Κριτική για τους χειρισμούς του Δημάρχου στο θέμα της έκθεσης «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» Μίκης Θεοδωράκης στο ΔΣ του Δήμου Λαμίας

Μεγάλο μέρος της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας  την Δευτερα 11/11/12 απασχόλησε το θέμα της έκθεσης «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» Μίκης Θεοδωράκης του Ε. Βαρλάμη και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στον δήμο Λαμίας και το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας.

Δριμεία κριτική δέχτηκε από όλες τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης  ο Δήμαρχος Λαμίας Γιώργος Κοτρωνιάς για το έλλειμμα ενημέρωσης του ΔΣ και τους προσωπικούς του χειρισμούς στο θέμα που είχαν σαν αποτέλεσμα να δυσφημιστεί η πόλη μας.

Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τζένη Οικονόμου  κατηγόρησε τον Δήμαρχο ότι χειρίστηκε το θέμα  εν κρυπτώ για πολιτική εκμετάλλευση. Του καταλόγισε πολιτική ευθύνη για τους χειρισμούς που εκθέτουν την πόλη μας έγιναν και κατέληξαν  να γίνει η έκθεση «πολιτιστικό ναυάγιο».

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κοτσάνος ανέφερε πως η θέση της παράταξής του δικαιώθηκε  που  είχε διαβλέψει ότι το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας έψαχνε χρήματα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χαρακτήρισε αδικαιολόγητο τον ενθουσιασμό του Δημάρχου  και αρνητικό το αποτέλεσμα  γιατί ακόμη και αν κερδίσαμε στα δικαστήρια, δυσφημίστηκε η πόλη μας.

 Ενάντια στην εμπορευματοποίηση της τέχνης τοποθετήθηκε η εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κατερίνα Τσέλιου, τονίζοντας ότι «oταν η τέχνη γίνεται αντικείμενο οικονομικής ανταλλαγής ξεπέφτει».

Η Μαρία Αντωνίου εκπροσωπώντας την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ επέρριψε ευθύνες στον δήμαρχο για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα καταθέτοντας τα παρακάτω ερωτήματα: Στο πολιτικό κομμάτι. Γιατί  ο Δήμαρχος  δεν ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά το  ‘ πήρε πάνω του’ με αποτέλεσμα να διασύρεται το όνομα  ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου και  να σχηματίζεται αρνητική εντύπωση για την πόλη μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο θέμα κόστους. Πως  ο Δήμαρχος Λαμίας ενέκρινε  με τόση με απλοχεριά ένα προϋπολογισμό 150.000 ευρώ  τη στιγμή που οι οικονομικοί πόροι του Δήμου είναι περιορισμένοι και υπάρχουν προβλήματα επιβίωσης μεταξύ των δημοτών; Γιατί δεν ανατέθηκε από την αρχή η επιμέλεια της έκθεσης στην Διευθύντρια της Δημοτικής Πινακοθήκης που είχε την εμπειρία να την οργανώσει χωρίς κόστος για το Δήμο; Κλείνοντας η κ. Αντωνίου  επισήμανε ότι οι λάθος χειρισμοί  αντί να έχουν σαν αποτέλεσμα  να τιμηθεί  ο Μίκης Θεοδωράκης,  κατάντησαν «ύβρη» απέναντι σε ένα συνθέτη-σύμβολο που η μουσική του έχει συνδεθεί με τους αγώνες του λαού. 

 Πολιτική ευθύνες επέρριψε στον Γιώργο Κοτρωνιά και ο Παναγιώτης Στασινός  από την Πρωτοβουλία Ενεργων Πολιτών Λαμίας που «η πολλά υποσχόμενη έκθεση οδηγήθηκε σε φιάσκο, η πόλη δυσφημείται,  ξοδεύτηκαν και θα ξοδευτούν χρήματα χωρίς το αναμενόμενο αποτέλεσμα και ναυάγησαν τα σχέδια για ένα Κέντρο – Ίδρυμα Μίκη Θοδωράκη στη Λαμία». «Οι προσωπικές πρωτοβουλίες, χειρισμοί και επιλογές του Δημάρχου», τόνισε, «οδήγησαν και οδηγούν σε αδιέξοδα. Ζήσαμε αυτό το διάστημα το «δημαρχοκεντρικό» μοντέλο διοίκησης του Δήμου σε όλο του το μεγαλείο. Ενημέρωση δεν είχαμε, κι αν είχαμε μια λειψή ενημέρωση, ήταν εκ των υστέρων και για επικύρωση των συμφωνημένων ενώ ο Δήμαρχο αρνήθηκε τη διεξαγωγή έκτακτου ΔΣ  ή ενημλετρωση των επικεφαλής των παρατάξεων μετά τη δικαστική εμπλοκή του θέματος».  Τέλος, παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν  ο κ. Στασινός ζήτησε  να συνεχιστούν  οι πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου για την ίδρυση ενός Κέντρου ή Ιδρύματος με το όνομα του Μίκη Θοδωράκη.  Για το σκοπό αυτό θα μπορούσε να συσταθεί ένα επενδυτικό σχήμα με επικεφαλής τον Δήμο για να αξιοποιήσει κονδύλια του Β’ ΕΣΠΑ.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λαμίας  Γιώργος Κοτρωνιάς  τόνισε πώς  στόχος του  ήταν να δημιουργήσει στην Λαμία ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού, χαρακτηρίζοντας την έκθεση Βαρλάμη «ένα πρώτο βήμα για την ίδρυση του Μουσείου Θεοδωράκη». Αυτή τη στιγμή, είπε η έκθεση συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία και επισκεψημότητα και την επιμέλεια της έχει η διευθύντρια της Πινακοθήκης Λαμίας κ. Εφης Παπαευθυμίου.

Για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και τη δικαστική διαμάχη με το Θεατρικό Εργαστήρι Βεργίνας ομολόγησε πως  «κινήθηκε  από ενθουσιασμό και μπροστά στην φήμη των κυρίων Θεοδωράκη και Βαρλάμη δεν σκέφτηκα τίποτα. Δεν κατάλαβα πως πίσω θα βρισκόταν εργαστήρια με τρίτες σκέψεις». Παραδέχθηκε επίσης,  ότι για την έκθεση εκταμιεύθηκαν 80.000 ευρώ από το ταμείο του Δήμου ενώ ανέφερε ότι ο. Εκκρεμούν βέβαια 70.000 που απαιτεί το Θεατρικό Εργαστήρι Βεργίνας για τα οποία θα αποφασίσει το Δικαστήριο όμως  όπως ανέφερε ο κ. Κοτρωνιάς, » οι επιστολές δεν δεσμεύουν το Δήμο». Μίλησε επίσης για κατευθυνόμενες δημοσιεύσεις από διάφορα Blogs  και επισήμανε ότι έγινε κάτι πολύ σπουδαίο για την πόλη μας . Τέλος, ξεκαθάρισε  πως η δημοτική αρχή δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια δημιουργίας του μουσείου Μίκη Θεοδωράκη. Για το σκοπό αυτό υπάρχουν και  προσφορές  από συμπολίτες μας όπως του Τάκη Παληού, συνεργάτη για πολλά χρόνια του μουσικοσυνθέτη ο οποίος  δωρίζει το κτήμα του και έχει κάνει πρόταση  για τη δημιουργία του Μουσείου Θεοδωράκη .

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.