Απεργία πείνας ξεκίνησαν οι απολυμένοι της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας (φωτορεπορτάζ+βίντεο)

Από σήμερα το πρωί ξεκίνησαν απεργία πείνας 45 απολυμένοι στη Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας. Ζητώντας την άμεση καταβολή των οφειλομένων αποζημιώσεων. Όπως  δήλωσαν, είναι απολυμένοι  από το Μάρτιο  όταν η ΣΤΛ με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας μπήκε σε  διαδικασία εκκαθάρισης αλλά  εδώ και 6 μήνες δεν έχουν πάρει τις  οφειλόμενες αποζημιώσεις παρά τις υποσχέσεις που πήραν. Την ίδια στιγμή η Τράπεζα απαιτεί να καταβάλουν τις δόσεις των δανείων που τους έχει χορηγήσει στο παρελθόν. Κατέφυγαν στην απεργία πείνας σαν «ύστατη  λύση» γιατί αντιμετωπίζουν πλέον  πρόβλημα επιβίωσης.

Παράλληλα με την απεργία πείνας των απολυμένων, το Σωματείο εργαζομένων στη Συνεταιριστική Τράπεζα  με ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης των μελών του  προχωρά σε απεργία την Παρασκευή  21/9 και Δευτέρα 24/9  με αιτήματα την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων απολύσεων και  την ανάκληση της παράνομης απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος να θέσει σε εκκαθάριση τη ΣΤΛ. Επί πλέον, ζητούν από το Υπουργείο Οικονομίας να αναλάβει πρωτοβουλίες για την απορρόφηση των απολυμένων σε άλλες τράπεζες όπως έχει γίνει στο παρελθόν για παρόμοιες περιπτώσεις.

Οι απολυμένοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση για διακριτική μεταχείριση των συνεταιριστικών τραπεζών και των εργαζόμενων σε αυτές. Ελπίζουν τόσο σε πολιτικές πρωτοβουλίες όσο και στη δικαίωση τους από τα ελληνικά Δικαστήρια όπου έχουν προσφύγει κατά της παράνομης απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδας. Η προσφυγή τους  θα εκδικαστεί αρχές Οκτωβρίου και σε περίπτωση που δεν βρουν το δίκαιο τους είναι αποφασισμένοι να καταφύγουν σε Ευρωπαϊκά δικαστήρια.

«Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της απεργίας μας και είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε στα άκρα γιατί δεν έχουμε κάτι άλλο να κάνουμε»  δήλωσε ο κ. Σειντής, εκπρόσωπος Συλλόγου των εργαζομένων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας  καλώντας  την Πολιτεία και τις τοπικές αρχές να βοηθήσουν να εξευρεθεί λύση για το καλό του τόπου και γενικότερα της Τράπεζας.  

Τι σημαίνει όμως  να χάνεις ξαφνικά τη δουλειά σου και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την τοπική οικονομία και τους μικρομετόχους οι οποίοι  όχι μόνο έχασαν τα μερίδια του αλλά πιθανόν  να κληθούν να καταβάλλουν και την αξία τους στο πενταπλάσιο;

Την απάντηση την δίνουν οι ίδιοι οι απολυμένοι που βιώνουν το πρόβλημα και ζητούν αλληλεγγύη  και δικαιοσύνη.

 «Με την απόφαση της η Τράπεζα της Ελλάδας πριν 6 μήνες , έκλεισε  μια τράπεζα με 112 χρόνια ιστορία, 12000 συνεταίρους, 12 χιλιάδες οικογένειες και αυτό θα στοιχίσει ακριβά στους μικρομετόχους της τράπεζας και στην τοπική κοινωνία. Από τις συγχωνεύσεις των Τραπεζών έχουν εξαιρέσει τις   συνεταιριστικές τράπεζες κι αυτό είναι  άδικο. Καλούμε την Τράπεζα της Ελλάδας να επανεξετάσει τη στάση της και την Πολιτεία να βρει κάποια λύση για τους απολυμένους. Πιστεύουμε ότι είναι δυνατό μέσα από το καταστατικό   της εκκαθάρισης  αφού  έχουν δημοσιευτεί οι ισολογισμοί να βρεθεί τρόπος οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν τον εργασιακό τους βίο με άλλη μορφή. Όλοι έχουμε οικογένειες, υποχρεώσεις, χωρίς να έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ από  την νόμιμη αποζημίωση παρά τις διαβεβαιώσεις ».

« Όταν κάποιος μένει άνεργος σε τέτοιες εποχές ξέρει ότι η ελπίδα του να βρει δουλειά είναι μηδαμινές. Όποιος μένει άνεργος, χάνει ην ελευθερία του μή έχοντας χρήματα και ένα κομμάτι της αξιοπρέπειας του. Πίσω από εμάς βρίσκονται, παιδιά, οικογένειες, Ένα κομμάτι της ζωής μας άλλαξε άδικα και βίαια μέσα σε μια ώρα. Η απεργία πείνας είναι ένα μέσο πίεσης για να γυρίσει η Πολιτεία να μας δώσει λύση. Ζητάμε ίση μεταχείριση με  τους απολυμένους άλλων τραπεζών που δεν έμειναν χωρίς δουλειά».

Δείτε το βίντεο εδώ

 Δείτε επίσης:

Απεργία πείνας ξεκινούν οι απολυμένοι της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας

http://www.altpress.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

1 comment

  1. Παράλληλα με την απεργία πείνας των απολυμένων, το Σωματείο εργαζομένων στη Συνεταιριστική Τράπεζα με ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης των μελών του προχωρά σε απεργία την Παρασκευή 21/9 και Δευτέρα 24/9 με αιτήματα την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων απολύσεων και την ανάκληση της παράνομης απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος να θέσει σε εκκαθάριση τη ΣΤΛ. Επί πλέον, ζητούν από το Υπουργείο Οικονομίας να αναλάβει πρωτοβουλίες για την απορρόφηση των απολυμένων σε άλλες τράπεζες όπως έχει γίνει στο παρελθόν για παρόμοιες περιπτώσεις.