Ανακοίνωση Συλλόγου ΔΕΠ ΤΕΙ Στερεάς: Η μνημονιακή πολιτική κλείνει σχολεία και ανοίγει φυλακές

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μετά την συγκέντρωση την 9η Απρίλη 2014 και από την συζήτηση προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:

Η μνημονιακή πολιτική κλείνει σχολεία και ανοίγει φυλακές

Η δημόσια εκπαίδευση, όπως και όλα τα δημόσια αγαθά, δέχεται συνεχή και λυσσαλέο πόλεμο από τη σημερινή συγκυβέρνηση. Μειώνονται δραματικά οι δαπάνες για τη λειτουργία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τίθενται σε διαθεσιμότητα δήθεν πλεονάζοντες διοικητικοί υπάλληλοι, συγχωνεύονται ιδρύματα και τμήματα με αντιεκπαιδευτικά κριτήρια, παγώνουν οι προσλήψεις σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού παρά τις συνταξιοδοτήσεις και παρά τις αυξημένες ανάγκες κυρίως των περιφερειακών ιδρυμάτων. Η κατάσταση αυτή που προφανώς θα χειροτερέψει τα επόμενα χρόνια, οδηγεί σε απαξίωση και μαρασμό τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα ωθεί βίαια στην κατεύθυνση του να γίνουν επιχειρήσεις πώλησης γνώσεων και δεξιοτήτων και ενδεχομένως αποσκοπεί στην περαιτέρω αποψίλωσή τους προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της παιδείας (όπως έγινε το καλοκαίρι με την κατάργηση του κλάδου υγείας στα  ΕΠΑΛ.

 Στο πλαίσιο αυτό και υπό την συνθήκη της πραγματικότητας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, με την μεγάλη του γεωγραφική διασπορά και παράλληλα με την έλλειψη μονίμου προσωπικού κυρίως σε επίπεδο μελών ΔΕΠ αλλά και σε επίπεδο λοιπού προσωπικού (ΕΤΠ, ΕΔΙΠ, διοικητικοί κα) κρίνεται απαραίτητη η άμεση διάθεση κονδυλίων για την κάλυψη αυτών των αναγκών.

Τα κονδύλια αυτά πρέπει να περιλαμβάνουν:

1. Διάθεση οργανικών θέσεων σε όλες τις κατηγορίες και άμεση προκήρυξή τους.

2. Διάθεση κονδυλίων για πρόσληψη εκτάκτου προσωπικού κατά το μεταβατικό

στάδιο μέχρι την ολοκλήρωση των προσλήψεων.

3. Διάθεση κονδυλίων για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του ιδρύματος.

Επισημάνθηκαν επίσης τα προβλήματα καθημερινότητας του ιδρύματος και για τα οποία ευθύνες πρέπει να αποδοθούν και στη σημερινή διοίκησή του, συγκεκριμένα:

• Την Πέμπτη 3/4 ενημερωθήκαμε πως τα συνεργεία καθαρισμού δεν θα έρχονται πλέον στα κτίρια του ΤΕΙ στη Λαμία διότι ο ανάδοχος δεν έχει πληρωθεί εδώ και μήνες.

• Παρόμοια φαινόμενα υπάρχουν σε όλες τις πόλεις του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας (ίσως εκτός της Χαλκίδας που μπορεί να οφείλεται και αλλού).

• Τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου που διδάσκονται από έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό ξεκίνησαν την 26/3, με καθυστέρηση πέντε εβδομάδων ενώ το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό δεν έχει πληρωθεί ακόμη για το χειμερινό εξάμηνο και δεν είναι γνωστό (επίσημα ακόμη) αν έχουν εξασφαλισθεί κονδύλια.

Αυτά είναι τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ανώτατη εκπαίδευση τον καιρό των μνημονίων.

Οι ευθύνες ανήκουν στο ΥΠΑΙΘ αλλά και στη διοίκηση του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας γι’ αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.