Αναβολή της συζήτησης για το θέμα του ΦοΔΣΑ Στερεάς στο Δημοτικό συμβούλιο Λαμιέων

Την αναβολή της συνεδρίασης του Δημοτικού συμβουλίου, με θέμα την ενημέρωση για την πορεία των έργων διαχείρισης απορριμάτων  του  ΦοΔΣΑ Στερεάς, αποφάσισε το Δημοτικό συμβούλιο Λαμίας. 
Η αναβολή  αποφασίστηκε  μετά από αίτημα των  22  Δημοτικών συμβούλων της Αντιπολίτευσης που είχαν ζητήσει έκτακτη σύγκληση  του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να  προσκληθεί και να  παραστεί στη συνεδρίαση   για να δώσει απαντήσεις ο  διευθυντής του  ΦΟΣΔΑ Μπάμπης Τσοκανής  ή κάποιοι  υπηρεσιακοί παράγοντες.
Την αναβολή της συνεδρίασης ζήτησε με επιστολή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Σταυρογιάννης την οποία  διάβασε λόγω απουσίας του για λόγους υγείας,  ο δημ. σύμβουλος Ι. Ρούλιας και η οποία έγινε δεκτή από την δημοτική πλειοψηφία.
Στην επιστολή του ο κ. Σταυρογιάννης θεωρεί κρίσιμη τη συζήτηση για τον ΦοΔΣΑ και μάλιστα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή κατά την οποία είναι πιθανή, όπως αναφέρει, η απώλεια ευρωπαϊκών κονδυλίων άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ από έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην περιφέρεια. Το δημοτικό συμβούλιο ως βασικός μέτοχος και ασκών την προεδρία του ΦοΔΣΑ μέσω του Δημάρχου Λαμίας, οφείλει να έχει πλήρη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα, προκειμένου να ελέγχει και να καθοδηγεί το Δήμαρχο Λαμιέων κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως Προέδρου του ΔΣ του φορέα.  Η Επιστολή του Νίκου Σταυρογιάννη :

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριε Δήμαρχε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Λόγοι ανωτέρας βίας, λόγοι υγείας δηλαδή, δεν μου επιτρέπουν να είμαι παρών στη σημερινή συνεδρίαση, και θα με εκπροσωπήσει ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Ρούλιας. Θα ήθελα όμως έστω και με αυτόν τον τρόπο να επικοινωνήσω μαζί σας.

Οι Δήμοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, από το 2015 που συστάθηκε ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ, και μέχρι σήμερα, κάνουν στο Δήμο Λαμιέων την τιμή, και ορθώς κατά την άποψή μου, να προεδρεύει στο ΔΣ του Φορέα. Ο Δήμαρχος Λαμιέων έχει καθοριστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων που αφορούν όλη την Περιφέρεια, στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Το ρόλο αυτό ο Δήμαρχος δεν τον ασκεί ως πρόσωπο. Τον ασκεί ως ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ. Μέτοχος του Φορέα είναι ο Δήμος Λαμιέων.

Εδώ και τριάμιση χρόνια, παρά τα συνεχή αιτήματά μας, ο Δήμαρχος Λαμιέων αρνείται στο Δημοτικό Συμβούλιο το δικαίωμα να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων από τους πλέον αρμόδιους, δηλαδή από τις υπηρεσίες του ΦοΔΣΑ. Όλα τα σχετικά αιτήματα έχουν … σιωπηρά απορριφθεί.

Η πρόσφατη δημοσιοποίηση ενός υπηρεσιακού σημειώματος του Διευθυντή του ΦοΔΣΑ έφερε στο φως συσσωρευμένα προβλήματα, δυσχέρειες και αδιέξοδα, τόσο σε σχέση με την πρόοδο των δύο ΜΕΑ Λαμίας και Χαλκίδας, όσο και για τις σχέσεις του Φορέα με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΠΟΤΕ από το Δήμαρχο για τα προβλήματα αυτά, και δεν θα ενημερωνόταν, αν δεν υπήρχε η δημοσίευση του σημειώματος.

Για αυτό ακριβώς το λόγο, διαπιστώνοντας το μέγεθος των προβλημάτων και την αποδεδειγμένη πλέον απροθυμία του Δημάρχου να ενημερώσει έγκαιρα το Σώμα, 22 Δημοτικοί Σύμβουλοι, η πλειοψηφία δηλαδή των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, ζήτησε εγγράφως να προσκληθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΦοΔΣΑ.

Η ενέργεια του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, για μια ακόμα φορά, απέδειξε την πλήρη περιφρόνηση και του Δημάρχου και του ίδιου του Προέδρου, και προς το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου, και προς τα πρόσωπα που το απαρτίζουν. Κλήθηκαν όλοι, εκτός από αυτούς που πρέπει να ενημερώσουν πρωτογενώς το Σώμα.

Σύμφωνα με το άρθρο 95 παρ. 6 του ν. 3463/2006, “Ο πρόεδρος καταρτίζει την ημερήσια διάταξη. Στην ημερήσια διάταξη αναγράφονται υποχρεωτικά και όλα τα θέματα που προτείνει ο δήμαρχος. Το δημοτικό συμβούλιο έχει δικαίωμα να αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του ότι ένα θέμα το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη είναι κατεπείγον, να το συζητήσει και να πάρει απόφαση γι’ αυτό με την ίδια πλειοψηφία, πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.”

Επομένως, ΠΡΙΝ την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων ημερήσιας διάταξης, υποβάλλουμε πρόταση με τη μορφή του κατεπείγοντος, για λήψη απόφασης από το Συμβούλιο, με αντικείμενο την αναβολή της συζήτησης του θέματος, προκειμένου αυτό να συζητηθεί με πρόσκληση και παρουσία ΚΑΙ του Διευθυντή και των υπηρεσιακών στελεχών του ΦοΔΣΑ, οι οποίοι θα κληθούν να απαντήσουν αναλυτικά σε όσα ερωτήματα επιθυμούν να θέσουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Το κατεπείγον δικαιολογείται από το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων , ως βασικός μέτοχος και ασκών την προεδρία του ΦοΔΣΑ μέσω του Δημάρχου Λαμίας, οφείλει να έχει πλήρη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα, προκειμένου να ελέγχει και να καθοδηγεί το Δήμαρχο Λαμιέων κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως Προέδρου του ΔΣ, τα οποία ασκεί ως εκπρόσωπος του Δήμου, και μάλιστα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή, κατά την οποία είναι πιθανή η απώλεια ευρωπαϊκών κονδυλίων άνω των 100.000.000 ευρώ από έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια, γεγονός που απαιτεί την άμεση λήψη και υλοποίηση των σχετικών αποφάσεων.

Ζητούμε να τεθεί η πρόταση αυτή σε ψηφοφορία, προ ημερησίας διατάξεως.

Με εκτίμηση,

Νίκος Σταυρογιάννης – Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.