελλάδας, στηρίχθηκε από τα Επιμελητήρια, προωθήθηκε στα αρμόδια Υπουργεία και τον Πρωθυπουργό και ακολούθως με την αμέριστη συμπαράσταση και τη σημαντική συμμετοχή της Περιφέρειαςκαταφέραμε, όλοι μαζί, να αναδείξουμε το πρόβλημα σε όλα τα επίπεδα.  Με μεγάλη μου χαρά,κ. Υπουργέ, άκουσα στη χθεσινή σας εισήγηση, ότι γνωρίζετε το θέμα, ότι κάνετε ενέργειες για να αρθεί αυτή η αδικία και περιμένουμε σήμερα τη δέσμευσή σας και τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για τη παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης για την Περιφέρειά μας. Αγωνιζόμαστε να κάνουμε τη Στερεά Ελλάδα ισότιμη και όχι πιο πλούσια από τις άλλες Περιφέρειες. Γι’ αυτό σας καλώ να μας δώσετε την ευκαιρία για ένα καλύτερο αύριο και με την πρόσθετη χρηματοδότηση να μας επιτρέψετε να φανούμε πιο χρήσιμοι και πιο ωφέλιμοι στις τοπικές μας κοινωνίες, με την κατασκευή έργων πρώτης προτεραιότητας».

Ο κ. Υπερήφανος δεν στάθηκε μόνο στο θέμα της υποχρηματοδότησης, αλλά εμβάθυνε και σε ένα, επίσης, σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγροτικοί Δήμοι, το οποίο δεν είναι άλλο από αυτό της μη επαρκούς χρηματοδότησης των έργων συντήρησης των αγροτικών και δασικών δρόμων και κάλεσε τον Υπουργό να εξασφαλίσει διακριτή χρηματοδότηση για την υλοποίηση των εν λόγω έργων,προκειμένου να δοθεί λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα των Δήμων.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Περιφερειάρχη, κ. Μπακογιάννη, ο οποίος μεταξύ των άλλων ανέφερε: «Γνωρίζετε καλά το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης της Στερεάς Ελλάδας λόγω στόχου 2, λαμβάνετε μέτρα, αλλά σίγουρα έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε. Θα χαρώ πολύ να ακούσω τον κ. Πρωθυπουργό, στην απογευματινή του ομιλία να εξαγγείλει ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τη Στερεά Ελλάδα».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Χαρίτσης αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. για την πρόσκληση αναφέρθηκε στις δράσεις του Υπουργείου για την αντιμετώπιση της αδικίας, που υφίσταται η Στερεά Ελλάδα: «Ξέρουμε πολύ καλά ότι η Στερεά Ελλάδα αδικείται από την ισχύουσα κατανομή, όμως λαμβάνουμε μέτρα για να εξισορροπήσουμε την κατάσταση αυτή. Την τελευταία τριετία υπερτριπλασιάσαμε τους πόρους που δίδονται στην Περιφέρεια μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και το συνολικό ποσό έφτασε στα 100 εκατ. €. Πριν μερικές ημέρες αυξήσαμε τους πόρους του ΠΕΠ κατά 44 εκατ. €, ενώ υπάρχει σχεδιασμός ο συνολικός προϋπολογισμός του ΠΕΠ να ξεπεράσει τα 300 εκατ. €, όπως θα ακούσετε και το απόγευμα από τον Πρωθυπουργό. Έχουμε μια άψογη συνεργασία με τους Δήμους και την Περιφέρεια και είμαι σίγουρος ότι τόσο στο θέμα της υποχρηματοδότησης, όσο και στα υπόλοιπα θέματα, που σας απασχολούν θα μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις». Αναφερόμενος στα έργα αγροτικής οδοποιίας ο κ. Χαρίτσης ζήτησε από την Π.Ε.Δ. να συλλέξει τις ανάγκες των Δήμων και δεσμεύτηκε ότι εν συνέχεια θα εξασφαλιστεί και θα διατεθεί η συγκεκριμένη χρηματοδότηση.

Ακολούθως τον λόγο έλαβαν οι Δήμαρχοι και τα Μέλη του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι παρουσίασαν ορισμένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και η Στερεά Ελλάδα γενικότερα και παράλληλα κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Διεξήχθη ένας άκρως εποικοδομητικός διάλογος και τόσο ο Υπουργός όσο και ο Γενικός Γραμματέας απάντησαν ένα προς ένα σε όλα τα ερωτήματα.

Εν τέλει, όλοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί η συνεργασία της αυτοδιοίκησης και του Υπουργείου και να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την ωρίμανση, έναρξη και υλοποίηση των έργων. Ο Υπουργός, αφού συνεχάρη τον Πρόεδρο κ. Υπερήφανο, τους Δημάρχους και τα Μέλη του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας για τις πολύ στοχευμένες και τεκμηριωμένες τοποθετήσεις και προτάσεις τους, πρότεινε την πραγματοποίηση μιας νέας συνάντησης εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος για τη μεγαλύτερη εμβάθυνση στα ζητήματα που συζητήθηκαν ή/και την ανάδειξη νεών θεμάτων.

Ο κ. Υπερήφανος στην αποφώνισή του ευχαρίστησε τον κ. Χαρίτση, τον κ. Μπακογιάννη και τον κ. Κορκολή, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος και δικαιωμένος για την τελεσφόρηση της προσπάθειας της Αυτοδιοίκησης της Στερεάς με την εξασφάλιση πρόσθετης χρηματοδότησης του Π.Ε.Π., η οποία θα αυξηθεί από τα 190 εκατ. € στα 300 εκατ. €, τουλάχιστον και φυσικά επεσήμανε ότι υπάρχει ανοικτή πρόκληση για την επανάληψη της συνάντησης καθώς πέραν των εύστοχων εισηγήσεων των Δημάρχων, και οι απαντήσεις του Υπουργείου ήταν άκρως διαφωτιστικές, με φανερή κι έκδηλη τη διαθεσιμότητα συνεργασίας σε όλα τα θέματα.

ΔΗΣΥ: Ολοκληρώθηκε η πρωθυπουργική φιέστα που συνοδεύτηκε από πολλές κλούβες  των ματ

Χθες ολοκληρώθηκε η πρωθυπουργική φιέστα στην Φθιώτιδα. Μια φιέστα που συνοδεύτηκε από πολλές κλούβες των ματ που έκαναν την ζωή των πολιτών στο κέντρο της Λαμίας ανυπόφορη. Απαγορευτικά παντού. Ούτε οι «Γερμανοτσολιάδες» δεν χρειαζόντουσαν τόσες κλούβες… Πολλές κλούβες για τον πρωθυπουργό καμία όμως για τους πολίτες. Μια αριστερή κυβέρνηση χρειάζεται προστασία!

Μετά την Δυτική Μακεδονία σειρά πήρε η Στερεά Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός με το «έντονο» ενδιαφέρον του για την ανάπτυξη της Περιφέρειας ήρθε, έκανε μια ομιλία χωρίς διάλογο και εξαφανίστηκε. Μίλησε για Εθνική προσπάθεια για ανάπτυξη χωρίς όμως να λάβει γνώση ούτε των θέσεων ούτε των απόψεων των υπόλοιπων κομματικών φορέων. Πώς εννοεί τον όρο εθνική; Μίλησε για μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, στην υγεία, στο κράτος, αλλά δεν μας είπε τι ο ίδιος προτείνει, ποια η βάση της συζητήσεως, ένα προσχέδιο. Δεν μας είπε ούτε μία συγκεκριμένη πρόταση.

Μας μίλησε και για την ΛΑΡΚΟ αλλά πάλι σε ευχολόγια μείναμε. «Θα καθίσει η ΔΕΗ στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσει» ήταν τα λόγια του και η επιτυχία της κυβέρνησης. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, από τις 14 Ιουλίου που το σωματείο εργαζομένων συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΔΗ. ΣΥ. , ζήτησε να συγκληθεί η αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί η πορεία της εταιρείας και το σχέδιο της Κυβέρνησης για την επιβίωσή της. Στην επιτροπή ζητήσαμε να παραστούν ο αρμόδιος Υπουργός, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι εκπρόσωποι της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης καθώς και εκπρόσωποι της ΔΕΗ και της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ως βασικοί μέτοχοι της εταιρείας. Η επιτροπή αυτή συνεδριάζει ΣΗΜΕΡΑ 28 Ιουλίου και έτσι οι εργαζόμενοι θα συναντήσουν την ΔΕΗ και όλους τους υπολοίπους. Έτσι η Δημοκρατική Συμπαράταξη έμπρακτα αποδεικνύει το ενδιαφέρον της για την σωτηρία της εταιρίας.

Μας μίλησε για τους οδικούς άξονες της Φθιώτιδας αλλά δεν μας ενημέρωσε ποιο έργο μελετήθηκε ή δημοπρατήθηκε επί των ημερών του. Ποιο έργο έστω ολοκληρώθηκε χωρίς προσκόμματα; Μόνο ευχολόγια και ανακοινώσεις για έργα προηγουμένων κυβερνήσεων χωρίς φυσικά να αναγνωρίζεται το έργο τους.

Μας μίλησε για την μείωση της ανεργίας αλλά και για 4800 ωφελουμένους προγραμμάτων αλλά δεν μας είπε ότι αναφέρεται αποκλειστικά μόνο σε κρατικές οκτάμηνες συμβάσεις και ελαστικές μορφές εργασίας. Μάλιστα για πρώτη φορά οι ελαστικές σχέσεις εργασίας αυξήθηκαν σε σχέση με τις κανονικές θέσεις εργασίας και έφτασαν το ποσοστό του 48% επί των συνολικών θέσεων εργασίας.

Εμείς πάντως θετικοί στην πρόοδο περιμένουμε τα συμπεράσματα του συνεδρίου και το πλαίσιο συνεργασίας της Περιφέρειας και του Κράτους που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Δήλωση του Προέδρου του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Αθανάσιου Λυκόπουλου

 Τις μέρες αυτές, επισκέπτεται τη Λαμία ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο κυβερνητικό κλιμάκιο. Θα ήταν ευχή όλων μας να μην κυριαρχήσουν η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και η συνήθης πολιτική διαχείριση. Αλλά ο ειλικρινής διάλογος, η διάθεση αυτοκριτικής, η θέληση να βρεθούν λύσεις, η αποφασιστικότητα να υπάρξουν αποτελέσματα.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε στους επισκέπτες -και πρώτα στον Πρωθυπουργό με τον οποίο μάλιστα έχουμε κοινά πεδία αναφοράς αφού έχουμε κάνει παρόμοιες σπουδές- τα πιο καίρια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τεχνικός κόσμος της χώρας, αλλά και η τοπική κοινωνία.

Είναι κοινός τόπος ότι ο τεχνικός κλάδος βιώνει τη χειρότερη περίοδο άσκησης της δραστηριότητάς του. Στην έλλειψη τεχνικού αντικειμένου και το ασαφές επενδυτικό περιβάλλον, προστέθηκαν η φορολογική και ασφαλιστική αφαίμαξή μας. Το αποτέλεσμα; Μεγάλο πλήθος μηχανικών και επιστημόνων εγκαταλείπουν το επάγγελμα, πολλοί οδηγούνται στη μετανάστευση και οι υπόλοιποι συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες που δείχνουν ανυπέρβλητες.

Το σημαντικότερο μερίδιο ευθύνης για όλα αυτά έχει η κυβερνητική πολιτική. Χωρίς σχεδιασμό –εκτός και αν αποτελεί σχέδιο η προσπάθεια εξόντωσής μας- χωρίς όραμα, χωρίς αποτελεσματικότητα. Παρόμοια κακή είναι δυστυχώς και η κατάσταση που επικρατεί στους περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους αλλά και στους συμπολίτες μας.

Στο τοπικό επίπεδο, η κατάσταση δυστυχώς επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο: οι διαρκείς αναβολές στην επανεκκίνηση του Νοτίου τμήματος του Ε-65, η έλλειψη προγραμματισμού στο τμήμα Λαμία–Αντίρριο, οι ελάχιστοι πόροι για τη συντήρηση και την προστασία των ενδοπεριφερειακών αρτηριών, μας στερούν αναπτυξιακές προοπτικές και δημιουργούν ζητήματα οδικής ασφάλειας.

Όλα αυτά είναι προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν γρήγορα. Αλλά και εντωμεταξύ, είναι ανάγκη να γίνουν άμεσα ενέργειες για να αλλάξει το κλίμα: Η άρση της υποχρηματοδότησης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, η άμεση εκκίνηση προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας για κατοικίες και δημόσια κτίρια, η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, η ενεργοποίηση προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, η ενδυνάμωση του πανεπιστημίου, η έναρξη κατασκευής δικτύων φυσικού αερίου και η δυνατότητα χρήσης του από τους συμπολίτες μας, η ουσιαστική αντισεισμική πρόληψη και προστασία μέσω του ελέγχου των δημόσιων κτιρίων σε μια περιοχή που ιστορικά έχει πληγεί από έντονα σεισμικά φαινόμενα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία δυνατή πρώτη δέσμη ενεργειών.

Αν υπάρχει ειλικρινές ενδιαφέρον και όχι διάθεση η κυβέρνηση να μείνει μόνο στην εικόνα, οι μηχανικοί είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην επίλυση των κοινών προβλημάτων. Χωρίς ασάφειες, πισωγυρίσματα και προσωπικές στρατηγικές. Με πρακτικό πνεύμα, ανοιχτό μυαλό, χρονικό προσδιορισμό και σχέδιο.

Κώστας Χαϊνάς: Τι δεν ακούστηκε στο 2ο αναπτυξιακό Συνέδριο της Λαμίας

Έτσι λοιπόν, δύο μέρες χορτάσαμε ανάπτυξη στην Περιφέρεια Στερεάς, αφού –εκτός από τον Πρωθυπουργό- πάνω από είκοσι υπουργοί, υφυπουργοί και βουλευτές, παραβρέθηκαν στις διήμερες παρακαλώ, εργασίες του 2ου αναπτυξιακού συνεδρίου για την Στερεά Ελλάδα. Εντάξει, θα πει κάποιος καλοπροαίρετος άνθρωπος και που είναι το κακό; Το θέμα δεν είναι εάν ήταν καλό ή κακό. Το θέμα στην πολιτική, είναι εάν κάτι είναι χρήσιμο και αποτελεσματικό. Χρήσιμο για τον τόπο και την κοινωνία και δεν εξυπηρετεί απλά τις επικοινωνιακές ανάγκες και μόνο, κάποιου που το διοργανώνει. Και προσωπικά έχω την αίσθηση μετά το διήμερο, ότι πραγματικά το συνέδριο αυτό, εξυπηρέτησε απλά τις επικοινωνιακές ανάγκες των διοργανωτών. Από την πλευρά της Περιφέρειας βέβαια, δεν υπήρχαν και ιδιαίτερα θεσμικά περιθώρια, να μην συμμετέχει, όσο και αν βροντοφώναζαν όλες οι διαδικασίες, ότι το διήμερο θα εξελισσόταν σε ένα θέατρο δεκάρικων μονολόγων των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και των άλλων Κυβερνητικών παραγόντων. Δεν γίνονται όμως έτσι τα αναπτυξιακά συνέδρια, αν θέλουμε κάτι να αφήσουν. Ας αναρωτηθούν οι αρμόδιοι, πόσοι πολίτες συμμετείχαν στις εργασίες – όχι στις ομιλίες του Πρωθυπουργού και του Περιφερειάρχη που απλά παραβρέθηκαν- και πόσοι Δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και πολίτες μίλησαν έστω και για λίγα λεπτά στο διήμερο. Αλλά ας μπούμε στην ουσία των τοποθετήσεων και ιδιαίτερα αυτών του Πρωθυπουργού και του Περιφερειάρχη.

Αναφέρθηκαν τα γνωστά και χιλιοειπομένα έργα, της Κωπαϊδας, της εξυγίανσης του Ασωπού, της παράκαμψης της Χαλκίδας και σε μια σειρά άλλα έργα, που έχουν εξαγγελθεί δεκάδες φορές –και κανένας δεν μπορεί να τα οικειοποιηθεί- και που όλοι ευχόμαστε και εργαζόμαστε, να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν. Τα περισσότερα από αυτά χρηματοδοτούνται κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους, το ΕΣΠΑ, το πακέτο Γιουνκέρ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλα επάρατα ευρωπαϊκά ταμεία.

Για την ΛΑΡΚΟ που είναι ένα φλέγον θέμα για την Περιφέρεια Στερεάς, ο Πρωθυπουργός το παρέπεμψε σε σύσκεψη της εταιρίας με την Εθνική τράπεζα και την ΔΕΗ ! Από την άλλη βέβαια χωρίς να ξεχνά τον παλιό καλό εαυτό του, είπε, ναι μεν θα διασφαλίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ, αλλά ταυτόχρονα θα την μεταφέρουμε στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. Όμως στο υπερταμείο μεταφέρονται δημόσιες επιχειρήσεις προς πώληση και καλά κάνουμε. Γιατί δεν γίνεται να επιδοτούν μια Κρατική επιχείρηση οι άλλοι φορολογούμενοι με δεκάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο, μόνο και μόνο για να λέμε ότι είναι δημόσια. Τότε πως θα διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΛΑΡΚΟ ; Για άλλη μια φορά πουλάμε σανό στους ψηφοφόρους μπας και κάποιος αφελής τσιμπήσει.

Τι δεν ακούσθηκε όμως αυτό το διήμερο για ένα θέμα όπως η ανάπτυξη, κατά την γνώμη μας. Δεν ακούσθηκαν δυστυχώς οι πραγματικές αιτίες που καρκινοβατεί η ανάπτυξη. Και αυτές συνδέονται με το Κράτος και την κεντρική Κυβερνητική πολιτική. Αλλά και με τις περιφερειακές και τοπικές δομές της αυτοδιοίκησης που μαζί με αυτό που αποκαλούμε στενό δημόσιο τομέα, αποτελούν το Κράτος.

Γιατί έχουμε ένα εχθρικό Κράτος στην δημιουργία και την επιχειρηματικότητα.

Γιατί έχουμε ένα γραφειοκρατικό Κράτος απέναντι σε κάθε διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας μια επιχείρησης.

Γιατί έχουμε ένα φορομπηχτικό Κράτος που αποθαρρύνει κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία.

Γιατί έχουμε ένα Κράτος που επιβαρύνει με υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές κάθε είδους και κατηγορία επιχείρηση.

Γιατί έχουμε ένα Κράτος που δεν έχει καμιά διαδικασία αξιολόγησης των υπαλλήλων του και των υπηρεσιών που παρέχει. Αντίθετα πολλές φορές απαιτεί ανταλλάγματα για να κάνει τα αυτονόητα.

Γιατί έχουμε ένα Κράτος που δεν έχει καμιά διαδικασία αξιοκρατικής επιλογής των στελεχών του.

Γιατί έχουμε ένα πελατειακό Κράτος – όπως είχαμε πάντα – που αλληλοτροφοδοτείται και αλληλοστηρίζεται, από τις κάθε είδους συντεχνίες και ειδικά συμφέροντα.

Ναι, δεν χρειαζόμαστε άλλο Κράτος. Ναι, χρειαζόμαστε μικρότερο Κράτος. Πολύ μικρότερο. Κράτος ευέλικτο, επιτελικό με ικανά και άξια στελέχη και καλά αμειβόμενα. Με μεταφορά πόρων και ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Για να γίνουν πραγματικές τοπικές Κυβερνήσεις και όχι παρατρεχάμενοι των υπουργών, για να εξοικονομήσουν κανένα ευρώ για τα πεζοδρόμια και την διαχείριση των σκουπιδιών τους.

Αυτά δυστυχώς δεν ειπώθηκαν στο διήμερο συνέδριο.

27-7-2017

Κώστας Χαϊνάς

Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.