Δεν συμφωνεί με τις προτάσεις Γρανίτσα για την ΠΕΛ η Ομοσπονδία ΕΒΕ Φθιώτιδας

Την αντίθεση τους στις προτάσεις του Προέδρου της Πανελλήνιας ΄Εκθεσης Λαμίας  κ. Γρανίτσα για δράσεις της ΠΕΛ το επόμενο διάστημα  ( εμποροπανήγυρη το Σεπτέμβριο, Bazaar  μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, Χριστουγεννιάτικο Χωριό) γνωστοποιεί με αναλυτική επιστολή της η Ομοσπονδία ΕΒΕ Φθιώτιδας. ΄Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση οι δράσεις αυτές βρίσκονται εκτός των σκοπών της ΠΕΛ. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρείται η νομιμότητα και η ασφάλεια των δράσεων αυτών και να έχουν τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας που ενδέχεται να ωφεληθεί ή να ζημιωθεί από αυτές.

 Αναλυτικά το Κείμενο θέσεων-προτάσεων της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Φθιώτιδας

                                                            Προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Δ.Σ. της

                                                            Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας

Αξιότιμοι Κύριοι,

            Μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού σας Συμβουλίου στην οποία συμμετείχαμε κατόπιν προσκλήσεώς σας και τις προτάσεις του Προέδρου κου Γρανίτσα για δράσεις της Π.Ε.Λ. το προσεχές διάστημα όπως :

α)   Εμποροπανήγυρη  το Σεπτέμβριο 2014

β)   Bazaar  μεταχειρισμένων αυτοκινήτων έως  το τέλος 2014

γ)    Χριστουγεννιάτικο Χωριό ( Ελατοχώρα ) Εορτές Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς 2014 – 2015.

            Το Δ. Σ. της Ομοσπονδίας μας συνεδρίασε την Τρίτη 24-06-2014 και σας καταθέτει τις παρακάτω θέσεις τις οποίες ομόφωνα  έλαβε:

Ο σχεδιασμός δράσεών σας κινείται εκτός των σκοπών ίδρυσης και λειτουργίας του Ν.Π.Δ.Δ. που διοικείτε αφού εκ των προβλεπομένων και του Νόμου θα πρέπει να πραγματοποιείτε συγκεκριμένες δράσεις , που σε καμία περίπτωση δεν έχουν σχέση με την  πραγματοποίηση περιοδικών αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι εκθέσεις έχουν ως αποστολή και σκοπό την προβολή και προώθηση επιχειρήσεων, προϊόντων και υπηρεσιών και να δίνουν τη δυνατότητα επαφής του αγοραστικού κοινού για έρευνα αγοράς, ενημέρωση νέων προϊόντων και υπηρεσιών και σε καμία περίπτωση δεν στοχεύουν στις λιανικές πωλήσεις.

Τα θέματα δημιουργίας και λειτουργίας περιοδικών αγορών και εμποροπανηγύρεων συναποφασίζονται από την επιχειρηματική κοινότητα σε συνεργασία  των εκπροσώπων της με την Τοπική Αυτοδιοίκηση  και το αντικείμενο, ο χώρος και ο χρόνος λειτουργίας καθορίζονται από τους ανωτέρω.

Η  Π.Ε.Λ. προκειμένου να προχωρήσει  σε δράσεις εκτός των σκοπών της για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών ( κοινωνικών, οικονομικών, πολιτιστικών και άλλων, είναι ανάγκη  τουλάχιστον να διασφαλίζει την νομιμότητα και την ασφάλεια των δράσεων αυτών και σε κάθε περίπτωση οφείλει να έχει τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών φορέων που ενδέχεται να ωφεληθούν  ( τα μέλη τους) ή να υποστούν ζημία από τέτοιες δράσεις.

 Ειδικότερα επί των προτάσεών σας

α)  ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗΣ

Η πραγματοποίηση εμποροπανήγυρης τον Σεπτέμβριο μας βρίσκει ριζικά αντίθετους ,καθώς εκτιμούμε ότι θα βλάψει συνολικά την αγορά σε μια κρίσιμη περίοδο με την έναρξη των σχολείων και την επιστροφή των καταναλωτών από τις θερινές διακοπές.

β)         Bazaar μεταχειρισμένων αυτοκινήτων:

            Αν και συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα το έβλεπαν επωφελές, διαφωνούμε καθώς βρίσκεται εκτός των σκοπών της Π.Ε.Λ. και ευτελίζει την ίδια την ΠΕΛ.

γ)   Επανάληψη Χριστουγεννιάτικου Χωριού ( Ελατοχώρα ) 2014 – 2015

            Ελπίζαμε ότι η προηγούμενη αρνητική εμπειρία για την οποία εγκαίρως και τεκμηριωμένα  σας είχαμε εκφράσει τις αντιρρήσεις μας , θα σας είχε πείσει να μην κάνετε το ίδιο λάθος.

            Εμείς θα αποφύγουμε να επιχειρηματολογήσουμε πάλι για το ίδιο θέμα, απλά θα σας εκφράσουμε την κάθετη διαφωνία μας και θα θέσουμε κάποια ερωτήματα τα οποία εκτιμούμε ότι θα έπρεπε να έχουν  απαντηθεί δεδομένης της αναστάτωσης που είχατε προκαλέσει με την επιμονή σας  να προσχωρήσετε σε μια δράση καταδικασμένη να αποτύχει.

            Τα ερωτήματα είναι τα παρακάτω:

α)    Ποιο ήταν τελικά το οικονομικό αποτέλεσμα αυτής της δράσης για την Π.Ε.Λ.; Θετικό; Αρνητικό; και  σε ποιο μέγεθος αποτυπώνεται;

β)   Πόσοι επισκέπτες διανυκτέρευσαν σε καταλύματα της περιοχής λόγω  της ελατοχώρας;

γ)   Πόσα λεωφορεία έφεραν επισκέπτες από άλλους Νομούς;

δ)   Πόσα χρήματα ωφελήθηκε ή ζημίωσε η τοπική αγορά από τη διοργάνωση αυτή;

ε)  Πόσο κύρος πρόσθεσε στο θεσμό;

στ)  Ποια παρακαταθήκη έβαλε , ώστε να προσδοκάτε καλύτερα αποτελέσματα την επόμενη διοργάνωση;

ζ)   Πόσο χαμόγελο προσφέρθηκε στους μικρούς συμπολίτες μας και με ποιο κόστος;

η) Υπάρχει έστω και ένας επαγγελματίας που συμμετείχε και ωφελήθηκε;

 Αυτά και άλλα ίσως θα έπρεπε ήδη να έχουν απαντηθεί με έναν απολογισμό που οφείλατε  να έχετε κάνει ως σήμερα, ώστε να δικαιούστε να επαναφέρετε έστω προς συζήτηση το θέμα « Ελατοχώρα »

Η δική μας έρευνα έδειξε ότι υπήρξε ζημία της αγοράς της τάξεως περίπου των (500.000,00) πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ και ουδείς ωφελήθηκε εκτός των επιχειρήσεων πάρκων ψυχαγωγίας και ίσως κάποια Μ.Μ.Ε. που μετά πάθους τάχθηκαν αντεκμηρίωτα υπέρ της διοργάνωσης, ρίχνοντας βέλη κατά των διαφωνούντων.

Βάση των ανωτέρω αναφερομένων εκτιμούμε ότι ο συνολικός σχεδιασμός βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση και μόνο ζημία θα προκαλέσει στην τοπική αγορά και ευτελισμό και απαξίωση της Π.Ε.Λ. για τούτο θα πρέπει να απορριφθεί.

 Η άποψή μας είναι ότι το Δ.Σ. της ΠΕΛ πρέπει να προγραμματίσει και να υλοποιήσει δράσεις που:

α)         Εκπορεύονται από το Νομικό πλαίσιο λειτουργίας της ΠΕΛ.

β)         Δεν βλάπτουν την τοπική επιχειρηματικότητα αλλά την ενισχύουν.

γ)         Είναι ασφαλείς για το  κοινό.

δ)         Βρίσκονται εντός του πνεύματος και του σκοπού ύπαρξης της Έκθεσης.

  Τα  παραπάνω προϋποθέτουν σοβαρή μελέτη και σχεδιασμό σε συνεργασία με:

α)         Τοπικούς φορείς,        

β)         Ομάδες εξειδικευμένων Επιστημόνων,

γ)         Υπουργείο Ανάπτυξης ,         

δ)         Υπουργείο Γεωργίας,

ε)         Πανεπιστημιακή Ιδρύματα  ( ΤΕΙ – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Γεωπονική Σχολή),         

ζ)         Επιχειρήσεις του Πρωτογενούς κυρίως αλλά και του Δευτερογενούς τομέα παραγωγής,

η)         Ευρωπαϊκή Ένωση και Υπηρεσίες προώθησης και ίσως χρηματοδοτικά προγράμματα  που έχουν σχέση με την προβολή τοπικών προϊόντων , νέες τεχνολογίες  για καλλιέργειες  – συσκευασίες, μεταποίησης προϊόντων  του  τόπου μας (ελιές – λάδι – κρασί – οπωροκηπευτικά – ψάρια – όστρακα κ.α.).

            Τέτοιες ενέργειες σοβαρά μελετημένες και στοχευμένες  άμεσα αλλά κυρίως μακροπρόθεσμα  θα ήταν ικανές να καταστήσουν την Π.Ε.Λ. Κέντρο Πανελλήνιου – Πανευρωπαϊκού και ίσως διεθνούς ενδιαφέροντος σε σταθερή βάση, το οποίο θα μπορούσε παράλληλα να εμπλουτιστεί  με Festival  παράδοσης – πολιτισμού, καλλιτεχνικής δημιουργίας και διαλεκτικής  και ιστορικής προβολής.

            Σχεδιασμός στο γόνατο προκειμένου να καλύψουμε   οικονομικά κενά, βλάπτουν και το θεσμό και την τοπική οικονομία και εν τέλει  αυξάνουν και τα οικονομικά κενά.

            Κυρίως όμως δεν δίνουν καμία προοπτική ύπαρξης της Π.Ε.Λ.

            Χωρίς καμία διάθεση αντιπαλότητας μαζί σας , αλλά με διάθεση συμβολής και ρεαλισμού, σας καλούμε να επανεξετάσετε  το σχεδιασμό σας και να αλλάξετε κατεύθυνση εντός του σκοπού της Έκθεσης.

            Η Ομοσπονδία μας είναι στη διάθεσή σας για περεταίρω συζήτηση στο πνεύμα που παραπάνω αναλύσαμε.

 Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                        Ο Πρόεδρος                                           Ο Γεν. Γραμματέας

                   Ιωάννης Λούκας                          Κωνσταντίνος Μπέλλης

 Το κείμενο θέσεων της Ομοσπονδίας  ΕΒΕ Φθιώτιδας προσυπογράφουν εκτός των μελών του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας  και  εκπρόσωποι των παρακάτω πρωτοβάθμιων οργάνων :

 Εμπορικός  Σύλλογος Λαμίας

 Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Αυτ/των Λαμίας & Περιφέρειας

 Σωματείο Επισιτιστών  Ν. Φθιώτιδας

 Σύλλογος  Κατ/ρχών Κουρέων Κομμωτών Φθιώτιδας

 Σύνδεσμος Ηλεκτρολόγων Ν. Φθιώτιδας

 Σωματείο Πλυντών Στεγνοκαθαριστών Ν. Φθιώτιδας

 Σύλλογος Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Φθιώτιδας

 Σύλλογος ΔΣ εμπόρων – Ξυλεμπόρων Ν. Φθιώτιδας

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.