Απολογισμός 2013 και Αξιολόγηση συζητήθηκαν σε κλίμα ..μετεκλογικής έντασης στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας

 Ο απολογισμός  και  ισολογισμός του 2013 , η τροποποίηση προϋπολογισμού 2014 , τα έργα που θα πρέπει να γίνουν  στο γήπεδο Λαμίας καθώς και η αξιολόγηση των Υπαλλήλων κυριάρχησαν στη χθεσινή διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας. Η συνεδρίαση αυτή που ήταν και η τελευταία πριν την αλλαγή φρουράς στο Δήμο Λαμίας διεξήχθη σε κλίμα …μετεκλογικής έντασης με πολλούς νέους δημοτικούς συμβούλους  να παρακολουθούν τις εργασίες της και απερχόμενους να εκφωνούν τις αποχαιρετιστήριες ομιλίες τους αλλά και την παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων του Δήμου οι οποίοι έκαναν παρέμβαση για το θέμα της αξιολόγησης.

Στην ειδική συνεδρίαση που προηγήθηκε και  στην οποία  συζητήθηκε ο απολογισμός και ισολογισμός 2013  ο οποίος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία,  ο απερχόμενος Δήμαρχος Λαμίας Γ. Κοτρωνιάς  στην εισήγησή του ισχυρίστηκε ότι παρά τις μνημονιακές περικοπές ο Δήμος Λαμίας βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση. Ειδικότερα ο κ. Κοτρωνιάς μίλησε για ταμειακό υπόλοιπο του Δήμου ύψους 10 εκ. ευρώ για οφειλές τρίτων προς το Δήμο ύψους 9 εκ. ευρώ αλλά και διεκδικήσεις εργαζομένων που εκκρεμούν στα Δικαστήρια ύψους 12 εκ. ευρώ. Όπως τόνισε, ο κ. Κοτρωνιάς ο Προϋπολογισμός του 2015 θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι 5 Σεπτεμβρίου και ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει να συμμετέχει  στην κατάρτιση του και η νέα Δημοτική Αρχή. Επίσης προανήγγειλε συνάντηση με το νέο Δήμαρχο Λαμίας Νίκο Σταυρογιάννη για να τον ενημερώσει για την οικονομική κατάσταση του Δήμου.

 Τους ισχυρισμούς του Δημάρχου Λαμίας Γ. Κοτρωνιά για ταμειακό πλεόνασμα αμφισβήτησαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης οι οποίοι καταψήφισαν τον ισολογισμό και άσκησαν κριτική στη Δημοτική αρχή που εναρμονίστηκε με τις μνημονιακές πολιτικές και τον Καλλικράτη και  με τις επιλογές του ευνόησε την ιδιωτικοποίηση τομέων του Δήμου όπως η καθαριότητα. Επίσης εκφράστηκαν αμφιβολίες κατά πόσο  είναι δυνατόν να μπουν στο Ταμείο του Δήμου οι ανείσπρακτες οφειλές τρίτων επειδή στην πλειοψηφία τους αφορούν οφειλές από επισιτιστικές επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή οι ιδιοκτήτες τους βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

 Για το θέμα της αξιολόγησης έκαναν παρέμβαση εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δήμο Λαμίας που κατέθεσαν ψήφισμα ανάλογο με αυτό που έχει καταρτίσει η ΚΕΔΚ σε συνεργασία με την ΠΟΕ –ΟΤΑ.

 Στο ψήφισμα το οποίο  εγκρίθηκε μετά από πολλή θεωρητική συζήτηση για το θέμα της αξιολόγησης καλείται το Δημοτικό συμβούλιο «να εκφράσει την πλήρη αντίθεση του στη νέα μέθοδο αξιολόγησης που προάγει ο Ν.4250/2014, ένα ακόμη μνημονιακό και αντεργατικό μέτρο που αποσκοπεί στη μείωση του προσωπικού και στη  εκχώρηση δομών και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα και  των ΟΤΑ στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση προσπαθεί, με εργαλείο τη συγκριτική « αξιολόγηση» να δημιουργήσει μια νέα δεξαμενή διαθεσίμων καθορίζοντας εκ των προτέρων τα ποσοστά και τις κλίμακες βαθμολόγησης… Ζητάμε την άμεση καταργηση του Νόμου 4250/2014 περί συγκριτικής αξιολόγησης και δεσμευόμαστε να μην εκδώσουμε απόφαση επιμερισμού ποσοστών, προϋπόθεση έναρξης των διαδικασιών για την εφαρμογή του Νόμου»

 Όπως διευκρίνισαν οι εργαζόμενοι δεν είναι κατά της αξιολόγησης αλλά  τον τρόπο που εισάγεται με το συγκεκριμένο νόμο.

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση ο Κώστας Μπασδέκης ζήτησε να παρθεί απόφαση  από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά της αξιολόγησης και κατέθεσε το πολιτικό σκεπτικό της πρότασης του που αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν στο τελικό κείμενο.

Την αξιολόγηση υπεραμύνθηκε ο δημοτικός σύμβουλος και  Δ/ντης Περιφερειακής  Εκπαίδευσης  Ηλίας Παλιαλέξης για να εισπράξει έντονη κριτική από τους εκπροσώπους των εργαζομένων και δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας που τον χαρακτήρισαν εκφραστή των μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης. Πάντως απόψεις υπερ της αξιολόγησης αν  αυτή είναι αξιοκρατική ακούστηκαν από πολλούς δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας  ενώ εκφράστηκαν αμφιβολίες κατά πόσο μπορεί να δεσμευτεί η Δημοτική να μην στείλει τις καταστάσεις στο Υπουργείο. Ο  εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Πολιτων για τη Λαμία Παν. Στασινός εξέφρασε την αντίθεση του για τον τρόπο που  θεσπίζει τη αξιολόγηση ο συγκεκριμένος νόμος άσκησε κριτική γιατί ο Δήμος δεν εφάρμοσε την εσωτερική αξιολόγηση των δομών του.

 Την κάθετη αντίθεση της στην αξιολόγηση όπως αυτή επιχειρείται εξέφρασε και η εκπρόσωπος της «Παρέμβασης Πολιτών για τη Λαμία» Μαρία Αντωνίου επισημαίνοντας ότι δεν ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε γενικά για την αξιολόγηση αλλά  να ζητήσουμε την κατάργηση του συγκεκριμένου Νόμου που οδηγεί σε διαθεσιμότητες-απολύσεις και καταργεί ολόκληρες δομές των Δήμων προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.