Ανεξέλεγκτη η φωτιά στα Νέα Στύρα Εύβοιας- Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στη Στερεά την Κυριακή

Έκτακτη ενημέρωση από τον Ν. Χαρδαλιά για τις σημερινές πυρκαγιές- Πυρκαγιές σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Βαρνάβα, Νέα Στύρα Ευβοίας και περιμετρικά του Βόλου

Μεγάλη φωτιά στα Νέα Στύρα Καρύστου στην Εύβοια-  Εκκενώνεται η περιοχή

Η φωτιά ήταν ήδη μέσα στο οικισμό στο Νημποριό όταν έφθασαν τα πρώτα οχήματα, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Για την ακρίβεια, οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι έχει εκκενωθεί ήδη ολόκληρος ο οικισμός. για λόγους ασφαλείας.

Μήνυμα από το 112 της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έλαβαν όσοι πολίτες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Νιμπορειού Ευβοίας ώστε να απομακρυνθούν τώρα προς Μαρμάρι – Κάρυστο για προληπτικούς λόγους.  Συγκεκριμένα το 112 έστειλε το παρακάτω μήνυμα: 
«Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Νιμπορειού Ευβοίας απομακρυνθείτε τώρα προς Μαρμάρι- Κάρυστο για προληπτικούς λόγους. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies. »

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η φωτιά ξεκίνησε από άγνωστη αιτία πήρε μεγάλες διαστάσεις και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα σε δασική έκταση πολύ κοντά στον οικισμό βοηθούμενη από τους πολύ ισχυρούς ανέμους.

Επιχείρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων από εδάφους και αέρος για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά και να μην προσεγγίσει το Νιμπορειό

«Η κατάσταση παραμένει εφιαλτική παρά τη μάχη που δίνουμε από τον αέρα και το έδαφος, το μέτωπο είναι μεγάλο. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 6 και 7 μποφόρ και βεβαίως στις ψηλότερες περιοχές μπορεί και 10 μποφόρ» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καρύστου κ. Λευτέρης Ραβιόλος που προσπαθεί μαζί με την Περιφέρεια αλλά και την Πυροσβεστική να συντονίσει τις δυνάμεις.
Όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Καρύστου «το μέτωπο βρίσκεται σε απόσταση λιγότερο από τα χίλια μέτρα από το χωριό Νιμπορειό που έχει εκκενωθεί προληπτικά ενώ προηγούμενα εκκενώθηκε ο οικισμός Καγκαδαίοι καθώς η φωτιά πέρασε κοντά στον οικισμό» όπως σημείωσε.
Μέσα σε μία ρεματιά επιχειρούν οι εθελοντές δασοπυροσβέστες από τα Στύρα και προσπαθούν να περιορίσουν την φωτιά να μην περάσει τον κεντρικό δρόμο καθώς πνέουν στην περιοχή πολύ ισχυροί άνεμοι.
«Δίνουμε μάχη μέσα σε μία ρεματιά να ανακόψουμε ένα επικίνδυνο μέτωπο» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Χουλιάρας που είναι μεταξύ των εθελοντών από τα Στύρα που έχουν σπεύσει στο μέτωπο της φωτιάς. Μαζί τους επιχειρούν σε διάφορα σημεία και εθελοντές και από τις γειτονικές περιοχές αλλά και την Κάρυστο.

Φωτιά περιμετρικά του Βόλου

Μάχη με τις φλόγες δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για να ελέγξουν και να περιορίσουν την φωτιά, που ξέσπασε λίγο μετά το μεσημέρι σε περιαστική περιοχή του Βόλου στο Φύτοκο, πάνω από τον Περιφερειακό.
Η φωτιά ξεκίνησε από σημείο βορείως της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και λόγω της ξηρασίας άρχισε να παίρνει διαστάσεις και να απειλεί κατοικημένες ζώνες της περιοχής.
Στον τόπο της φωτιάς έσπευσαν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις από τον Βόλο και την ΒΙΠΕ Βόλου, καθώς και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου και κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού.
Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνεται από το γεγονός ότι είναι κατοικημένη η περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταστραφεί μια αποθήκη, αλλά και ένα προκατασκευασμένο σπίτι, ενώ κάηκαν και μερικά ζώα που παγιδεύθηκαν σε περιφραγμένο οικόπεδο.
Από τις 3.30 το απόγευμα η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο και οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε ασφαλή χώρο.

Τέσσερις εστίες στην περιοχή της Ελευσίνας και Ασπροπύργου

Τέσσερις ταυτόχρονες εστίες πυρκαγιάς είναι σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου, όλες σε ξερά χόρτα, με αποτέλεσμα οι πυροσβεστικές δυνάμεις να είναι σε συνεχή κίνηση προκειμένου να εμποδίσουν την εξάπλωση τους.

Παράλληλα, η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία σε δρόμους τόσο στην Δυτική Αττική, όσο και στην περιοχή του Βαρνάβα, όπου είναι σε εξέλιξη η άλλη σοβαρή πυρκαγιά στην Αττική.

Στην Δυτική Αττική, εκτός από το Πάτημα της Ελευσίνας, πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη στον δρόμο για Δερβενοχώρια στην περιοχή της Μαγούλας, στην Λεωφόρο ΝΑΤΟ και Τροίας στον Ασπρόπυργο και στην περιοχή Ρουπάκι, επίσης στον Ασπρόπυργο.

Σέ όλες αυτές τις πυρκαγιές στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο, επιχειρούν συνολικά 56 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη, με την συνδρομή υδροφόρων ΟΤΑ.

Λόγω των πυρκαγιών αυτών η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία στην λεωφόρο Ζωοδόχου Πηγής στον Ασπρόπυργο, από το ύψος της λεωφόρου ΝΑΤΟ και από το ύψος του εργοστασίου Παπαστράτος, καθώς και στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας – Δερβενοχωρίων από το ύψος του εργοστασίου Κανάκη.

Λόγω της πυρκαγιάς στην δασική έκταση στον Βαρνάβα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Μαραθώνα – Καπανδριτίου, από το ύψος της οδού Αθηνών στην Ρήγα Φεραίου (Λεωφόρο Βαρνάβα), από την οδό Μιλτιάδη Μαντά, ρεύμα προς Βαρνάβα, στην οδό 25ης Μαρτίου και Νήσου Σερίφου, ρεύμα προς Βαρνάβα και στην Ανωνυμη Οδό από το ύψος του χωριού Βόθωνα, ρεύμα προς Γραμματικό.

ΓΓΠΠ: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) αύριο για πέντε περιφέρειες της χώρας

 Η Πολιτική προστασία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των παρακάτω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

  • Περιφέρεια Αττικής

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)

  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

  • Περιφέρεια Κρήτης

  • Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
    Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
    Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.