Αποθεματικά, ΚΕΥΠ και ΧΥΤΑ στο επίκεντρο της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο Λαμίας (βίντεο & φωτο)

Κατά πλειοψηφία   εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας (27/5) το άνοιγμα λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδας για την μεταφορά των αποθεματικών του Δήμου  σύμφωνα με το νόμο 4323/2015 που ψηφίστηκε πριν μερικές βδομάδες από τη βουλή.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση πάρθηκε με ψήφους 24 υπέρ και 11 κατά, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η παράταξη του Γ. Κοτρωνιά.  Αν και το θέμα είχε συζητηθεί αναλυτικά στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο,   οι παρατάξεις της μειοψηφίας του Γ. Κοτρωνιά, της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ- Σύγχρονη πόλη  επανήλθαν συνολικά στο θέμα ασκώντας κριτική στη δημοτική αρχή για τη σπουδή της να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας  επικαλούμενες  τις επιφυλάξεις που εξέφρασε η ΠΕΔ Στερεάς και η ΚΕΔΕ για το θέμα.

O Δήμαρχος Λαμίας Νίκος Σταυρογιάννης απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε  τόνισε ότι πρόκειται μόνο για άνοιγμα λογαριασμού και ότι δεν  θα κατατεθούν χρήματα μέσα σε αυτόν προτού υπάρξει εξειδίκευση από τη κυβέρνηση   και συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Παράλληλα ο κ. Σταυρογιάννης τόνισε, ότι αν και δεν συμφωνεί με τον τρόπο που έγινε η ρύθμιση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ωστόσο όπως δήλωσε, «ζούμε σε ευνομούμενη πολιτεία και οι νόμοι ψηφίζονται από πλειοψηφίες», εκφράζοντας  την αισιοδοξία του ότι στη διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση θα επιτύχει μια συνολική συμφωνία που θα έχει αναπτυξιακή μορφή.

Κατά τη  διάρκεια  της ονομαστικής ψηφοφορίας (που ζήτησε ο συνδυασμός του πρώην δημάρχου Γ. Κοτρωνιά),   ο  δημοτικός σύμβουλος Τάκης Συλεούνης έκανε ειρωνικό σχόλιο απευθυνόμενος  προς τη  δημοτική σύμβουλο  της «Παρέμβασης Πολιτών για τη Λαμία» Κατερίνα Αντωνίου για τη θετική ψήφο που έδωσε για το άνοιγμα λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδας.  Το  χλευαστικό σχόλιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κ. Αντωνίου και των υπολοίπων δημοτικών συμβούλων .

Κριτική ασκήθηκε επίσης από τις παρατάξεις της μειοψηφίας για το κλείσιμο παιδικών χαρών στο Δήμο Λαμίας οι οποίες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας όπως αυτές των οδών  Όθωνος, Σαρανταπόρου , Δοϊράνης και Πάφου ζητώντας να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες     διαφορετικά η πόλη, όπως ειπώθηκε κινδυνεύει να μείνει χωρίς παιδικές χαρές.

Έντονα απασχόλησε την συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου και το ενδεχόμενο  κλεισίματος του ΚΕΥΠ που από πολλές πλευρές θεωρήθηκε «καταστροφή» για την πόλη της Λαμίας. Σε αντίθεση με το καταστροφολογικό κλίμα, ο επικεφαλής της ΠΕΠΛΑ Παναγιώτης Στασινός  αμφισβήτησε ότι η απώλεια του στρατοπέδου θα ήταν καταστροφή για την πόλη, λέγοντας, «το μοντέλο σε κάθε πόλη και από ένα στρατόπεδο ή δε ξέρω τι άλλο έχει αποτύχει και μας έφερε εδώ που είμαστε σήμερα». Παράλληλα τόνισε ότι, «άλλοι δήμοι που δεν έχουν στρατόπεδα αλλά έχουν στρέψει την οικονομία τους στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό έχουν πετύχει μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη από αυτές που βασίζονταν στα στρατόπεδα». 

  Η μεταφορά της Υποδιοίκησης της 5ης ΥΠΕ στη Λάρισα ήταν ένα ακόμα θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση με όλες τις παρατάξεις να ακούν αρνητική  στην απόφασή του Υπουργείου Υγείας

Για το θέμα του κλεισίματος του ΚΕΥΠ   ο κ, Σταυρογιάννης ενημέρωσε το σώμα ότι ζήτησε  συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής  Άμυνας ενώ για το δεύτερο θέμα  ενημέρωσε ότι σε επικοινωνία που είχε με βουλευτές του  νομού και κυβερνητικά στελέχη επίκειται αναδιάρθρωση των υγειονομικών περιφερειών στην οποία προβλέπεται ξεχωριστή υγειονομική περιφέρεια για τη Στερεά Ελλάδα με έδρα τη Λαμία.

Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η  δήλωση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Τάσου Χρονά ότι  στις 12 Ιουλίου λήγει η άδεια και προβλέπεται να μπει λουκέτο στο ΧΥΤΑ  Λαμίας,  ειδάλλως ο Δήμος θα πρέπει να καταβάλει υπέρογκα πρόστιμα σε συνδυασμό και με τις προσφυγές και  αντιδράσεις των κατοίκων  του Δήμου Μακρακώμης για την μετεγκατάσταση του ΧΥΤΑ το Τρίλοφο. Ο κ. Χρονάς επέκρινε έντονα  την δημοτική αρχή για αποσπασματική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του μεγάλου προβλήματος της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων για το οποίο  ο Δήμαρχος Λαμίας και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας  κρατά  «κλειστά» τα χαρτιά του χωρίς να έχει καταθέσει προς συζήτηση ένα ολοκληρωμένο  σχέδιο  για την επόμενη ημέρα.

DSC_2231 DSC_2237 DSC_2238

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.