«Αντάρτης στα Βουνά της Ρούμελης»: Μνήμες Αντίστασης στη Λαμία στην εκδήλωση για τον καπετάν Νικηφόρο (φωτο)

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στον καπετάνιο του ΕΛΑΣ Δημήτρη Ν. Δημητρίου  (καπετάν Νικηφόρο) τον πρώτο Ελληνα  αξιωματικό που ανέβηκε  στο βουνό για να πολεμήσει τους φασίστες κατακτητές μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ στο πλευρό του Αρη Βελουχιώτη, πραγματοποιήθηκε  την Τετάρτη (26/4/2017) στη Λαμία . Η εκδήλωση  που οργανώθηκε  από το Δήμο Λαμιέων και το  Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Λαμία  έγινε με αφορμή την επανέκδοση του τρίτομου αντιστασιακού- λογοτεχνικού χρονικού «Αντάρτης στα βουνά της Ρούμελης» που πρωτοεκδόθηκε το 1965 αλλά  τα μηνύματά του  παραμένουν διδακτικά και  επίκαιρα μέχρι σήμερα.

Στην εκδήλωση  μέσα σε συγκινητική ατμοσφαιρα με την παρουσία πολλών πολιτών μίλησαν για τους αγώνες αλλά και το σημαντικό συγγραφικό έργο του Νικηφόρου  ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Κλεομένης Κουτσούκης, η ιστορικός Βασιλική Λάζου και ο δημοσιογράφος- δημιουργός της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου» Χρίστος Βασιλόπουλος ενώ  απεύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης.  Αποσπάσματα από το έργο του Νικηφόρου  διάβασε ο καθηγητής Μιχάλης Χατζάκης , το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Κώστας Κουβέλης ενώ  μας ταξίδεψαν μουσικά με τραγούδια της Αντίστασης οι μουσικοί Κώστας Νέλλας και   Γεωργία Χατζηθανάση.

nikiforos

Συγκινητική ήταν η παρέμβαση  του  93χρονου  αντιστασιακού Ανδρέα Κάππου (Καπετάν Διάκου )που παρευρέθηκε στην εκδήλωση. « Δεν θα ξεχάσουμε την Εθνική Αντίσταση  με το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ που έδωσαν 600 μάχες και σαμποτάζ με τους κατακτητές, τους 4500 ελασίτες που έπεσαν νεκροί, τους χιλιάδες εκτελεσμένους πατριώτες, τους αιχμαλώτους πολέμου, τα εγκλήματα των ναζί. …Δεν ξεχνάμε και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε να αγωνιζόμαστε και να φωνάζουμε υπερ της ειρήνης και κατά  του πολέμου» τόνισε ο καπεταν Διάκος που έκλεισε την ομιλία  του απαγγέλοντας  ένα ποίημα που έγραψε  για τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ  Αρη Βελουχιώτη.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης τόνισε: «Ο Νικηφόρος, μια εμβληματική μορφή του έπους της Εθνικής Αντίστασης, συνδέεται άρρηκτα με το Δήμο μας αφού μαθήτευσε σε Γυμνάσιο της πόλης μας και η σύζυγός του Αφροδίτη Νέτσου – Δημητρίου, αντάρτισσα και η ίδια του ΕΛΑΣ, κατάγονταν από τη Λαμία. Μια άρρηκτη ιστορική σχέση με τη Λαμία η οποία σημαδεύτηκε με την υποδοχή που επεφύλαξε ο Νικηφόρος, ως επικεφαλής του 2ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, στον Άρη Βελουχιώτη στην πλατεία Ελευθερίας.   Ο Δήμος Λαμιέων τιμά τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και με πλήρη συναίσθηση της διαχρονικής υποχρέωσής του να κρατήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη και να αναδείξει τις παρακαταθήκες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα στον τόπο μας, σχεδιάζει και θα υλοποιήσει το επόμενο διάστημα την αναβάθμιση του «Μουσείου Εθνικής Αντίστασης 41-44».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Ο Νικηφόρος ήταν ο ήρωας των παιδικών μου χρόνων,  με έμφυτες αρετές ενός βουνίσου Ρουμελιώτη μαχητή, που ξεχώρισε για τις πολεμικές του περγαμηνές αλλά και το συγγραφικό του έργο», εξομολογήθηκε ο πανεπιστημιακός Κλεομένης Κουτσούκης.  Στρατιωτικός Αρχηγός της περίφημης 8ης ομάδας  Παρνασσίδας του ΕΛΑΣ,  ο Νικηφόρος που κατάγονταν από την Αγόριανη Φθιώτιδας πήρε μέρος σε σημαντικές μάχες κατά των κατακτητών όπως στη μάχη της Ρεκάς, στο Μικρό Χωριό,   του Δαδιού, της Παύλιανης, της Αράχωβας, στην επιχείρηση απελευθέρωση των κρατουμένων  από τις φυλακές Λειβαδιάς και φυσικά  στην Ανατίναξη της Γέφυρας στο Γοργοπόταμο κατά την οποία η συμβολή του Νικηφόρου ,  Διοικητή της  εφεδρικής ομάδας του ΕΛΑΣ  ήταν καθοριστική για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης.  Ενας  αγωνιστής της Αντίστασης που διώχτηκε και φυλακίστηκε από το μετεμφυλιακό κράτος της δεξιάς.

Το βιβλίο «Αντάρτης στα βουνά της Ρούμελης»  είναι μια  βιωματική αφήγηση με κύριο θέμα τη σημαντική δράση του καπετάνιου τα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης , χωρις  καμιά προσπάθεια αυτοπροβολής,  ένα    σημαντικό ιστορικό έργο   με   λογοτεχνικές αρετές που μας ξαφνιάζουν, υπογράμμισε ο κ. Κουστούκης. Πρόκειται για ένα υποδειγματικό κείμενο που συνδυάζει την ιστορική αφήγηση και την ανθρωπογεωγραφία με λογοτεχνική χάρη, ευαισθησία , δομημένη σκέψη,  αβίαστη γοητευτική γραφή, λεπτομερείς περιγραφές γεγονότων και καταστάσεων, γνήσια εθνική συνείδηση.

Στο βιβλίο αναδεικνύεται  πως η μεγάλη ιστορία διαπλέκεται με  τις μικρές ιστορίες των ανθρώπων» υπογράμμισε από την πλευρά της στην ομιλία της η ιστορικός Βασιλική Λάζου. «Γράφω τα γεγονότα όπως συνέβησαν και οι αντιδράσεις  στα γεγονότα είναι γεγονότα» λέει ο Νικηφόρος. «Μπροστά στα μάτια του αναγνώστη όλος ο αγώνας αυτών που πολέμησαν  τον κατακτητή αλλά και για μια δίκαιη κοινωνία με αφέντη το λαό. Το βιβλίο του Νικηφόρου αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη,  οδηγός του αγώνα και της Αντίστασης  για το σήμερα»  τόνισε η κ. Λάζου. «Είναι ανάγκη να διατηρήσουμε τις μνήμες  της Εθνικής Αντίστασης ζωντανές. Το Μουσείο Εθνικής  Αντίστασης στη Λαμία πρέπει να αγκαλιαστεί από όλους , να αναβαθμιστεί και να βρει το φυσικό του χώρο δίπλα στο άγαλμα του Αρη» συμπλήρωσε.

Τέλος, ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής της εκπομπής «Η Μηχανή του χρόνου» Χρήστος Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στη γνωριμία του με το Νικηφόρο την ακεραιότητα του χαρακτήρα του και στην σημαντική  συμβολή του Καπετάνιου στην Εθνική Αντίσταση ο οποίος νεαρός αξιωματικός «μπήκε στον αγώνα κατά του κατακτητή από φιλότιμο». Αναφέρθηκε επίσης στην αξία του  τρίτομου  έργο του Νικηφόρου   που  διαβάζεται με μια ανάσα ενώ προβλήθηκε  απόσπασμα της εκπομπής  του για την Ανατίναξη της  Γέφυρας του Γοργοποτάμου .

Δείτε φωτο της εκδήλωσης με το φακό του altpress ΦΘΙΩΤΙΔΑ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.