Δεύτερο κτίριο επισκευάζεται για φιλοξενία προσφύγων στις Θερμοπύλες

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (Τρίτη 15 Μαρτίου) αποφασίστηκε ομόφωνα να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την επισκευή και του β κτιρίου στις Θερμοπύλες του πρώην ξενοδοχείου « Ασκληπιός» ώστε να λειτουργήσει σαν χώρος φιλοξενίας προσφύγων.
ΕΚΤΑΚΤΟ ΘΕΜΑ:
Εγκριση δημοπράτησης του έργου « Επισκευή κτιρίου ΤΑΙΠΕΔ στα Λουτρά Θερμοπυλών για την φιλοξενία προσφύγων» αρμοδιότητας Δ/νσης Τεχνικών Εργων Π.Σ.Ε προϋπολογισμού 60.000 ευρώ + ΦΠΑ

Το συγκεκριμένο κτίριο διαθέτει 60 δωμάτια και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 400 άτομα ώστε να μεταφερθούν κάποιες οικογένειες από το άλλο κτίριο που έχει φτάσει στα όρια της πληρότητας του και να φιλοξενήσει καινούργια άτομα. Χρειάζεται βέβαια λειτουργική αναβάθμιση καθώς το κτίριο είναι παλιό τα δωμάτια δεν διαθέτουν τουαλέτες και λουτρά ενώ η έλλειψη θέρμανσης για το επόμενο τουλάχιστο διάστημα με τη βελτίωση του καιρού μπορεί να αντιμετωπισθεί.
Ο ανάδοχος θα πρέπει μέσα σε λίγες ημέρες να παραδώσει το κτίριο ώστε να μπορέσει  άμεσα  να χρησιμοποιηθεί.
Προς το παρόν οι ανάγκες των περίπου 260 προσφύγων που ήδη φιλοξενούνται στις Θερμοπύλες καλύπτονται από γεύματα που παρέχει ο στρατός και τις προσφορές πολιτών σε φάρμακα, γάλατα, παιδικές τροφές και είδη πρώτης ανάγκης. Εθελοντές βοηθούν καθημερινά στη λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας ενώ αναμένονται τις επόμενες ημέρες οι πρώτες προσλήψεις προσωπικού . Παρά τις πολλές ελλείψεις οι συνθήκες είναι υποφερτές όμως οι πρόσφυγες είναι απογοητευμένοι μετά το κλείσιμο των συνόρων και ανήσυχοι για το μέλλον τους . Ρωτούν συνέχεια για το αν άνοιξαν τα σύνορα και τι γίνεται στην Ειδομενη.  Μετά το επικίνδυνο ταξίδι από τις ρημαγμένες από τον πόλεμο χώρες τους αρνούνται να δεχτούν μια επ’ αόριστον παραμονή σε προσφυγικά στρατόπεδα την οποία επιφυλάσσει για αυτούς και τα παιδιά τους η  » πολιτισμένη» Ευρώπη.

Παράλληλα συνεχίζεται η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας στην πλατεία Πάρκου και από το Δήμο Λαμίας στο χώρο της ΠΕΛ. Η ανταπόκριση των πολιτών και των φορέων της περιοχής είναι συγκινητική.
Να σημειωθεί ότι στην περιοχή μας φιλοξενούνται ακόμη 100 πρόσφυγες σε ιδιωτικό ξενοδοχείο στην Παραλία Λιβανατών  του οποίου ο ιδοκτήγτης έχει κάνει απ΄ευθείας σύμβαση με την ΜΚΟ «Πράξις» και το κόστος καλύπτει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ . Επίσης, περίπου 1000 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τον Πειραιά στο εγκαταλειμμένο στρατόπεδο στη Ριτσώνα στην Ευβοια όπου στήθηκαν 135 σκηνές μέσα στα λασπόνερα χωρίς ηλεκτρικό, τρεχούμενο νερό, θέρμανση κλπ . Πολλοί πρόσφυγες μην αντέχοντας τις άθλιες συνθήκες αναχώρησαν από τον καταυλισμό με τα πόδια.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥς ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ- ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΩΡΑ!

Διαβάστε ακόμη

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας: Λίστα ειδών που συλλέγουμε για τους πρόσφυγες

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.