Ασφυξία στη Περιφέρεια Στερεάς από τα φέσια της ΠΕ Εύβοιας παρελθόντων ετών. Ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα;

Αποζημιώσεις και αστικές αξιώσεις σε βάρος των νομικών προσώπων της Περιφέρειας ξεπερνούν τα 50 εκ ευρώ αποκάλυψε η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο (18/5). Το μεγαλύτερο χρέος αφορά την Περιφερειακή Ενότητα της Εύβοιας με το το επίδικο ποσό να φτάνει τα 40 εκ ευρώ, από τα οποία τα 7 εκ έχουν τελεσιδικήσει και θα πρέπει άμεσα να καταβληθούν ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων της Περιφέρειας .

Τα φέσια αφορούν διαχείριση παλαιότερων ετών και σύμφωνα με τους νομικούς συμβούλους της Περιφέρειας υπάρχουν υποθέσεις σε δικαστική εκκρεμότητα από το 1997. Πολλές από τις περιπτώσεις αυτές αφορούν επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων που δεν δίνονταν και έγιναν προσφυγές στα δικαστήρια και αποφάσεις δικαστηρίων για τον καθορισμό τιμής μονάδας σε περιπτώσεις απαλλοτριώσεων στην εκδίκαση των οποίων οι υπηρεσίες της  ΠΕ Ευβοιας  δεν παρευρίσκονταν για να τις υποστηρίξουν νομικά . Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Περιφερειακό συμβούλιο στις υποθέσεις αυτές φαίνεται να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα που ασκούσαν την εξουσία την περίοδο από το 1997 έως το 2013, όπως ο πρώην Αντπ/ρχης Εύβοιας κ.Μπουραντάς υπηρεσιακοί παράγοντες που υπέγραφαν τις εισηγήσεις για την εκταμίευση πόρων, εργολαβικά συμφέροντα , δικηγόροι αλλά και δικαστικοί λειτουργοί που έπαιρναν τις αποφάσεις για απαλλοτριώσεις και αποζημιώσεις .

Όλες οι παρατάξεις στο περιφερειακό Συμβούλιο συμφώνησαν ότι πρόκειται για ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της περιφέρειας .  Πρόθεση της Περιφέρειας είναι να έρθουν όλα στο φως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος σε αντίθεση με την αντιπολίτευση απέφυγε να εστιάσει τη συζήτηση στο θέμα των πολιτικών ευθυνών καλυπτόμενος πίσω από την παραγραφή των αδικημάτων.
.
Με ιδιαίτερα οξείς τόνους ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Γιαννόπουλος μίλησε «για συμμορίες καταλήστευσης του δημοσίου χρήματος» ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση όλων αυτών των υποθέσεων προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για τα συμφέροντα που κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης . Ο κ. Γιαννόπουλος άφησε αιχμές στην κριτική του ακόμη και για δικαστικούς λειτουργούς που έπαιρναν αποφάσεις εκδικάζοντας υπέρογκα ποσά για τις απαλλοτριώσεις και τις αποζημιώσεις προς εργολάβους μεγάλων έργων
Για καθεστώς ατιμωρησίας μίλησε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Στουπής και τόνισε ότι υπάρχει πολιτική διάσταση στο θέμα που δεν μπορούμε να κάνουμε πως δεν τη βλέπουμε. Η απάντηση από την πλευρά της Περιφέρειας θα πρέπει να είναι δυναμική Ο κ. Στουπής ζήτησε να αναζητηθούν ευθύνες σε ολα τα επίπεδα για όλες αυτές τις υποθέσεις στις οποίες υπήρξε κατάχρηση εξουσίας και κατασπατάληση δημόσιων πόρων, ιδιαίτερα όταν οι υπεύθυνοι εξακολουθούν να διεκδικούν ρόλο στο δημόσιο γίγνεσθαι. Για ένα θέμα με έντονες πολιτικές διαστάσεις μέσα από τα περιθώρια που δημιουργούνται εκεί που επικρατούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ο εκπρόσωπος της «Αριστερής Παρεμβασης» Βασίλης Ζούμπος ζήτησε να διαλευκανθεί πλήρως η κατάσταση επισημαίνοντας ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν θα πρέπει να αρκεστεί στην καταγραφή της κατάστασης.Τέλος, ο Κ. Χαινάς μίλησε για θετική εξέλιξη γιατί το θέμα έρχεται στο Περιφερειακό συμβούλιο για ενημέρωση και συζήτηση.

 Στη δευτερολογία του ο Περιφερειάρχης επανέλαβε ότι «το όλα στο φως είναι για την Περιφέρεια απαράβατη αρχή» ενώ άφησε αιχμές προς την  αντιπολίτευση «για τις πομπώδεις εκφράσεις για λεηλασίες και συμμορίες»  που ακούστηκαν α αλλά δεν κατατέθηκαν προτάσεις για τη λύση του προβλήματος. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος που προκαλεί οικονομική ασφυξία στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο  κ. Μπακογιάννης   δήλωσε ότι έχει αρχίσει επαφές με το Υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης ενώ έμμεσα άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν συνεννοήσεις για τραπεζικό δανεισμό δηλαδή, οι πολίτες να επωμιστούν τα βάρη της κατάχρησης δημοσίου χρήματος.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.