Για το λουκέτο στην «Tupperware»: Μία ακόμα ξεκάθαρη και κυνική απάντηση στο «ποιοι και γιατί κλείνουν τα εργοστάσια»

Κλείνει το εργοστάσιο της «Tupperware» στη Θήβα-Κάλεσμα αγώνα στους εργαζόμενους από το κλαδικό Σωματείο Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας  » Ο Σπάρτακος»

Ως ένα ακόμα χειροπιαστό παράδειγμα για το ποιος και για ποιον λόγο κλείνει τα εργοστάσια αναδεικνύει το κλείσιμο του εργοστασίου της πολυεθνικής «Tupperware» στη Θήβα που  οι συνέπειες θα είναι βαριές για την οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής τονίζει το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας «Ο Σπάρτακος»

«Πρόκειται για επιχειρηματική απόφαση με κριτήριο το σε ποια χώρα η πολυεθνική θα βγάζει το μεγαλύτερο κέρδος» τονίζεται στην ανακοίνωση καλώντας τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν μοιρολακτικά  την απόφαση της εργοδοσίας και να υπερασπιστούν οργανωμένα το δικαίωμά τους στη δουλειά.

Οπως αναφέρει το Σωματείο, η εργοδοσία ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την απόφαση να κλείσει την παραγωγική μονάδα στην Ελλάδα στις 13/4/2023 και να συνεχίσουν να λειτουργούν μόνο τα τμήματα των πωλήσεων και των logistics, ενώ βεβαίως θα συνεχίσει να πουλά τα εμπορεύματά της στην ελληνική αγορά.

«Χρησιμοποιώντας ως δόλωμα τη μέθοδο των «οικειοθελών αποχωρήσεων», ουσιαστικά ζητούν τη συναίνεση των εργαζομένων για να τους πετάξουν στην ανεργία», τονίζει το Σωματείο, κάνοντας γνωστό ότι στη σχετική συνάντηση ήταν ήδη παρόντες και εκπρόσωποι «συμβουλευτικής» εταιρείας που θα βοηθήσει τους εργαζόμενους να δημιουργήσουν βιογραφικά για να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας! «Ο εμπαιγμός και η πρόκληση προς τους εργαζόμενους ξεπερνούν κάθε όριο», σχολιάζει ο «Σπάρτακος».

Τονίζει ότι «είναι εμφανές πως ο πολυεθνικός όμιλος της «Tupperware» δεν κλείνει την παραγωγική μονάδα της Θήβας επειδή αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας, αφού μιλάμε για έναν κολοσσό με παραγωγικές μονάδες σε διάφορες χώρες και δίκτυο πωλήσεων σε όλες τις ηπείρους. Αντίθετα, πρόκειται για επιχειρηματική απόφαση με κριτήριο το σε ποια χώρα η πολυεθνική θα βγάζει το μεγαλύτερο κέρδος». Και προσθέτει ότι από το 1967 που κατασκευάστηκε και λειτουργεί το εργοστάσιο της Θήβας, «η πολυεθνική άντλησε τεράστια κέρδη, που προήλθαν από την εργασία του προσωπικού της. Εκεί εφαρμόστηκαν τα «σύγχρονα» μοντέλα οργάνωσης και διεύθυνσης της εργασίας (εντατικότητας, ελαστικοποίησης, outsourcing, εργολαβίες), που στόχο έχουν την άνοδο του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων και αργότερα επεκτάθηκαν και στις άλλες βιομηχανίες της περιοχής».

Υπογραμμίζει ότι το κλείσιμο του εργοστασίου παίρνει μεγάλες διαστάσεις και οι συνέπειες θα είναι βαριές για την οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής. Επισημαίνει ότι απασχολούνται περίπου 160 άτομα μόνιμο προσωπικό, καθώς και εργαζόμενοι μέσω εργολάβων, που ο αριθμός τους αυξάνεται ανάλογα με τις ανάγκες και σε συνθήκες φόρτου φτάνουν και τα 100 άτομα, ενώ σημειώνει ότι πολλές μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι είχαν συνεργασία με την εταιρεία.

Στο πλαίσιο αυτό, το κλαδικό Σωματείο τονίζει ότι η εξέλιξη με το κλείσιμο του εργοστάσιο της «Tupperware», που έρχεται να προστεθεί στο κλείσιμο του εργοστασίου της πολυεθνικής Pipe «Life» πριν δύο χρόνια, «δίνει την απάντηση με τον πιο ξεκάθαρο και κυνικό τρόπο στο ερώτημα: Ποιοι και γιατί κλείνουν τα εργοστάσια;».

«Τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι διεκδικήσεις των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους και καλύτερη ζωή. Τις απολύσεις δεν τις φέρνουν οι εργατικοί αγώνες, αλλά το κυνήγι για περισσότερα κέρδη από τους βιομηχάνους και τις πολυεθνικές. Ολα αυτά όχι μόνο πρέπει να προβληματίσουν τους συναδέλφους στον κλάδο, αλλά πρέπει να επιδράσουν αποφασιστικά στην κατεύθυνση της οργάνωσης και πάλης ενάντια στο οικοδόμημα της σχεδιασμένης κλοπής του μόχθου των εργαζομένων», τονίζει το Σωματείο, καλώντας τους εργαζόμενους στην «Tupperware» «να μην αποδεχτούν μοιρολατρικά την απόφαση της πολυεθνικής να τους πετάξει στον δρόμο», «να υπερασπιστούν οργανωμένα το δικαίωμα στη δουλειά και τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.