Βήματα πίσω από την Περιφερειακή αρχή σε σοβαρά θέματα περιβάλλοντος

Αποφεύγοντας συστηματικά να συγκρουστεί με αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας ο Περιφερειάρχης Στερεάς Κώστας Μπακογιάννης και η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου κάνει πίσω ακόμα και από ομόφωνα  ψηφισμένες αποφάσεις της προηγούμενου Περιφ. Συμβουλίου. 

Μετά την άρνηση έκδοση ψηφίσματος για το θέμα των διοδίων η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου   αρνήθηκε να πάρει θέση για  σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα  για τα οποία   υπάρχουν αντιδράσεις και αγωνία για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία από τις τοπικές κοινωνίες  όπως η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για καύση RDF  από την εταιρία Lafarge-ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Μυλάκι Εύβοιας, τον υπερκορεσμό σε αιολικά πάρκα στη Ν. Ευβοια και τις παράνομες επεκτάσεις των ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή του Αλιβερίου.

Ειδικότερα για το θέμα της Lafarge  το οποίο μπήκε ως κατεπείγον από την μείζονα μειοψηφία  με συγκεκριμένη αιτιολόγηση από τον περιφ. Σύμβουλο Νίκο Στουπή αλλά και τον Γ. Μαρίνο από την Λαϊκή Συσπείρωση, ο Περιφερειάρχης πήρε αποστάσεις από προηγούμενη ομόφωνη αρνητική απόφαση του περιφ. Συμβουλίου και παραπέμπει το θέμα σε διαβούλευση με το Δήμο Κύμης-Αλιβερίου  χαρακτηρίζοντάς το θέμα τοπικού χαρακτήρα.

Αλλά και τα υπόλοιπα περιβαλλοντικά θέματα που μπήκαν προ ημερήσιας διάταξης από την μείζονα μειοψηφία  όπως  των ιχθυοκαλλιεργειών και των αιολικών πάρκων με αφορμή την απόφαση της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής που εκφράζει τις επιφυλάξεις της για την ΜΠΕ ,  παραπέμπει σε επόμενες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Με παρόμοια χαλαρή στάση αντιμετωπίστηκε και το καυτό θέμα του ΤΕΙ  Στερεάς. Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε σημαντικό και σπουδαίο το έργο στο ΤΕΙ  και κάλεσε όλες τις παρατάξεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να σταματήσει ο κατήφορος στο ΤΕΙ Στερεάς και να διεξαχθούν άμεσα εκλογές  για Διοίκηση στο ίδρυμα.  Σε παρόμοιο πλαίσιο αλλά με έντονη κριτική στην παρέμβαση του Υπουργού Παιδείας στο αυτοδιοίκητο   του ΤΕΙ αλλά και στο θεσμικό μνημονιακό πλαίσιο του σχεδίου ΑΘΗΝΑ για τα προβλήματα στην Ανώτατη Εκπαίδευση  κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των παρατάξεων της μειοψηφίας.

Τελικά  αποφασίστηκε να  υπάρξουν επαφές τις επόμενες ημέρες και να ασκηθεί πίεση στους εμπλεκόμενους φορείς- Υπουργείο και  ακαδημαϊκό προσωπικό- ώστε  να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να ξεκινήσει άμεσα η εκλογική διαδικασία.

Εκείνο που γίνεται πλέον φανερό από τις πρώτες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου  είναι  ότι ο Περιφερειάρχης Στερεάς Κώστας Μπακογιάννης   με το επιχείρημα ότι   τα θέματα που κατατίθενται προς συζήτηση  είναι εκτός της αρμοδιότητας της  Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης αρνείται να  εκφράσει  σαφή πολιτική θέση κόντρα στις κυβερνητικές επιλογές για σοβαρά θέματα  που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες  παραπέμποντας τα  στην ΤΑ α βαθμού ή εκφράζοντας γενικόλογα ευχολόγια για την επίλυση τους.  

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.