Δεύτερη ανοιχτή επιστολή για τα προβλήματα λειτουργίας του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων Θερμοπυλών

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας  απέστειλε δεύτερη ανοιχτή επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Μπακογιάννη και στον Αντιπεριφερειάρχη  Φθιώτιδαςκ. Ευθ. Καραϊσκο αναφορικά με τα προβλήματα λειτουργίας στο Κέντρο Φιλοξενίας Θερμοπυλών. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας είχε δημοσιεύσει μια ακόμη ανοιχτή επιστολή  με σοβαρά ερωτήματα προς την Περιφέρεια που έχει την ευθύνη του Κέντρου  για τα οποία  δεν πήρε καμιά απάντηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, και οι πρόσφυγες στο Κέντρο Φιλοξενίας  Θερμοπυλών έχουν στείλει   επιστολή  διαμαρτυρίας με αιτήματα αλλά και καταγγελίες  για  προσβλητικές  συμπεριφορές των Διοικούντων  η οποία έχει ήδη  φτάσει στα χέρια του  Υπουργού Μετανάστευσης κ. Μουζάλα. 

     Το κείμενο της ανοιχτής  επιστολής  της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Λαμίας

    Θέμα: «Δεύτερη ανοιχτή επιστολή για τα προβλήματα λειτουργίας του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων Θερμοπυλών »

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας με την από 5.10.16 επιστολή της, σχετικά με τη συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, κατέθεσε προτάσεις για τη βελτίωση της σίτισης, την επανένωση των οικογενειών τους,  την επίσπευση της διαδικασίας υποβολής ασύλου με μετάβαση και λειτουργία Επιτροπής Ασύλου στις Θερμοπύλες, διαμόρφωση ξεχωριστού ιατρείου για παιδιά, διαμόρφωση κουζίνας και χώρου σίτισης, στάση του ΚΤΕΛ στο ύψος του Κέντρου Φιλοξενίας.

Παράλληλα ζητήσαμε να αναγνωριστεί η μεγάλη προσφορά των αλληλέγγυων και να υπάρξει παρέμβαση από τον Αντιπεριφερειάρχη  κ. Καραϊσκο , ώστε να σταματήσουν οι διοικούντες την  αρνητική στάση τους απέναντί μας.

Απευθύναμε επίσης συγκεκριμένες  ερωτήσεις για το ρόλο του «εθελοντή» Γ.Π., που ενώ δεν είναι υπάλληλος ή αιρετός της Περιφέρειας , εμφανίζεται ως υπεύθυνος του κέντρου.

Θεωρούμε ότι ως πολίτες έχουμε δικαίωμα να ενημερωνόμαστε για τη λειτουργία της δομής των Θερμοπυλών και να είμαστε αποδέκτες των απαντήσεών σας.

Δυστυχώς μια εβδομάδα μετά  δεν δώσατε καμιά απάντηση,  παρόλο που σας θέσαμε τα ζητήματα εγγράφως.

Όλοι γνωρίζουν ότι η πολιτεία έχει την  ευθύνη  για τη σίτιση και τη φροντίδα των προσφύγων, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει  η χώρα μας. Στην περίπτωση της δομής των Θερμοπυλών η Περιφέρεια έχει την ευθύνη και σε καμιά περίπτωση οι πρωτοβουλίες  των αλληλέγγυων, που βοηθούν συμπληρωματικά.

Γνωρίζετε επίσης ότι από τα  μέσα Ιουλίου και μέχρι τέλους Δεκεμβρίου κατόπιν συμφωνίας φιλοξενούνται στις Θερμοπύλες Ισπανοί εθελοντές.  Έχουν αναλάβει σημαντικό μέρος της βοήθειας προς τους πρόσφυγες δίνοντας λύσεις  σε πολλές περιπτώσεις.

Την σιωπή σας κάποιοι συνεργάτες σας την ερμήνευσαν μάλλον ως αδυναμία σας και προχώρησαν σε νέες προκλήσεις.

Ακραία πρόκληση αποτελεί η ανακοίνωση του Γ.Π.  στους Ισπανούς ποιοι θα παραμείνουν και ποιοι θα φύγουν. Στα πλαίσια των «εκκαθαρίσεων» την προηγούμενη εβδομάδα εκδιώχθηκαν δύο από αυτούς, όπως είχε γίνει και παλαιότερα με εθελοντές Ολλανδούς .

Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε καταγγελία Ισπανού εθελοντή ότι δέχτηκε επίθεση από το ίδιο άτομο.  Ο εθελοντής μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα και ανέφερε το συμβάν. Την καταγγελία επιβεβαιώνουν και  μέλη της Πρωτοβουλίας,  που βρέθηκαν στις Θερμοπύλες.

Η επόμενη  πρόκληση ήρθε από τον επίσημο υπεύθυνο του κέντρου. Το βράδυ της Τρίτης, με τηλεφωνική παρέμβαση, απαγόρευσε την είσοδο Ισπανών εθελοντών-νέων μελών της ομάδας που φιλοξενείται στη δομή εδώ και τρεις μήνες. Εντελώς αναίτια και χωρίς να υπάρχει υποψία για τέλεση παράνομης πράξης ζήτησε  την επέμβαση της αστυνομίας η οποία προχώρησε σε ταυτοποίηση στοιχείων.

Η προκλητική στάση του ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών εκ μέρους των προσφύγων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν και φώναζαν συνθήματα υπέρ των Ισπανών αλληλέγγυων ζητώντας την απομάκρυνση του Γ.Π.

Για να εξομαλυνθεί η κατάσταση χρειάστηκε να επέμβει ο Αστυνομικός Διευθυντής ο οποίος κατέστησε σαφές ότι το κέντρο είναι ανοιχτό σε όλους, κανείς δεν δικαιούται να απαγορεύσει την είσοδο σε αλληλέγγυους και ότι οι Ισπανοί μπορούν να επισκεφτούν και τις επόμενες ημέρες τους πρόσφυγες, όποτε επιθυμούν.

Ο χώρος φιλοξενίας των προσφύγων στις Θερμοπύλες είναι ανοιxτός προς όλους τους αλληλέγγυους.    Πάγια  πρότασή μας είναι να ενταχθούν οι πρόσφυγες   μέσα στον ιστό της πόλης, σε ενοικιαζόμενα από διεθνείς οργανισμούς σπίτια, καλύπτοντας το κόστος της διαμονής τους , εξασφαλίζοντάς τους ανθρώπινο περιβάλλον με  κανονικές συνθήκες διαβίωσης. Για όσον καιρό χρειαστεί να μείνουν στο τόπο μας, μιας και οι χώρες της Ε.Ε αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα και να τους εγκλωβίσουν εδώ, να μάθουμε να ζούμε μαζί , να δουλεύουμε μαζί, να έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας και παιδείας.

 Επανερχόμαστε λοιπόν και καλούμε τους κ. κ. Περιφερειάρχη και  Αντιπεριφερειάρχη να απαντήσουν:

Ποιος έχει την ευθύνη λειτουργίας της δομής ; Ποιος ευθύνεται για τα προβλήματα που δημιουργούνται ;  Ποιος ευθύνεται για τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα εδώ και οχτώ μήνες ;

Ο κ. Γ.Π. ο οποίος δεν είναι υπάλληλος της Περιφέρειας, με ποια ιδιότητα έχει θεσμικό ρόλο σε μια δομή της;

Έχει προσληφθεί με κάποια άλλη σύμβαση και ποια είναι αυτή;

Είναι υπάλληλος Μ.Κ.Ο. στην οποία έχει ανατεθεί η διοίκηση του κέντρου και ποιας;

Έχει το δικαίωμα  η Περιφέρεια να αναθέτει τη διοίκηση μιας υπηρεσίας της σε εξωτερικό συνεργάτη-εθελοντή και με ποιες απολαβές;

Σε μια ανοιχτή δομή πώς δόθηκε  εντολή απαγόρευσης εισόδου; Ενήργησε αυτοβούλως ο επίσημος διοικητής του κέντρου ή κατόπιν εντολής ανωτέρου και ποιανού;

Πού αποσκοπεί αυτή η αυταρχική και προκλητική στάση εκ μέρους των διοικούντων; Ποιους προσπαθεί να εκφοβίσει και γιατί ;

                        Ευελπιστούμε τούτη τη φορά να πάρουμε απαντήσεις.

                                               ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΛΑΜΙΑΣ

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.