Δήλωση του Γιώργου Δελιχά για την «παραχώρηση» της Π.Ε.Λ.

Με αφορμή το νομοσχέδιο για αλλαγές στον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» και τα όσα -μέσα από παραμορφωτικούς, προεκλογικούς φακούς- παρουσιάζονται στο λαό για τη λύση που θα δοθεί στην Π.Ε.Λ., ο Γ. Δελιχάς, υποψήφιος Δήμαρχος Λαμιέων με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο καθεστώς λειτουργίας της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, έχουν ως βασικό σκοπό να διευκολύνουν την εκμετάλλευση της περιουσίας της από επιχειρηματικά συμφέροντα. Να διευρύνουν περαιτέρω τις δυνατότητες και το πεδίο εμπλοκής ιδιωτών.

Η έκταση των 167 στρεμμάτων που παραχωρείται ως «προίκα» στη νέα Ανώνυμη Εταιρεία που συστήνεται, αποτελεί «φιλέτο» για την ανάπτυξη μιας σειράς επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Την ίδια στιγμή, τα χρέη των προηγούμενων διοικήσεων φορτώνονται στις πλάτες των δημοτών, χωρίς μέχρι τώρα να έχουν αποδοθεί ευθύνες, όπου υπάρχουν.

Η επιλογή μάλιστα της Ανώνυμης Εταιρείας ΟΤΑ για τη μορφή του νέου νομικού προσώπου, εξυπηρετεί τις «ευέλικτες» διαδικασίες εκμετάλλευσης και παραχώρησης της έκτασης σε τρίτους, μακριά από τον έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων και του λαού της περιοχής.

Με την λειτουργία του νέου φορέα, στη βάση ιδιωτικό-οικονομικών κριτήριων, και την παραχώρηση σε αυτόν της έκτασης για 30 χρόνια, διευκολύνεται η ένταξή του σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και, φυσικά, στην αξιοποίηση του χώρου από κοινοπραξίες όπου θα συνυπάρχουν το μεγάλο κεφάλαιο ως επενδυτής και η λεγόμενη αυτοδιοίκηση για τα μάτια των δημοτών.

Σε αυτό έρχονται να συμβάλλουν και οι αλλαγές του νομοσχεδίου «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» για την Τοπική Διοίκηση, οι οποίες εξυπηρετούν την διασύνδεση των Δήμων και των Περιφερειών με ιδιωτικές επενδύσεις. Διευκολύνουν, μεταξύ άλλων, την

Στο σχετικό σχέδιο νόμου, περιγράφεται με σαφήνεια, ότι οι προοπτικές της έκτασης των 167 στρεμμάτων είναι η ανάπτυξη ενεργειακού πάρκου, συνεδριακού κέντρου, τεχνολογικού κέντρου και μιας σειράς άλλων δραστηριοτήτων. Δραστηριότητες που είναι ξένες για τις ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της. Είναι όμως κερδοφόρες για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους αυτούς και βρίσκουν τζάμπα γη και κρατικές επιδοτήσεις για εκμετάλλευση.

Αυτό που απομένει να δούμε είναι ποια επιχειρηματικά συμφέροντα θα πάρουν το πάνω χέρι.

Στη λογική αυτή ήταν ενταγμένη και η αντιπαράθεση που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα ανάμεσα στην κυβέρνηση, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Λαμιέων, γύρω από την διεκδίκηση της πρωτοκαθεδρίας στις εξελίξεις. Αντιπαράθεση που έχει να κάνει με τις διαφορετικές προτεραιότητες της κάθε πλευράς.

Οι πανηγυρισμοί από την πλευρά του κ. Σταυρογιάννη, οι προσπάθειες του κ. Στασινού να προβάλλουν την «καλή» κυβέρνηση που παραχώρησε την ΠΕΛ στο Δήμο Λαμιέων, αλλά και οι προβληματισμοί του προέδρου κ. Λεωνίδα Κωστόπουλου, που κι αυτός θα είναι υποψήφιος με τον κ. Καραΐσκο, έχουν ως στόχο την επικοινωνιακή εκμετάλλευση των εξελίξεων ενόψει των δημοτικών εκλογών, αλλά και την συσκότιση του λαού για την ουσία των αλλαγών.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Λαμιέων εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις αλλαγές που προωθούνται, αλλά και την ανησυχία μας για τις εξελίξεις γύρω από την Π.Ε.Λ.

Ζητάμε την παραχώρηση της έκτασης στο Δήμο Λαμιέων, με αποκλεισμό κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας και παράλληλη διευθέτηση των όποιων δικαστικών εκκρεμοτήτων υπάρχουν σχετικά με την διαθήκη Χαλκιόπουλου, αλλά και καταπατήσεις.

Στο σχετικό σχέδιο νόμου, περιγράφεται με σαφήνεια, ότι οι προοπτικές της έκτασης των 167 στρεμμάτων είναι η ανάπτυξη ενεργειακού πάρκου, συνεδριακού κέντρου, τεχνολογικού κέντρου και μιας σειράς άλλων δραστηριοτήτων. Δραστηριότητες που είναι ξένες για τις ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της. Είναι όμως κερδοφόρες για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους αυτούς και βρίσκουν τζάμπα γη και κρατικές επιδοτήσεις για εκμετάλλευση.

Θεωρούμε πως μπορεί και πρέπει να αξιοποιείται σαν κέντρο προβολής της παραγωγικής δραστηριότητας του τόπου, με έμφαση: Στον αγροτικό τομέα, την κτηνοτροφική παραγωγή, και τη μεταποίησή της, Στη διεύρυνση των παραγωγικών του δυνατοτήτων και την αξιοποίησή τους σε όφελος του λαού, χωρίς μεσάζοντες, επιχειρηματική δραστηριότητα και μονοπώλια του χώρου, Στα αποτελέσματα της εργασίας εργατών και αγροτών στην ευρύτερη περιοχή, Στα σημαντικά ιστορικά γεγονότα που τη σημάδεψαν.

Διεκδικούμε να μετατραπεί ο χώρος της έκθεσης σε τόπο συνάντησης και ανταλλαγή εμπειρίας και απόψεων του λαού. Σε πάρκο Αναψυχής, Πολιτισμού και Αθλητισμού, που πρέπει να αποδοθεί προς χρήση και αξιοποίηση από το σύνολο του λαού της περιοχής, των ερασιτεχνικών συλλόγων και σωματείων.

Να κατασκευαστούν ανοιχτοί και προσβάσιμοι χώροι άθλησης, όπως μικρά γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ , τένις.

Να σχεδιαστούν διαδρομές περιπάτου, ποδηλασίας, τζόκινγκ και προπόνησης αθλητών μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων.

Να κατασκευαστεί ανοικτό θέατρο, αλλά και κλειστές εγκαταστάσεις που θα εξυπηρετούν την ερασιτεχνική δημιουργία, την ανάπτυξη δραστηριοτήτων από πολιτιστικούς συλλόγους, όπως θέατρο, χορός, μουσική, εικαστικές τέχνες, εκθέσεις και διαλέξεις.

Να μετατραπεί η περιοχή σε πνεύμονα ζωής, πολιτισμού και δημιουργίας. Σε σημείο αναφοράς για το σύνολο των κατοίκων και όχι σε αντικείμενο εκμετάλλευσης για επιχειρηματικά συμφέροντα.

Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε κάθε λαϊκό άνθρωπο να συστρατευτεί και να συμπορευτεί μαζί μας»

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.