Βασ. Κυριακάκης: Για την εκποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ παραλιών, εκτάσεων και ιαματικών πηγών Φθιώτιδας‏

ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΘΕΣΜΟΥΣ – ΜΝΗΜΕΙΑ – ΠΑΡΑΛΙΕΣ.

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΕΚΠΟΙΕΙΤΑΙ

Το λεγόμενο Ταμείο «Αξιοποίησης» Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί ένα παρα-θεσμικό, αντισυνταγματικό όργανο με αμαρτωλές και αδιαφανείς διαδικασίες. Λειτουργεί ως ιδιωτική εταιρεία, δεν ελέγχεται από το κοινοβούλιο , ενώ τα μέλη του δεν είναι δημόσιοι λειτουργοί και τους  παρέχεται πλέον ολική νομική ασυλία για οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη απιστίας κατά του δημοσίου συμφέροντος.

Ουσιαστικά είναι μια μαύρη τρύπα, η οποία απορροφά συνεχώς τμήματα της δημόσιας περιουσίας, με τελικό σκοπό την συνολική απαλλοτρίωσή της προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων και μόνο.
Το δε ανταποδοτικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες είναι μηδενικό, καθώς τα όποια έσοδα κατευθύνονται αποκλειστικά στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Ολοκλήρωση του νομικού καθεστώτος  εκποίησης της περιουσίας της χώρας

 Μετά τις παράτυπες μεταβιβάσεις δημόσιας και όχι μόνο ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου (λιμάνια, ακτές, πηγές και υποδομές)στο ΤΑΙΠΕΔ,-πολλές από τις οποίες μπλοκάρονται από νομικές προσφυγές πολιτών- η κυβέρνηση επιλέγει τα πλήρως ελεγχόμενα θερινά τμήματα της Βουλής και μετατρέποντας οικτρές μειοψηφίες βουλευτών  σε εικονικές πλειοψηφίες, επιδίδεται σε  μια βιομηχανία παραγωγής νομοθετημάτων κατά παραγγελία από το Μεσοπρόθεσμο και μετά. Νομοθετήματα που αμφισβητούν βασικές διατάξεις και άρθρα του Συντάγματος και μεταλλάσουν το νομικό καθεστώς προστασίας της δημόσιας περιουσίας, των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος .

Μοναδικός σκοπός να ξεμπλοκάρουν από νομικά κωλύματα  και να προωθηθούν με fast-track διαδικασίες  «στρατηγικές επενδύσεις» και   ιδιωτικοποιήσεις δημόσιου πλούτου.

Ενδεικτικά:

·        Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχει γίνει γνωστό για τους αιγιαλούς, προβλέπεται ότι οι παραλίες που βρίσκονται μπροστά από δημόσια ακίνητα μπορούν ακόμα και να περάσουν, από τον ιδιώτη που θα τα αγοράσει, σε κατάσταση αποκλειστικής χρήσης με πλήρη απαγόρευση της ελεύθερης πρόσβασης.

·        Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατίθεται το επόμενο διάστημα για τα δάση, ουσιαστικά απελευθερώνονται οι αυστηρές προστατευτικές ρυθμίσεις της δασικής νομοθεσίας, και σημαντικές δασικές εκτάσεις προσφέρονται με τυπικούς περιβαλλοντικούς όρους και fast-track διαδικασίες  για πλήθος επιχειρηματικές δραστηριότητες, με αιχμή τον τουρισμό, τη βιομηχανία και τα μεταλλεία για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου.

Και η Φθιώτιδα στο στόχαστρο της εκποίησης

Ήδη σημαντικές εκτάσεις και ακίνητα χιλιάδων στρεμμάτων και μεγάλης τουριστικής, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής σημασίας έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ και βρίσκονται στη λίστα προς εκποίηση.:

o   Αστικά ακίνητα και μικρές εκτάσεις γης σε Λαμία, Σπερχειάδα, Αμφίκλεια

o   Παραθαλάσσιες εκτάσεις:

·         Στην παραλία Σκάρφειας.

·         Το ακίνητο του κάμπινγκ ΕΟΤ στα Καμμένα Βούρλα μαζί με την υποδομή του.

·         Στις περιοχές Γρανιτσάδες και Τσικρίκα Στυλίδας.

   Η πλειοψηφία των αναγνωρισμένων ιαματικών πηγών του νομού μας μαζί με τις μεγάλες συνοδούς εκτάσεις και ακίνητα τους:

·         Πλατυστόμου

·         Λουτρόπολης Υπάτης

·         Λουτρόπολης Καμμένων Βούρλων

·         Κονιαβίτη Καμμένων Βούρλων

·         Θερμοπυλών

Ο ιαματικός πλούτος και τα ιστορικά μνημεία προς εκποίηση αντί για αξιοποίηση

Ειδικά στην τελευταία κατηγορία η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ αμφισβητούν ευθέως και την ίδια την κυριότητα του δημοσίου στο φυσικό πόρο του ιαματικού νερού και του δικαιώματος του πολίτη στην απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτό.*

Με το επικείμενο νομοσχέδιο για τα δάση επιχειρούν να αποχαρακτηρίσουν από δασικές, εκτάσεις των Θερμοπυλών και του Πλατύστομου ώστε να ξεμπλοκαριστούν τα νομικά κωλύματα ιδιωτικοποίησης τους.

Στόχος η παράδοση του ιαματικού πλούτου σε ιδιώτες αποστερώντας βασικά εργαλεία οικονομικής ανάπτυξης από την τοπική μας κοινωνία( ιαματικός τουρισμός, γεωθερμία) αλλά και θυσιάζοντας την ιστορική και αρχαιολογική αξία μνημείων όπως οι Θερμοπύλες στο βωμό εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων.

Ταυτόχρονα προωθούν την εκποίηση των παραπάνω εκτάσεων σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα με μοντέλα all-inclusive τουρισμού που θα πλήξουν καθοριστικά και αρνητικά την τοπική οικονομική και τουριστική δραστηριότητα.

Απαιτείται η καθολική κινητοποίηση των ενεργών πολιτών, των κοινωνικών, πολιτικών, αυτοδιοικητικών και επιστημονικών φορέων με στόχο τη συγκρότηση ενός πλατιού  μετώπου για να αποκρουστεί από κοινού, με αγωνιστικές δράσεις, το ξεπούλημα των παραλιών μας, του ιαματικού και αρχαιολογικού μας πλούτου, της περιουσίας συνολικά της χώρας. Να αποτραπούν οι  κυβερνητικές πολιτικές που στρέφονται ενάντια στην κοινωνία μας, το περιβάλλον, τον πολιτισμό μας, την οικονομία μας και τη ζωή μας.

*( Πολίτες και θεσμικά και αυτοδιοικητικά πρόσωπα έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ενάντια στην μεταβίβαση των πηγών στο ΤΑΙΠΕΔ, η υπόθεση έχει εκδικαστεί και αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου)

Βασίλης Κυριακάκης βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.