΄Εφυγαν οι «παράνομοι» ρομά από την Ανθήλη. Να πάνε όμως πού;

 Μέσα στο γενικότερο κλίμα πιέσεων και εκφοβισμού που δημιουργήθηκε  μετα τα επεισόδια στη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων και με το φόβο των κυρώσεων οι ‘παράνομοι’ ρομά στην Ανθήλη γκρέμισαν μόνοι τους τις παράγκες και βρήκαν προσωρινά καταφύγιο κάτω από τη γέφυρα  στο Κόμμα και στο Φραντζή. Οι υπόλοιποι  κλήθηκαν  από το Δήμαρχο Λαμίας και το Τοπικό Συμβούλιο  Ανθήλης  να προσκομίσουν τα συμβόλαια αγοράς και τις άδειες  των σπιτιών τους για να ελεγχθούν αν είναι νόμιμοι. 

Ετσι από την Τετάρτη το πρωί παρουσία του κ. Κοτρωνιά  οι ρομά προσέρχονται στο κοινοτικο κατάστημα για  να καταγραφούν με τα δικαιολογητικά που πιστοποιούν ότι είναι μόνιμοι και νόμιμοι κάτοικοι Ανθήλης.  Ο  Δήμαρχος Λαμίας Γιώργος Κοτρωνιάς δήλωσε ότι η ‘»γαλήνη αποκαταστάθηκε αλλά οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με την επίσκεψη του Εισαγγελέα την Παρασκευή το πρωί.  ΄Οσοι  βρεθούν  ‘παράνομοι’ θα  τους επιβληθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

 Τώρα είναι σε εξέλιξη μια έντονη ψυχολογική πίεση πάνω στους ρομά  για να συνεναίσουν  να  επαναγοράσει ο Δήμος τη γη που αγόρασαν  από κάποιους επιτήδειους Ανθηλιώτες πανάκριβα. Η επαναγορά όμως θα γίνει  στην πραγματική τους αξία την οποία  θα προσδιορίσει εκτιμητής, δηλαδή «κοψοχρονιά».  Ετσι χωρίς τη δική τους γη και  χωρίς  ελπίδα να αποκτήσουν κάποτε ένα  δικό τους σπίτι  οι άστεγοι ρομά θα αναγκαστούν να μετακομίσουν χωρίς πολλές-πολλές αντιρρήσεις στην  «Καμηλόβρυση».  «Να συμφωνησουν να πάνε  στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και μετά  βλέπουμε για υποδομες και επέκταση σε διπλανό οικόπεδο», λέει πονηρά ο Δήμαρχος….. Τόση δικαιοσύνη και τόση μεγαλοψυχία….

 Στην Ανθήλη βρέθηκε και ο κ.  E. Γκαλινός  ειδικός διαμεσολαβητής μεταξύ ρομά και κατoικων  της Ανθήλης σταλμένος από το Πανεπιστημιο Αθηνών.  Ρομά ο ίδιος   δείχνει να  αποδέχεται την απόφαση του Δήμαρχου  και της τοπικής  κοινωνίας  να εκδιωχθούν  οι ‘ παράνομοι΄ ρομά και να μείνουν μόνο οι προσκομίζοντες τα πιστοποιητικά νομιμότητας. Ομως  η απορία του είναι εύλογη: «Να φύγουν, να πάνε όμως που»; (βίντεο).

 Παράπλευρη απώλεια του διχαστικού και πολεμικού κλίματος που δημιουργήθηκε  οι  40 περίπου μαθητές ρομά  οι οποίοι   από  από τη προηγούμενη χρονιά είχαν αρχίσει να πηγαίνουν σχολείο με πολύ καλά αποτελέσματα, όπως δήλωσε η ίδια δασκάλα.  Τα επεισόδια και οι απειλές έλαβαν χώρα μια μέρα μετά τον αγιασμό (τυχαίο άραγε) με αποτέλεσμα να τρομοκρατηθούν  και την επομένη να μην πάει κανένα τσιγγανόπουλο στο  σχολείο . «Σήμερα επέστρεψαν τρία παιδάκια στο σχολείο και αυτό μας δίνει κάποια ελπίδα» λέει  η δασκάλα η οποία  παρά τις επιθέσεις που δεχεται συνεχίζει την  αξιοθαύμαστη προσπάθεια της να υπηρετήσει το λειτούργημα της χωρίς διακρίσεις. 

Οσο για το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών ρομά  που οι γονείς τους κρίθηκαν ‘παράνομοι’  ούτε λόγος από κάποιο αρμόδιο. Προς το παρόν  πήραν κι αυτά  τους δρόμους…

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.